32 yıl önceki MGK bugünkü medya düzenini tariflemiş
10HABER’den Editör Onur AVCI, Gündem’dan kısa kısa başlıklarla bülten hazırladı. Bugün sizin tarafınızdan okunmayı bekleyen haberlerden gündem seçkisi düzenledi.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Onurkan AVCI, Editör
32 yıl önceki MGK bugünkü medya düzenini tariflemiş
10Haber Türkiye’nin yakın siyasi geçmişini aydınlatan özel haber serisini sürdürüyor. 1992 yılındaki MGK kararı çerçevesinde çıkarılan gizli “Psikolojik Harekat Planı”na özel habercimiz Masum Gök, bir kağıt hurdacısından ulaşmış ve o dönemin birçok bilinmeyenini önceki günkü haberinde açıklığa kavuşturmuştu. Dün de ‘demokratik bir hukuk devleti’ ile birçok temel çelişkiyi içinde barındıran o ‘Psikolojik Harekat Planı’ndan jandarmaya verilen özel görevleri ve Kürt iş insanlarına dair tedbir planını öğrenmiştiniz.
Bu haberin ardından, 1200 kişilik Kürt işadamları listesini ilk kez dile getiren eski DYP Milletvekili Salim Ensarioğlu da Masum’a konuştu ve 10Haber’in yayınladığı belgeyle ilgili olarak “Yapılan hukuksuzlukları devlet sırrı diye kapatamayız” dedi.
Bugün ise Masum size bugünkü medya düzenine giden yolun 32 yıl önce alınan kararlarla nasıl örüldüğünü anlatıyor. Demokrasilerin 5.gücü olan medya nasıl bir oyun hamuru gibi şekillendirilir, hakikat nasıl önemsizleştirilir, aynı zamanda sizin haber alma hakkınız nasıl gasp edilir bu haberden öğrenebilirsiniz. Şahsen ben kökenimi öğrendiğimde epey heyecanlanmıştım, umarım İletişim Başkanı Fahrettin Altun da bu haberi okurken heyecanlanır.
Erdoğan ile Özel çay içti
Evlilik programlarında birbirini beğenen çiftlere “hadi siz bir çay için” diyorlardı bir dönem, bu da öyle bir haber işte…
CHP’nin birinci parti çıktığı 31 Mart seçimlerinin ardından siyasette on yılı aşkındır hakim olan muhalefetle iktidarın görüşmeme hali -en azından şimdilik- geride kalmış gibi görünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM’deki 23 Nisan töreninden sonra çay davetinde buluştu. Ayaküstü görüşmeden sonra Erdoğan gelecek haftaki görüşme için özel kalemine talimat verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ”Özel’e kapımız açık” demişti. Erdoğan dün de CHP’nin yeni anayasaya destek verebileceğini düşündüğünü söylemişti. Görüşmenin de önümüzdeki hafta olacağı açıklanmıştı. Buna dair ayrıntılar netleşiyor
Bu arada Erdoğan’dan dün dikkat çeken bir çıkış daha geldi: Cumhurbaşkanı Erdoğan fahiş fiyatlarla ilgili olarak “Aşırı kâr hırsı dizginlenmediği müddetçe ne kadar maaş artışı yaparsanız yapın, sorun devam edecektir” dedi.
Akademinin ibretlik halini gösteren bir engelleme
Boğaziçi Üniversitesi’nin seçilmiş ilk rektörü olarak tarihe geçen Prof. Dr. Üstün Ergüder kampüse alınmadığını doğruladı. Ergüder “Çok üzgünüm” demekle yetindi. Üniversite yönetimi ise olayın araçtaki eski etiket nedeniyle yaşandığını ileri sürdü. Miray Daner, konunun tüm ayrıntılarını sizin için derledi.
Bu arada akademinin özgürlüğü ve özerkliği konusunda tüm dünyada bir gerilemenin yaşandığı da kesin. Bunun en somut örneği de ABD’de yaşanıyor: Yıllarca kendini dünyaya “özgürlükler ülkesi” olarak pazarlayan ABD’de Gazze savaşı patlak verdiğinden beri üniversitelerde Filistin yanlısı protestolar düzenlemek zorlaştı. Columbia, Yale ve daha nicelerinde öğrenciler gözaltına alınıyor.
Bu da ‘neyin’ diplomasisi
Sanatın her konuda bir araç olabileceği yüzyıllardır söylenir ama vize sorununu çözmek konusunda da işe yarayabileceği kimin aklına gelirdi. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’ın İstanbul verdiği davette ney çalan Burcu Karadağ, vize sorununu anlatma fırsatı bulduğunu ve konuk cumhurbaşkanının görevlilere çözüm talimatı verdiğini söyledi.
Steinmeier’ın ziyaretinde yaşanan tek ilginç olay bu da değil. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Eurofighter ile ilgili Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bir görüşme olup olmayacağına ilişkin soru üzerine “Adam döner kesiyor, döner işi bittikten sonra soracağız” dedi
Üslubu gibi diploması da ‘yanlış’
Satın aldığı çikolatanın küflendiğini belirten tüketiciye kaba cevabıyla gündeme gelen ve şirket yönetim kurulu başkanlığından istifa eden Patiswiss CEO’sunun Hacettepe’den 2013’te mezun olduğunu söylediği bölüm ilk mezununu 2015’te vermiş. Bunu açıklayan ise Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Erdi Daşdemir oldu.