enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:45 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:56 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:41 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
07:37 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
07:36 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla da fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
07:03 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
06:55 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor…
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Balık tezgahları bu yıl da yeteri kadar dolu değil

Balık tezgahları bu yıl da yeteri kadar dolu değil
03.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Doğru ve dengeli beslenmenin önemi koronavirüs salgınıyla daha da arttı. İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından balık tüketimi doğru beslenme modelinin olmazsa olmazı. Ancak uzmanlara göre bu yıl da balık tezgahları beklentileri karşılayamıyor.

İlyas Umut Özacar
TRT Haber : İlyas Umut Özacar

1 Eylül’de başlayan av sezonuyla birlikte balıkçılar “Vira Bismillah” dedi ve bu seneki kısmetlerinin peşine düştü. Denizde geçen uzun saatlerde onların gözü çekilen ağlarda, tüketicinin ise balık tezgahlarındaydı.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Zaman zaman balık tezgahlarından bolca balık görmüş olsak da uzmanlara göre durum pek de öyle değil. İçinde bulunduğumuz av sezonunu, balıkçılık alanında yapılan yanlışları ve balığın besin değeri açısından önemini İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Erkan’a sorduk.

Tezgahlarda beklenti karşılanmadı

Balık av sezonunun henüz ortalarında olmamıza rağmen beklenenin aksine tezgahlarda fazla balık görülemediğini belirten Erkan’a göre bu yeni bir durum değil. Tezgahlardaki olumsuz tablonun en önemli nedeninin yasa dışı avcılık olduğunu söyleyen Erkan, şöyle konuşuyor:

“Yıllar içinde balıkçılık yönetiminin doğru yapılamaması ve sürdürülebilir balıkçılığı olumsuz etkileyen kaçak avcılık, kayıt dışı avcılık, aşırı avcılık ve av yasak boylarına uyulmaması, av yasak boylarının belirlenmesinde bilimsel verilere yeterince değer verilmemesi bugünleri hazırlamıştır. Bugün mevsim olarak zamanı olmasına rağmen tezgahlarda çok az sayıda palamut, çinekop olarak isimlendirilen lüferi görüyoruz. Küresel iklim değişiklikleri, çevresel kirlenme gibi faktörler de sularımızdaki kaynakların azalmasında, türlerin değişiminde etkili olmaktadır.”

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Balıkların doğal üreme süreçlerinin dikkate alınmadan avlanıyor olmasının da altını çizen Prof. Dr. Nuray Erkan şunları söyledi:

“Bir kere bile yumurta dökmemiş balık avlanırsa o balığın sonraki yıllarda bulunması beklenmemelidir. Tezgahlarda sıklıkla karşımıza gelen çinekop veya sarıkanat, lüferin erginliğe erişmemiş farklı boylarıdır. Tezgahlarda yer bulan bu balığın av boyu, bilimsel verilere göre tavsiye edilen av yasak boyundan küçüktür. En az 25 santimetre olması gereken av yasak boyu bu balık için 18 santimetre olarak uygulanmaktadır. Bu balık daha ergin olup ilk yumurtasını dökmeden avlanmaktadır. Bu şekilde sürdürülebilir bir balıkçılıktan söz etmek mümkün olamaz.”

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Besin değeri açısından eşsiz

Hiç şüphesiz küresel çapta etkili olan koronavirüs salgınına karşı alınması gereken önlemlerin yanında bağışıklık sistemini koruyacak ve kuvvetlendirecek şekilde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi bir kat daha arttı. Prof. Dr. Nuray Erkan’a göre diğer gıdalarla karşılaştırıldığında vücudun ihtiyacı olan; metabolizmanın yapamadığı ve devamlı olarak alınması gereken vitamin ve mineraller balıkta mevcut.

“Doğada başka bir gıda maddesinde bulunmayan omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA özellikle hamsi, sardalya, istavrit, uskumru, palamut gibi yağlı balıklarda bulunur. İyi kolesterolü yükselten, kan basıncını düzenleyerek damar sertliği oluşumunu azaltarak kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkili olan bu yağ asitlerinin depresyon bozukluklarını azaltıp stresi kontrol edici faydaları bulunmaktadır. İçerdiği protein, yağ ve mineral kompozisyonu ile çocuklarda beyin gelişiminde, ileri yaşlarda beyin fonksiyonlarını ve kemik sağlığını korumada etkili olan deniz mahsulleri her yaş grubu için güvenle tavsiye edilebilecek bir gıda maddesidir.”

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Balık tüketiminde yaşanan düşüşü de değerlendiren Erkan, özellikle günlük yaşamdaki alışkanlıkların bu tercihte etkili olduğunu vurguladı:

“Yoğun günlük yaşam içinde çalışan insan sayısındaki artış, genç nüfusun fazlalığı kolay hazırlanabilir ve hızlı tüketim yollarına itmektedir. Bu noktada da yemeğe ve pişirmeye hazır ambalajlı balık ürünü çeşitliliğinin az ve pahalı olması tüketici algısındaki eksik ve hatalı bilgiler balık tüketiminde düşüşe neden olmaktadır. Taze balıkta bile artık kimse ayıklama gibi ön işlemlerle uğraşmak istememektedir. Doğal olarak ya bu işlemi yapan ya da uygun fiyata bir öğününü karşılayacak balık satış ve sunum yerlerini tercih etmektedir.”

Avcılığın en önemli alternatifi: Kültür balıkçılığı

Balık yetiştiriciliği, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de uzun yıllardır yapılıyor. Akuakültür olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde sofralara yeteri kadar balık ulaşması hedeflenirken bir yandan da ihracata katkı sağlanıyor. Prof. Dr. Nuray Erkan’a göre avcılık yoluyla yapılan üretim azalırken kültür balıkçılığı yoluyla yapılan üretim yıldan yıla artıyor.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

“Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde yıllık kişi başı balık tüketim miktarı yıllardır 6 kilogram civarındadır. Bu kadar yüksek değerli bir gıda maddesinin denize hiç kıyısı olmayan Çek Cumhuriyeti, Macaristan gibi ülkelere göre tüketiminin bu denli az olmasının nedenleri düşünülmelidir. Öncelikle tezgahlarda avcılık yoluyla üretim olan balık azalsa da akuakültür yoluyla yapılan üretim yıldan yıla artmaktadır. İhracat edilebilir hayvansal gıda ürünleri içinde birinci sırada akuakültür balıklarımız gelmektedir.”

Prof. Dr. Nuray Erkan (Fotoğraf: DHA)

[Prof. Dr. Nuray Erkan (Fotoğraf: DHA)]

Balık üretimi konusundaki olumsuz gidişatın çözümünün iş birliğinden geçtiğinin altını çizen Erkan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yeterli, erişilebilir, kabul edilebilir ve sürdürülebilir su ürünleri güvencesi, avcılık ve yetiştiricilik sektörünün iş birliği ile ekosistem yaklaşımlı bilim temelli siyasal karar alma mekanizmalarının desteği ile sağlanabilir görünmektedir.”

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.