enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
21:27 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
20:59 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
20:39 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım…
08:52 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
08:23 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı çıktı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’siz Çözüm Olmaz

Türkiye’siz Çözüm Olmaz
04.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sık görüştüğü dünya liderlerine ‘artık bu sorunlar Türkiye olmadan çözülemez‘ realitesini kabul ettirdiğini, Trump’ın da Putin’in de Merkel’in de ve Macron’un da bu gerçekliği gördüğüne dikkat çekti.

Burhanettin DuranProf. Dr. Burhanettin DURAN, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında kapsamlı bir konuşma yaptığına değinerek, Türkiye’nin uluslararası konumunun ve dış politikasının ana parametrelerini özetlediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, dünya siyasetinin gidişatı ve çatışma bölgeleri için hem eleştiride hem öneride bulunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. DURAN, “Ana mesajı, Türkiye’nin mücadele ve rekabetten asla çekinmeyen ancak barış ve iş birliği için de her daim gayret gösteren bir ülke olduğuydu” diye konuştu.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin özgüvenini Gazi Meclis, Cumhuriyetin 100. Yılı ve 2200 yılı aşkın devlet geleneği gibi temalarla vurguladığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak, Dağlık Karabağ, Körfez ve İsrail dış politika bağlamında önem verdiği konular olduğunun altını çizdiğini ifade eden Prof. Dr. DURAN, “Azerbaycan’a desteğimizi tekrarlayan Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı gündem yoğunluğunu iki şeye bağladı:

  • Türkiye’nin demokratik-ekonomik atılımlarına içte, dışta gösterilen direnç.
  • Uluslararası düzenin yeni bir yol ayrımına gelmesi.

Buradan hareketle Erdoğan, Türkiye’nin “küresel krizlerin en çok yaşandığı coğrafyanın tam merkezinde yer aldığını” ve “adaletli bir küresel yönetim düzeni kurmaya” gayret edeceğini vurguladı”ğını açıkladı.

“Krizler coğrafyasının merkezinde olmak zor bir durum” diyen Prof. Dr. Burhaneddin DURAN, yine de bunun, Türkiye’yi yeni kapasiteler geliştirmeye ve bölgesindeki boşlukları doldurmaya ittiğine işaret etti.

Prof. Dr. DURAN, “Bilinmeli ki, etrafımızdaki bölgedeki güç boşluğunun negatif sonuçları herhangi bir eksene dayanarak karşılanamaz” dedi.

“ABD, NATO veya AB ile gerilmeyin diyenler de Rusya-Çin-İran ile yeni eksen kuralım diyenler de coğrafyamızın ve yeni dünyanın güç denklemlerini okuyamıyor” diye konuşan Prof. Dr. Burhaneddin DURAN, “Türkiye yalnız kaldı,” ya da “Ankara, Batı’dan koptu” ya da “ABD düşman oldu, Moskova-Tahran hattı ile iyi geçinmeli” diyenlerin hepsi aynı naiflikle malul” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. DURAN, Blok ya da eksen siyasetinin yerini “rekabet ve iş birliğini” aynı anda harmanlayan büyük güçler siyasetinin aldığına dikkat çekerek, Suriye’de Rusya, İran ve ABD ile hem rekabet hem de iş birliği yapmak durumunda olduğumuzu hatırlattı.

“Libya’da da aynısı Rusya, Fransa ve Mısır için geçerli. Dağlık Karabağ konusunda Rusya’yı karşımıza almamalıyız ancak üstü kapalı bir bilek güreşi de realite. Yeni güç oyunun formülü bu: hem rekabet hem iş birliği” olduğunun altını çizen Prof. Dr. Burhaneddin DURAN, Son yıllarda Türkiye’nin, önüne “meydan okuma” olarak çıkan çatışmaları “fırsata” çeviren bir yönetim tarzı geliştirdiğini açıkladı.

Prof. Dr. DURAN, “Türkiye mecburiyetleri güçlü ve kararlı bir liderlikle yeni imkanlara dönüştürdü. Sahada varlık göstererek masadaki yerini aldı. Coğrafyanın getirdiği yükleri taşımayı kendi milli gücünü pekiştirmek için kullandı”dedi.

Türkiye’nin Terörle mücadele, mültecilere ev sahipliği ve insani yardımların yanı sıra sert gücünü istikrarı korumak için de seferber ettiğini hatırlatan SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhaneddin DURAN, “Somali, Katar ve Libya örnekleri hatırlanmalı. Elbette, Suriye’den Libya’ya Doğu Akdeniz’den Körfez’e ve Dağlık Karabağ’a kadar sözkonusu çatışmaların ya da gerilimlerin çıkmasında Ankara’nın bir sorumluğu bulunmuyor. Ancak sözkonusu krizlere milli güvenliğini korumak için müdahil olmak zorunda kalan Türkiye artık bu krizlerin geleceğini belirleyen en etkili güçlerin arasında” bulunduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. DURAN, son dönemde Türkiye’nin askeri gücü kullanmasının eleştirildiğini hatırlatarak, “Halbuki en uzun sınırı Suriye ile olmasına ve 4 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapsa da Türkiye, Suriye’ye askeri müdahalede bulunan ülkelerin en sonuncusu. Ankara, PKK-YPG’ye sınırlarında bir terör devleti kurdurulmasına göz yumamazdı. Bunun için ABD, İran ve Rusya ile önce gerildi, sonra rekabet ve iş birliğini aynı anda yürüten bir politika üretti. Yine Libya’da BM destekli Serraj Hükümeti çökmek üzere iken talep üzerine müdahil oldu” dedi.

Türkiye’nin Deniz yetki alanları ile ilgili menfaatlerini korumaya almakla kalmadığını, Libya’da istikrar ve barışa katkı sağladığının altını çizen .Prof. Dr. Burhanettin DURAN, yine Doğu Akdeniz’de 2003’den itibaren Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın maksimalist taleplerinin Türkiye’yi dışlayan bir yere geldiğini açıkladı.

Prof. Dr. DURAN, Ankara’nın, bu kabul edilemez dışlamayı kırmak için hem donanmasını hem çözüm önerisini seferber ettiğini ifade ederek, “Bu yeni yaklaşım etrafımızdaki bölgede oluşan güç boşluğuna bir cevap. Birçok kriz alanında şu gerçeklik oturdu: artık masada Türkiye olmadan çözüm olamaz” diye kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE 

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.