10 Dakikada Sonuç Veren 1 Dolarlık Corona Testi Mümkün mü?
TÜHA HABER / Reuters haber ajansına göre İngiltere’de bir şirket yalnızca 1 dolara mal olacak ve 10 dakikada sonuç veren bir antikor testi için onay almak amacıyla laboratuvarlara prototip göndermeye başladı. Reuters’a göre bunun Corona virüsüyle mücadelede önemli bir mihenk taşı olması bekleniyor.
(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Amerika‘nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, sağlık teknolojisi firması Mologic aynı zamanda evde yapılan ilk hamilelik testinin de üreticilerinden. Reuters’a konuşan firma yetkilileri, denemelerin başarılı olması halinde testi Haziran ayında piyasaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Antikor testleri kişilerin daha önce hastalığı yakalanıp yakalanmadığını ortaya koyuyor. Bu testin antijen testlerinden farkı, antijen testlerinin kişinin an itibariyle virüsü taşıyıp taşımadığını göstermesi.
Mologic firması, Corona virüsü tanı testinin inceleme ve onaylanma sürecinin bu hafta Liverpool Tropik Tıp Enstitüsü St. Georges hastanesinde başladığını bildirdi. Örneklerin kurumun dünya genelindeki ortakları tarafından da inceleneceği belirtildi.
”Hedef ucuz ve herkes tarafından erişilebilir olması”
Mologic medikal direktörü Joe Fitchett, birçok firmanın tanı testleri üretmeye çalıştığını, ancak kendi firmasının testin ucuz ve herkes tarafından kolay erişilebilir olmasını hedeflediklerini söyledi.
Reuters’a göre İngiltere ise şu ana kadar farklı tedarikçilerden 3,5 milyon antikor testi seti satın aldı. Bunların dağıtımına geçmeden önce testlerin doğru sonuç verdiğinden emin olmak gerekiyor.
Bir İngiliz sağlık yetkilisiyse Çarşamba günü yaptığı açıklamada hükümetin satın aldığı bu testlerin birkaç gün içinde belki de Amazon üzerinden evlere gönderilmeye hazır olacağını söyledi. Henüz adı konmayan örnek testin Oxford’da bu hafta denendiği belirtildi.
Reuters’a göre yetkililer bu kadar hızlı üretilen bir ürünün işlevselliği konusunda endişeye sahip.
İngiliz hükümetinin baş sağlık danışmanı Prof. Chris Whitty de hızlı ve erişilebilir testlerin hemen piyasaya çıkması konusunda beklentilerin düşürülmesini istedi ve doğru çalışmayan testlerin tehlikeli olacağını söyledi.
Whitty, ‘‘Teknoloji buna çok yaklaştı ve test bu hafta geliştiriliyor, ancak henüz hazır değil. Hiç test olmamasından daha kötü bir şey kötü test olması,’’ ifadesini kullandı ve ‘‘Ben bunun birden bire gelecek hafta internetten sipariş verebileceğimiz bir şey olacağını sanmıyorum’’ dedi.
Başbakan Boris Johnson’un sözcüsü, İngiltere’nin işe yaramama olasılığı olan 3,5 milyon testi neden satın aldığı sorulduğundaysa, ‘‘Sonuç veren bir antikor testi bulursak bu, salgınla mücadelede bir mihenk taşı olabilir’’ dedi.
Mologic firması, İngiltere’deki incelemelerin ardından prototipin Çin, ABD, Malezya, İspanya, Brezilya ve Senegal’de onay verecek ortak kurumlara gönderileceğini kaydetti.
[TÜHA Haber Ajansı, 27 Mart 2020]