Avrupa Birliği liderler zirvesi Brüksel’de

TÜHA HABER / Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj çalışmaları ve buna bağlı olarak Avrupa Birliği ile gerilen ilişkiler 9 Eylül’de Brüksel’de yapılan Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’nde ele alınmıştı.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’in Özel Haberi…
konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Vekili Miltiadis Varvitsiotis Brüksel’deki oturumda yaptığı konuşmada, Türkiyeyi eleştirerek, Türkiye’nin son aylarda tansiyonun bölgede iyice yükselmesine neden olduğunu, gerilimi gidermek için ‘Askeri çözüm‘ düşünmediklerini, ‘mahkeme yolunun‘ açık olduğunu söylemişti.
Doğu Akdeniz’in Avrupa Birliği için turizm, göçmen ve daha birçok konuda büyük önem taşıdığını hatırlatan Varvitsiotis, Ankara’nın ‘Uluslararası kuralları ihlal ettiği gerekçesi ile derhal Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını durdurması gerektiğini ve gemilerin bölgeden uzaklaştırılmasının önemine vurgu yapmıştı..
Varvitsiotis, 24-25 Eylül’de Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği liderler zirveden Ankara’ya ‘sert bir mesaj‘ çıkması gerektiğini, birçok üye ülkenin de bu yönde beklenti içinde olduğunu açıklamıştı.
Avrupa Birliği’nin desteğini talep eden Varvitsiotis, Ankara’nın ‘yalan haberler yayarak Yunanistan’ın diyaloğa yanaşmadığını‘ duyurduğuna dikkat çekmişti.
‘AB, Türkiye’ye silah satışını durdursun’
Avrupa Parlamenteri Nikos Androulakis da oturum sırasında söz alarak, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yaptırım konusunda silah ambargosu uygulamasını talep etmişti.
Androulakis, “İki Avrupa Birliği ülkesi tehdit altında bulunuyor. Bizler sosyalistler olarak Türkiye’ye yönelik silah ambargosu talep edeceğiz. Yunan vatandaşları AB ülkeleri tarafındanTürkiye’ye satılan silahların kendilerine doğrultulması korkusu ile yaşamamalı. Türkiye ile yeni ilişkiler kurulmalı” ifadelerini kullanmıştı.
Mevlüt Çavuşoğlu AP’deki toplantıya uzaktan katılmıştı
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’ne videokonferans yöntemiyle bağlanmıştı.
Doğu Akdeniz meselesiyle ilgili olarak Türkiye’nin pozisyonunu anlatan Çavuşoğlu, kaynakların adil paylaşımını istediğini; tek taraflı adımların KKTC haklarının ihlali olduğunu söylemişti.
Yunanistan’ın ön koşulda diretmesi halinde Türkiye’nin de kendi ön koşullarında direteceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan bizimle samimi bir diyaloga hazır olmadığını gösterdi.” şeklinde konuşmuştu.
“Almanya ve AB’nin isteği üzerine ciddi bir politik risk alarak müzakereleri sürdürme kararı aldık.” diyen Çavuşoğlu, “Yunanistan sivil gemilerimize yönelik provokatif eylemlerde bulundu. Birlik adı altında sadece Yunanistan’da destek verilmemeli. Türkiye ve AB arasında kapsamlı bir anlaşmaya hazırız. AB ile daha iyi ilişkiler konusunda koşulsuz diyaloğa hazırız.” ifadelerini kullanmıştı.
Çavuşoğlu konuşmasını şu ifadelerle sürdürmüştü:
“Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkileri inişli çıkışlıdır ama her zaman için diyaloğu devam ettirmek istedik. Türkiye’nin pozisyonu uluslararası hukuka uygundur.
Bizim Fransa halkıyla sorunumuz yok. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un düşmanca açıklamasına karşıyız. Fransa, onların gemilerini rahatsız ettiğimize dair kanıt sunamadı. Suriye konusunda Fransa ve Türkiye olarak ABD ve Rusya’yı eleştiriyorduk. Neden Fransa’nın pozisyonu değişti? Türkiye’nin Suriye’de olmasını nasıl eleştirebilirsiniz? Biz 3 milyon mülteciyi durdurduk. Bize teşekkür etmelisiniz. İdlib’deki savaşçıları biz getirmedik. AB olarak yerinden edilmiş kişileri destekliyor musunuz? Fransa ve Almanya da destek gönderecekti ama göndermedi. Hala eleştiriyorsunuz. Mülteci konusunu gündeme getirince tehdit diyorsunuz. Biz sizi tehdit etmedik. Birbirimize gerçekleri söylememiz lazım. Osmanlı’nın torunu olmaktan gurur duyuyorum. İmparatorluk hayallerimiz yok. Hangi toplantılara bakarsanız bakın biz her zaman için Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekledik. Ayrıca Libya’da yasal hükümetle anlaşma yaptık. Fransa, Mısır ve BAE, Halife Hafter’e destek veriyordu. Peki Hafter yasal bir kişi mi? Türkiye’yi suçlayamazsınız.”
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi toplantısında , Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj çalışmaları ve buna bağlı olarak Avrupa Birliği ile gerilen ilişkiler 21 Eylül’de yeniden ele alınacak.
Tuba Nur TÜRKELİ
[TÜHA Haber Ajansı, 14 Eylül 2020]