2020 yılında dünya enerjisinin yüzde 10’u rüzgar ve güneşten elde edildi
TÜHA HABER / Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember’in yeni yayınladığı analize göre, dünyadaki elektriğin neredeyse onda biri artık rüzgar ve güneş enerjisinden elde ediliyor.
AB’de bu yenilenebilir kaynaklar, 2020’de küresel ortalamanın iki katına ulaşmıştı ve blok içinde ilk kez geçen yıl yenilenebilir enerjinin fosil yakıtlardan daha fazla enerji ürettiği görülmüştü.
G20 üyeleri arasında, İngiltere rüzgar ve güneş enerjisi kullanımı yüzde 29’u bularak en fazla yenilenebilir enerji kullanan ülke oldu. AB ülkeleri içinde ise Danimarka rüzgar türbinleri ve güneş panelleri ile enerjisinin yüzde 63’ünü, Almanya ise yüzde 33’ünü yenilenebilir enerji ile üretti.
Ember’in küresel program lideri Dave Jones, euronews’a verdiği demeçte, “Analizimizde en etkileyici olan şey, dünyadaki ülkelerin çoğunun artık rüzgar ve güneş enerjisi inşa ediyor olması” dedi ve ekledi:
“Geçen yıl dünyadaki elektriğin onda biri rüzgar ve güneşten geldi. Sadece son beş yılda oranın ikiye katlandığını görüyoruz. Dünyanın diğer bölgelerindeki ülkeler Avrupa gibi büyük sözler vermemiş olsa da emin adımlarla enerji üretimindeki dönüşüm alttan alta gerçekleşiyor.”
Yenilenebilir kaynaklar fosil yakıtların yerini alacak mı?
Rüzgar ve güneş enerjisindeki küresel büyüme, kömür kullanımında rekor miktarlarda azalmayı beraberinde getirdi. AB’de kömür kullanımı son beş yılda neredeyse yarı yarıya azalırken birliğin toplam sera gazı emisyonları yaklaşık yüzde 7 düştü.
Çin, 2020’de kömür kullanımında büyük bir artış gören tek G20 ülkesiydi.
Kömürdeki düşüş gazdaki artıştan kaynaklanıyor
Bununla birlikte, Ember analizi küresel enerji sektöründe emisyonların, Paris iklim anlaşmasının imzalandığı 2015 yılına göre hala daha yüksek olduğunu gösteriyor. Dünya genelinde elektrik talebi son beş yılda yüzde 11 arttı ve özellikle Avrupa’da talebi karşılamak için doğal gaz gibi fosil yakıtlara yönelim oldu.
Jones, “AB’nin kömür üretimini sadece birkaç yıl içinde neredeyse yarıya indirmesi büyük bir başarı” diyor ancak Avrupa’da kömür kullanımındaki düşüşün, yenilenebilir enerji kaynaklarından ziyade gaz kullanımının artmasıyla ilişkili olduğuna dikkat çekiyor.
Ancak Jones umutlu ve “Şimdiden 2050 yılında enerji ekosisteminin tamamen değişmiş olacağını biliyoruz” diyor.
***
Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?
Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.
https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!
[TÜHA Haber Ajansı, 19 Mayıs 2021]