Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatı yaklaşık 1 milyar doları aştı

TÜHA HABER / Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2020 yılının Ocak-Ekim aylarını kapsayan 10 aylık dönemde 1.072.910.657 $ tutarında ihracat gerçekleştirildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi’nden gerçekleşen 10 aylık ihracatın, bir önceki yılın aynı dönemine oranla miktar bazında aynı kalır iken, değerde yüzde 3 oranında bir düşüş yaşandığına dikkat çekti.
Düşüşteki en önemli nedenin fındık sektöründeki ihraç siparişlerinin bir önceki yıl sezonuna göre azalması olduğunu hatırlatan Saffet KALYONCU, Fındık sektörü dışında kalan sektörlerin toplam ihracatında ise yüzde 6 oranında artış olduğunu ifade etti.
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2020 yılı 10 aylık döneminde en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 4 sektör ise; ilk sırada 602 Milyon 062 Bin 914 $ ihracatla Fındık ürünleri, ikinci sırada 131 Milyon 773 Bin 900 $ ihracatla Yaş Meyve Sebze ürünleri, üçüncü sırada 96 Milyon 469 Bin 362 $ ihracatla Madencilik Ürünleri ve dördüncü sırada 92 Milyon 432 Bin 738 $ ihracatla Su Ürünleri ve Mamulleri oldu.
Doğu Karadeniz Bölgesiden ihracatı gerçekleştirilen sektörlerden tarım ürünleri sektöründe en fazla ihracat artışı Su Ürünleri ihracatında yaşanmış olup, Bölgeden yapılan su ürünleri ihracatı 10 ayda yüzde 51 oranındaki artış ile 92 Milyon 432 Bin 738 $’a ulaştı.
Sanayi ürünleri sektöründe ise en büyük ihracat artışı Savunma Sanayii sektöründe yaşanmış ve Savunma Sanayi sektörü ihracatı 10 aylık dönemde yüzde 151 oranındaki artışla 11 Milyon 391 Bin 402 $ oldu.
Doğu Karadeniz Bölgesinden 2020 yılı ilk 10 ayında 125 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti.
Bu ülkelerden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta yüzde 21, Gürcistan’a yapılan ihracatda yüzde 17, Almanya’ya yapılan ihracatta yüzde 8 ve Çin Halk Cumhuriyetine yapılan ihracatta ise yüzde 1 artış yaşandı.
En fazla ihracatın yapıldığı İtalya’ya yönelik ihracatda ise fındık ihracatında son 2 ayda yaşanan düşüşe bağlı olarak yüzde 27 oranında düşüş görüldü.
Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçıları, Çin Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Peru, Güney Kore, Singapur, Endonezya, Malezya, Japonya, Tayland ve Tayvan gibi Uzak Doğu Bölgesi ülkelerine yönelik ihracat hacmini her geçen yıl artırma başarısı göstererek, Doğu Karadeniz Bölgesinden Uzak Doğu Ülkelerine yapılan ihracatı 150 Milyon $’ın üzerine yükseltti.
Global pandemi döneminde birçok ülkede sanayi sektörlerinde düşük kapasite ile çalışılmasından dolayı siparişlerin azalması ve uluslararası piyasalarda yaşanan talep daralmasının özellikle fındık ve mamulleri sektörü ihracatına yaptığı olumsuz etki ile rakip ülkelerdeki fiyatların Türkiye’ye nazaran daha düşük olması nedeniyle alıcıların fındık alımları için rakip ülkelere yönelmeleri son aylarda ihracatı negatif yönde etkilemeye başladı.
Uluslararası piyasalarda yaşanan talep daralması nedeniyle rakip ülkelerin fiyat düşürerek kıyasıya rekabetle karşımıza çıkması birçok sektörde ihracatçımızı zorladı ve özellikle son aylarda lojistik ve enerji maliyetlerinde yaşanan artışlar ihracatçının rekabet imkânını zorlaması nedeniyle lojistik maliyetlerinde ihracatçının desteklenmesi ihracat artışına büyük katkı yapacaktı.
HABER : Ataner YÜCE
[TÜHA Haber Ajansı, 07 Kasım 2020]