enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
20:15 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:38 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
19:12 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
18:52 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:25 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:59 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:44 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:35 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
08:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
08:00 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
07:57 Ardan Zentürk: ‘Suriye’de büyük bir felaket bekleniyor’
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

240 Gölümüzün 186’sının kuruduğu iddiası doğru ise …..

240 Gölümüzün 186’sının  kuruduğu iddiası doğru ise …..
29.10.2024
A+
A-

Yaklaşık dört hafta önce yazılı ve görsel basında  son 60 yılda ülkemizde 240 gölün 186’sının tamamen kurumuş olduğu haberleri geniş bir şekilde yer aldı. Bu iddianın doğru olması su yönetimimizin çok büyük bir zaafiyet  hatta bir kriz içinde olduğunu ortaya koyar.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Dursun Yıldız - 1000Kitap

Dursun YILDIZ, SPD Başkanı

Ancak Su Politikaları Derneği olarak biz buna yönelik resmi bir açıklama veya güvenilir veriye ulaşamadık Bunun  için  DSİ Genel Müdürlüğüne, Su Yönetimi Genel Müdürlüğüne ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurarak bu konuda bir açıklama  talep ettik.  Bu konuda bizim başvurularımıza da ,bazı milletvekillerinin TBMM’nde verdiği soru önergelerine de hala bir yanıt yok.

Göllerimizin kuruması ile ilgili bizi bekleyen en büyük tehlike “hala tehlikenin farkında olmayışımız”dır. Tüm gelişmeler su yönetimimizde radikal bir düşünce değişikliğine  duyulan ihtiyacın arttığını gösteriyor. Tüm sektörlerde su kullanım alışkanlıklarımız da değişmeli. Aksi taktirde  etkili bölgesel kuraklıklar  sonucunda  su ve gıda güvencesi ile birlikte çevre sorunları  da yaşayacağız.

Ülkemizde 240 Gölün 186’sı kurudu haberlerine rağmen herhangibir resmi açıklama yapılmıyorsa ,hangi önlemlerin alındığı ve alınacağı konusunda bilgi verilmiyorsa su yönetiminde katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri yok sayılıyor demektir. Aslında Türkiye’nin Su yönetimin yol haritası olan Ulusal Su Planı 2019-2023 Raporunda, sivil toplumun tüm kararlarda  etkin bir şekilde yer alması gerektiğinden açıkça söz ediliyor Çünkü  katılımcılık ve şeffaflık olmadan sürdürülebilir bir  su yönetimini oluşturmak mümkün olmuyor.

Nasıl bir politika ?

Mevcut su kaynaklarımız, sulak alanlarımız ve göllerimiz,  sıklığı ve şiddeti gittikçe artan kuraklık, verimsiz su kullanımı ve havza ölçeğinde entegre su yönetimine geçememiş olmamız nedeniyle büyük baskı altında.

Doğal çevrenin sınırlarını çok zorlayarak popülist politikalarla bazı bölgelerde doğal dengeyi bozduk. Sulak alanlarımız ve göllerimiz bundan çok etkilendi. Doğal sulak alanlar çevresel dengeyi sağlamak için  hayati önem taşıyor.  Sulak alan kayıpları, doğal yaşamı tehdit ediyor ve ekosistem dengesinin bozulmasına neden oluyor.

Suyun nehir havzası ölçeğinde bütünleşik (entegre) yönetimine tam geçebilmiş değiliz. Bu nedenle suyu ve biyoçeşitliliği koruma konusundaki çabalarımız tekil projeler ölçekli , süreksiz ve yetersiz kalıyor. Su kaynaklarımızın miktar ve kalite olarak korunmasına yönelik en temel politika popülist olmayan ekonomik,politik rant yerine ekolojik, toplumsal  faydayı öne çıkaran uygulanabilir bir politika olmalı.

Sebepleri ortadan kaldıralım !

Ülkemizdeki doğal göller ve sulak alanlarındaki  su miktarındaki azalmalardan, biyolojik çeşitliliklerin tehdit altında olmasından ve su kalitesindeki bozulmalardan çeşitli kesimlerce sürekli söz ediliyor.  Ancak bunların  sonuçlarının sürekli tekrar edilmesinden öte   sebeplerinin konuşulması  ve çözümün havza ölçeğinde entegre  su yönetimi ile olan  ilişkisi ve uygulamanın gecikmesinin nedenleri daha çok öne çıkması daha yararlı olacak.

Bir diğer deyişle bu konuda ilerleme sağlamak için nehir havzası ölçeğinde ekosistem tabanlı  entegre bir yönetim anlayışına geçme konusunda neden geç kaldığımızı ele almalıyız. Nehir havzasında birbirini etkileyen birçok konuyu çoklu disiplinli bir anlayışla ele alıp çözmeliyiz. Bunun için mevcut su yönetim anlayışımızda radikal bir değişiklik gerekli.240 gölün 186’sının kuruduğu haberleri doğru değil ise bunun alınan ve alınması gereken önlemlerle birlikte resmi olarak açıklanması toplumu rahatlatacaktır. Ayrıca böyle bir doğal çevre krizinin normalleşmesini de önlemiş olacaktır. Eğer bu haberler doğru ise sözün bittiği yerdeyiz demektir.

***

Yazar hakkında

Hidropolitik Uzmanı İnşaat Mühendisi ve Su Politikaları Uzmanı 1958 yılında Samsun’da doğan Dursun YILDIZ ,İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra DSİ Genel Müdürlüğünde çalışmaya başladı Bu dönemde Hollanda ve ABD de lisansüstü mesleki teknik eğitim ve uygulama programlarına katıldı. ATAUM’da “AB Temel Eğitimi” ve “Uluslararası İlişkiler Uzmanlık “Programlarını izledi. Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma Merkezi’nde Su Politikaları alanında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. DSİ’ de Teknik Araştırma ve İçmesuyu Dairesi Başkanlıkların da Şube Müdürlüğü ve Daire Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu dönem içinde Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma Merkezi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi.. 2007 yılında DSİ’den emekliye ayrıldı Dursun YILDIZ Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın (UMAG) Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Programında Su ve Enerji Politikaları alanında 8 yıldır su ve enerji politikaları konusunda konferanslar vermektedir. TMMOB ve İnşaat Mühendisleri Odasında çeşitli dönemlerde yönetim kurulu üyeliği ve ikinci başkanlık görevlerinde de bulunan Dursun YILDIZ ‘ın, mesleki, teknik, teknopolitik ve hidropolitik alanlarında yurtiçi ve yurtdışında yayınlanmış çok sayıda teknik rapor, bildiri ve makaleleri  ile 12 adet rapor ve kitabı vardır. Dursun YILDIZ Türkiye Ziraatçiler Derneği tarafından Su Politikaları konusundaki araştırmaları nedeniyle “2008 yılı Başarı Ödülü’ne” layık görülmüştür. Toprak Su Enerji Çalışma Grubu üyesi ve TEMA Bilim Kurulu Üyesi ,Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Danışmanı, Sulama Birliği Derneği danışmanı olan Dursun YILDIZ halen kendi Mühendislik ve Müşavirlik firmasını yürütmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.