Bakan Karaismailoğlu: ‘Dünya için önemli projeler üretiyoruz’

TÜHA HABER / Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hükümlülerin yakınlarıyla yüz yüze görüşebileceği bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Turkuvaz Yayın Grubu’nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi ile Türkiye’nin ilk yerli ve milli ekonomi kanalı A Para’nın ortaklaşa düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi’nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dijitalleşmenin hapishanelere kadar indiğini belirterek, “Tutukluların yüz yüze görüşebileceği bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bir yazılım gerçekleştireceğiz. Bu konuyu Bakanlığımız ve Türk Telekom’la birlikte Adalet Bakanlığı’na sunacağız. Bu bizim teknolojide geldiğimiz noktayı gösteren çok önemli bir gelişmedir” dedi.
Hayata dokunan bir bakanlık olarak insanların hedeflerine güvenli ve ekonomik ulaşması için önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, bakanlık olarak yaptıklarının insan, yük ve data taşımak olduğuna dikkat çekti. Salgın sürecinde dönüşümün kıymetinin daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Dijitalleşmenin gerisinde kalmamız mümkün değil. Ülke olarak dijitalleşmede dünyanın önündeyiz. 2016’larda dünyada navigasyon yokken biz ‘İBB Cep Trafik’ diye bir uygulama başlattık. O zamandan başlayan bir gelenekten bahsediyoruz. Dijital dönüşümü yaşıyoruz ve vatandaşlara da ulaşmak için çalışıyoruz” diye konuştu.
5G ile ilgili değerlendirme yapan Karaismailoğlu, “Ülkemizde bu konuda çalışmalar devam ediyor. Yerli ve milli teknolojiler kullanmak istiyoruz. Henüz oturmuş bir sistem olmasa da 5G’ye hazırlıklara hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Dünya ile birlikte zamanı geldiğinde biz de 5G’ye geçeceğiz” dedi.
Dünyada giderek kullanımı artan mikro mobilite araçlar hakkında da açıklamalar yapan Bakan Karaismailoğlu, “Biz bakanlık olarak dünyanın en önemli projelerini yapıyoruz ve bunu ülkenin her noktasında yapıyoruz. Mikro mobilite araçlara da bu noktada değer veriyoruz. Akıllı şehirlerden bahsederken, bu kavramın ‘sağlıklı yaşanabilir’ kavramlarına dönüştüğünü de söylemeliyiz. İnsanların kısa mesafe ulaşımları için mikro mobil araçlara doğru kaydığını söyleyebiliriz. Bakanlık olarak bunların planlamalarını yapıyoruz. Kuralları, kaideleri için çalışıyoruz. Bu araçlar sağlık ve ulaşım açısından çok önemli. Burada yönetmelikler hazırlanıyor. Akıllı ulaşım sistemleri konusunda ülkemiz çok ileride. Dünyadaki en gelişmiş sistemleri kullanıyoruz. En son devreye giren otoyollarımızı akıllı otoyol olarak açıyoruz. Bu ekonomik bir sistem için yapılıyor. Mevcut kapasitelerden maksimum fayda sağlamaya çalışıyoruz. Ülkemizde en gelişmiş akıllı teknolojiler kullanılıyor, ancak bu daha ileri gitmeli” dedi.
Ulaşım konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi:
“Uçak, tren, otomobil, otobüs gibi araçlar birbirine entegre çalışmalı. Biz de bu alandaki bağımsız uygulamaları birbiriyle birleştiren bir çalışma içindeyiz. Bunun meyvelerini yakında alacağız. Bakanlığın amacı hayatı kolaylaştırmak. Bakanlık olarak, insanların sevdiklerine, kolayca, ekonomik, güvenli ve hızlı şekilde ulaşmasını istiyoruz. Fiber optik ağlardan dijital dönüşüme, yerli yazılımlardan altyapıya kadar her alana bakıyoruz. Vatandaşın önünü açacak uygulamaları devreye alıyoruz.”
Dijitalleşmeyle birlikte girişimcilerin önünün açıldığına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, bakanlık olarak genç girişimcilere destek vermek, onların önünü açmak için çaba içinde olduklarını söyledi. 2 Ekim’de 5A uydusunun teslim alındığını hatırlatan Karaismailoğlu, “5A uydusunu 30 Kasım’da uzaya yollayacağız. Böylece uzaydaki gücümüz artmaya başlayacak. Yayıncılık gücümüz artacak. 2021’nin ortalarında 5B’yi uzaya yolladığımızda da internet ağımız çok daha güçlenecek. Bunların hepsini hayatımıza entegre edecek şekilde planlıyoruz. Ulaştırma projeleri yaşam kalitesini artırır. Dünya için örnek projeler için üretiyoruz. Bunun da sorumluğunu taşıyoruz. Genç ve güçlü bir ekibiz. Önümüzdeki günlerde çok güzel projelerin atılımlarını yapacağız” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun konuşmasından sonra başlayan ‘Digital Dönüşüm’ paneli Sabah Gazetesi Teknoloji Yazarı Timur Sırt moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Panelde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Halkbank Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Olcay Atlıoğlu, Türk Telekom CEO Ümit Önal, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Turkcell CEO’su Murat Erkan ve Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel. Dijital dönüşüm konusunda görüşlerini paylaştı.
Geçen 16-17 yılda haberleşme altyapısına önemli yatırımlar yapıldığı bilgisini veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Ben oldum deyince kaybederseniz. Yatırımlar ve gelişmeler sürekli takip edilmeli. 2023 yılında en az 100 megabit internet sağlayacağız dedik. Ancak pandemi bizi çok daha hızlı yapmamız gereken noktaya getirdi. Sadece teknoloji tüketen değil, üreten ülke olmak için çalışıyoruz. 4,5 G ihalesinde hazine bütçesine 4 milyar Euro katkı sağlandı. Şu anda 5G ülkemizde deneme amaçlı kullanılıyor. Burada her türlü deneyim test ediliyor. 5G sadece hız getirmeyecek. Sağlıktan medya sektörüne kadar farklılıklar yaşanacak. Biz de burada neler yapılabiliriz buna bakıyoruz. 5G vadilerinde tüm yazılımları ve donanımları test ediyoruz. Yerli ve milli oranı en yüksek olacak şekilde 5G’ye geçiş yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Haberleşme sektörü ile ülke ekonomisine de katkı sağlandığını vurgulayan Sayan, “Buraya 1 birim yatırım yapılınca, çarpan etkisiyle ülke ekonomisine 10 birim katkı sağlanıyor. Biz de girişimcileri ön plana çıkarmak için fiberi geniş bant götürmeliyiz. Biz, havada otobanlar geliştiriyoruz. 5G ile otobanı 50 şeride çıkaracağız. Devlet bundan frekans ihalesi yapacak, vatandaşlar da bunu kullanacak.
Sadece vergi olarak alınacağı bir kenara bırakalım, yapılacakları düşünelim. Biz vatandaşın dijital okur yazarlığını arttırdığımız ölçüde başarılı oluruz” dedi.
‘Şubeye gitmeden banka müşterisi olunabilecek’
Halkbank Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Olcay Atlıoğlu da, pandemi sürecinde değişen müşteri tercihleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Atlıoğlu, “Mobil bankacılık alanını geliştirip güncelliyoruz. İşlemlerin yaklaşık yüzde 90’ı şube dışı kanallardan gerçekleştiriliyor. Pandemi sürecinde değişen müşteri alışkanlıklarını dikkate aldık. Paraf Mobil uygulamasına NFC özelliği kazandırdık. Temassız olarak kullanımı sağladık. Tüm kartlara ve POS cihazlarına da temassız özelliği kazandırdık. Uygulamamıza yatırım yapmaya devam ediyoruz. QR kod ile para ödeme gibi avantajları da kullanmak istiyoruz. Türkiye’de akıllı telefon penetrasyonu da önemli düzeyde. Bunu kullanmak istiyoruz. Daha iyi müşteri deneyimi sağlayacak uygulamaları hayata geçiriyoruz. Mobile ciddi yatırım yapacağız” dedi.
Salgın döneminde müşterilerin ve finansal sistemin alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen Atlıoğlu, “Milyonlarca müşteri internet üzerinden kredi başvurusu yaptı. Dijital ortamda şubeye gelmeden kredi kullandırma fırsatı sunduk. 2021 yılında da uzaktan müşteri edinimi yasal hale gelecek. Uzaktan görüntülü şekilde banka aranarak istenilen bankaya müşteri olma hakkı sunulacak. Bu inanılmaz bir rekabet getirecek” diye konuştu.
‘5G ile refah düzeyi de artacak’
Türk Telekom’un 180 yaşında bir şirket olduğuna değinen Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’nin dönüşümüne tanıklık eden bir şirketiz. Türkiye’nin dijital dönüşümünün mimari misyonuna da sahibiz. Türkiye’nin dijital dönüşümüne Türk Telekom’un yaptığı yatırım 17 milyar dolar seviyesinde. Şimdi 5G ve sonrası yeni nesil teknolojileri hayata geçirecek teknolojiler ve altyapıya da yatırım yapıyoruz. Son 10 yıldır fiberleşme ve internet penetrasyonunu arttırmak için de önemli bir motivasyonumuz var. Şu anda internet penetrasyonu yüzde 58 seviyelerinde. Pandemi süreciyle birlikte bu oranının yüzde 60’ların üzerine çıkmasını bekliyoruz. 5G ve ötesi teknolojiler Türkiye’nin dijital dönüşümünde büyük önem arz ediyor. En kritik nokta ise hız. Hız sayesinde yaşam kolaylaşacak. İşletmeler dönüşecek ve üretkenlik artacak. Bu refah düzeyine de yansıyacak” dedi.
Pandemi başlamadan önceki 5G yolculuğu ile sonrasındaki yolculuğun değişim gösterdiğinin altını çizen Turkcell CEO’su Murat Erkan, operatörlerin de misyonunun değiştiğini vurguladı. Bu süreçte telekom sektörünün ne kadar stratejik konumda olduğunun görüldüğünü söyleyen Erkan, şunları söyledi:
“Telekom sektörü, tüm sektörlerin işini daha iyi yapmasını sağlayan bir sektör. Enerji, medya, eğitim, sağlık, savunma gibi sektörlerde telekom altyapısı sayesinde fark yaratılabiliyor. Şu anda dünyadaki büyük operatörlerin gündemindeki konu da 5G. Büyük operatörlerle birlikte bir dönüşüm yaşıyoruz. 5G lisanslamasının nasıl olacağı, operatörlerin nasıl fayda sağlayacağı merak ediliyor. 5G için güçlü bir altyapı kurulmalı. Şu an 100 bin baz istasyonu var dersek, 5G’ye geçince bunun 1 milyon olacağını öngörmeliyiz. Sürücüsüz otomobiller gelmeye başladı. Bunlarla belli bir yere kadar sürücüsüz gidip, sonrasında direksiyona geçmek durumu oluşmamalı. Bizim de yatırımlarımızı bu örneği göze alarak yapmamız gerekiyor. Ülkenin daha fazla fibere ihtiyacı var. Zamanımız artık çok daha kısa. Bunu şirketten bağımsız ülke menfaati olarak görmemiz lazım. Yatırımları doğru ve beraber yaparak servis tarafında zenginleşmemiz gerekiyor.”
‘Teknoloji döngüsü çok hızlandı’
Dijital dönüşümde tüm katmanların uyumlu olması gerektiğini dile getiren Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, “Türksat olarak büyük sorumluluklar taşıyoruz. Vatandaşın işini kolaylaştıracak işlere de imza atıyoruz. Telekom sektörünün geldiği nokta da çok ileriye gitti. Burada şirketler arasında ‘reka–birlik’ durumu oluştu. Şirketler birbirleriyle altyapılarını paylaşmaya başladı. Endüstri trenini kaçırmamaya çalışıyoruz. 5G’nin olduğu dönemde, hazırsanız o trene bineceksiniz, değilseniz el sallayacaksınız. Bu dünyaya hazır olmalıyız. Şirket olarak da kesintisiz iletişim ne gerektiriyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Teknoloji döngüsü çok hızlandı. Önceden 2 yılda bir telefon alırdık şimdi ise gelişen teknolojilerle birlikte bu 6 aya kadar düştü” dedi..
Pandemi süreci ile birlikte online kullanımının bir hayli yükseldiğini kaydeden Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, “Bizim de sağladığımız birçok hizmet online olarak verilmeye başladı. İyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Ancak dijital dönüşümün yakıtı yatırımdır. Bizim yatırım yapmamız lazım. Yatırım yaparken koşulların da önemi var. Yatırım kolay, hızlı ve teşvik edecek şekilde olmalı. Burada ortak yatırım çok önemli. Ülkemizin kılcal damarlarına kadar gidecek yüksek kapasitede bant genişliğini sağlamalıyız. Bunu sağlamanın yolu evin önünü üç kez kazmak değildir. Maliyet esasına göre bunun fiyatlandırılması gerekiyor. Üst yapıda servislerde rekabet etmeliyiz. Yaygınlık fiyatların ucuzlamasını yanında getirecektir. Burada da doğru adımlar atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Güçlü sponsor desteği
Borsa İstanbul, Emlak Konut, Erciyes Holding, Halkbank, Koza Altın İşletmeleri, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom’un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye 2023 Zirvesi’nin, co-sponsorlukta ise Cengiz Holding, Çalık Holding, DAP Yapı, Erg İnşaat, IGA, Kalyon Enerji, Koloğlu Holding, Kuzey Marmara Otoyolu, Limak Holding, Oyak Enerji, SOCAR, Türkiye Sigorta ve Vakıfbank yer aldı. Türkiye 2023 Zirvesi’nin destek sponsorları ise Ant Yapı, Avrupa Konutları, Cargill, Doğuş Holding, Gören, Kuzu Grup, Memorial, Philip Capital, Quick Sigorta, Sur Yapı, Torkam Holding ve Tudors oldu.
HABER : Semra ERDOĞDU
[TÜHA Haber Ajansı, 23 Ekim 2020]