Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Haber ve Yayın Koordinatörü Veysel KAVRAYAN, Pazartesi günü Bursa’nın İnegöl ilçesinde mobilya fuarının açılışını sizin için takip etti.
İşte Veysel KAVRAYAN’ın izlenimleri haberinin detayında:
KOSGEB, İleri Girişimci Destek Programı kapsamında Bursa’da mobilya sektörünün gelişmesine yönelik proje teklif çağrısına çıktı. Çağrıyı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bursa’da açıkladı.
İnegöl ilçesinde mobilya fuarının açılışını yapan Bakan Varank, “KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı kapsamında Bursa’da mobilya sektörünün gelişmesine yönelik özellikle teknolojik çözümler sunacak yeni müteşebbislere 1 milyon lira destek vereceğiz. Böylece Bursalı gençlerimiz ve kadınlarımız mobilya sektöründe kendi işletmelerini kurarak şehrin ve ülkemizin ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak.” dedi.
İŞ FİKRİ TEKLİF ÇAĞRISI
KOSGEB ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) arasında imzalanan protokol kapsamında İleri Girişimci Destek Programı İş Fikri Teklif Çağrısı yayınlandı. Çağrı ile Bursa’da mobilya sektörünün gelişmesine yönelik çözüm sunan iş fikrini ortaya koyacak teknolojik girişimcilere 1 milyon liraya kadar geri ödemesiz destek verilecek.
MOBİLYA SEKTÖRÜNE MÜJDE
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 48. Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı açılış törenine katıldı. Törende KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt da hazır bulundu. Bakan Varank törende yaptığı konuşmada, “Bursa’daki, İnegöl’deki mobilya sektörünün önümüzdeki dönemde yazacağı başarı hikâyelerine katkı sağlayacak bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.” dedi.
TEKNOLOJİK ÇÖZÜMLER
KOSGEB’in İleri Girişimci Destek Programı kapsamında Bursa’da mobilya sektörünün gelişmesine yönelik özellikle teknolojik çözümler sunacak yeni müteşebbislere 1 milyon lira destek vereceklerini açıklayan Bakan Varank, “Böylece Bursalı gençlerimiz ve kadınlarımız mobilya sektöründe kendi işletmelerini kurarak şehrin ve ülkemizin ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.
15 MAYIS’TA SONA ERİYOR
Program başvuruları, 15 Mayıs saat 23:59’da sona erecek. Destek programı kapsamında işletmesini kuran girişimcilere; makine-teçhizat ve yazılım giderleri için 450 bin, sağlayacağı istihdam için 360 bin, kira ve ofis donanımı giderleri için de 140 bin liraya kadar destek verilecek. Mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu giderleri 30 bin, kuruluş giderleri de 20 bin liraya kadar desteklenecek. KOSGEB toplamda 1 milyon liraya kadar geri ödemesiz destek vermiş olacak.
İŞ FİKRİ KONULARI
Çağrı kapsamında yapılan başvurunun; Tasarım, lojistik, satın alma, satış ve satış sonrası iş süreçlerine yönelik yazılım faaliyetleri/dijital çözümler; Atıkların yeniden kullanılması ve fire azaltmaya yönelik faaliyetler; Üretim süreçlerine ve girdilerine (makine-teçhizat, ham madde ve malzeme gibi) yönelik kalite ve verimlik artıran, maliyet düşüren çözümler; Ürünün görünümü, kalitesi veya korunmasına yönelik (boyama, kaplama, baskı vb.) çözümler konularından biri veya birkaçını içermesi gerekiyor.
KİMLER BAŞVURU YAPABİLECEK?
Çağrıya başvuracak girişimcinin; 1 Ocak 2020 tarihinden sonra gerçek kişi statüsünde bir işletmesinin olmaması, tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada yüzde 30 ve üzeri ortaklığının bulunmaması şartı aranacak.1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu, üniversitelerin en az dört yıllık lisans programından mezun veya herhangi bir lisans programında kayıtlı olanlar programa başvurabilecek. Kadın girişimcilerde yaş kriteri uygulanmayacak.
EĞİTİM VE MENTORLUK
KOSGEB tarafından değerlendirmeye alınacak olan mobilya sektörüne teknolojik çözümler sunacak iş fikri sahibi girişimcilerden uygun görülen 30 girişimci adayı, KOSGEB ve TTGV arasında yapılan iş birliği kapsamında eğitim ve mentorluk programına dahil edilecek. Bu programı tamamlayan girişimciler belirlenen destek üst limitleri dahilinde İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapabilecek. Başvurusu kabul edilen girişimcinin işletmesini Bursa’da kurması ve işletmenin program süresince Bursa’da faaliyetine devam etmesi gerekecek.
BÖLGESEL VE SEKTÖREL ÇAĞRILAR
KOSGEB, farklı kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüterek farklı illerde ya da bölgelerde ihtiyaca yönelik daha önce de sektörel çağrılara çıkmıştı. Bu kapsamda Kayseri’de mobilya, İstanbul ve Kocaeli’nde mobilite, Ankara’da da savunma sanayisi, tıbbı cihaz, bilişim/dijitalleşme teknolojileri ve finansal teknolojileri odak alan stratejik sektörler, İzmir ve Manisa’da da temiz enerji ve temiz teknolojiler odaklı çıkılan çağrılarda girişimcilere destekler verildi. Bundan sonra da farklı iller ve sektörlerde çağrılar devam edecek.
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN