enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
00:06 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:05 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Salı günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaşana eşkiyalık hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
00:03 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
00:03 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
00:02 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:02 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Hamas yetkilileri için yakalama emri çıkardı
18:25 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2021 kuraklığa karşı eylem planı

2021 kuraklığa karşı eylem planı
17.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Ankara’da şu son bir iki gündür hafif hafif çiseleyen yağmuru saymazsanız, aralığın ortasına geldik ve toprağı doyuracak bir yağışa maalesef tanıklık edemedik.

Didem Özel Tümer

Dr. Bekir Pakdemirli (@bekirpakdemirli) | TwitterHer gün baraj doluluk oranı, çatlayan toprak ve hatta Çanakkale’de olduğu gibi su kesintisi haberleri vermeye başladık. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Türkiye’nin Melen’den sonra ikinci büyük projesi olan Düzbağ İçme Suyu ve Doğanpınar Barajı’nın resmi açılışı için gittiğimiz Gaziantep’te, kuraklığın boyutunu, su israf alanlarını ve bakanlığın kuraklığa karşısında önlemlerini konuştuk.

Bakan Pakdemirli söze, “Suya artık mücevher gözüyle bakılmalı. İlerleyen dönemde Türkiye su kuraklığı yaşayan ülkeler arasına girebilir” diyerek başladı. Tanıklık ettiğimiz kuraklığın tarımsal değil, meteorolojik kuraklık olduğunu belirten Pakdemirli, tarımsal kuraklığın geçen yıl yağış oranı yüzde 25 azalmasına rağmen yaşanmadığını söyledi. Tarım Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarımsal kuraklığı depolama ve sulama tesisleri sayesinde yaşamadık. Bunun yanında bitkisel üretim bu sene Türkiye’de yüzde 8 daha fazla. 180 milyar metreküp depolama alanımız bulunuyor. Biz suyun yüzde 77’ini tarımsal faaliyete harcıyoruz. Evsel tüketim yüzde 10’lar civarında. Geriye kalan da sanayide kullanılıyor.”

Tüm dijital haritaları topladık

Türkiye’nin bu yıl hiç yağış almaması halinde tarımsal kuraklık da yaşayabileceğini kaydeden Pakdemirli, 2021’de kuraklıkla mücadele için bir eylem planı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Planda en önemli yeri tutan yer altı barajları. Suyun buharlaşma riski olmayan, bildiğimiz barajlara oranla çok daha düşük maliyetli ve çevre tahribatı oluşturmayan bu barajları daha önce de Bakan Pakdemirli’den dinlemiştim.

Hedef 100 yer altı barajı - Sondakika Ekonomi Haberleri

2023’e kadar 150 yeraltı barajı yapmayı hedeflediklerini söyleyen Pakdemirli, “Bu tür baraj örnekleri çok yağış almayan, Suriye, İran, Arabistan’da var. Türkiye’nin yer altı jeolojisi de buna çok müsait. Baraj olacak yerler belli. Kamunun elinde ne kadar dijital harita varsa hepsini topladık. Artık yağışların şiddeti artıyor. Şiddet arttıkça vurup geçiyor. Geriye bir şey kalmıyor. Şiddetli yağdıkça bizim bunları toplamamız gerekiyor. Böylece yeraltı suyu seviyesini yukarıya çıkarabiliriz. Bu barajları tarımda, sulamada kullanmamız lazım” dedi.

Yer altı barajları kadar, yer altı sulamanın da önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, tarım ve hayvancılıkta tasarruf için henüz çok yaygın olmayan yer altı sulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi.

Pakdemirli, Eylem Planı’nda da yer alan bu adım için “Burada da yüzde 30-40 tasarruf var. Bu yöntemle kurak bölgeleri kolaylıkla tarıma kazandırabiliriz” dedi.

Belediyelerdeki kayıp kaçak oranı %37

Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre su tasarrufu için göz ardı edilmemesi gereken bir başka alan yerel yönetimlerin alt yapısı. Çünkü belediyelerin yetersiz alt yapılarından kaynaklı kayıp kaçak oranı Türkiye genelinde yüzde 37. Bazı belediyelerde oranın yüzde 80’lere ulaştığının altını çizen Bakan Pakdemirli, “Yani bu ne demek? Belediyelerin şebekelerindeki eski borular nedeniyle su size ulaşmadan kayboluyor. Şu anda belediyelerden bastığımız suyun yüzde 37’si boşa gidiyor. Türkiye ortalaması bu. Büyük yatırımlar yerine, bizim yapacağımız küçük rötuşlar bazen 10 yıl belediyelerin sorununu çözebiliyor” dedi.

Ve üçüncü alan bireylerin, hanelerin tasarrufu… Bakan Pakdemirli vatandaşın dikkatini tasarruf çekmek için bir kampanya başlatacaklarını belirterek “83 milyonun tasarruf etmesi gerekiyor. Suya artık bir mücevher ve altın gözüyle bakmamız lâzım. Bugün belki bir problem yok ama 20 sene sonra problem olma ihtimali giderek artıyor. Bugün su kısıtı yaşayan ülkeler arasındayız, yarın su kuraklığı yaşayan ülkeler arasına girebiliriz” dedi.

Pakdemirli “süper bilgisayarların” hesaplamalarına göre aralık, ocak ve şubatta mevsim normallerinde yağış olmasının beklendiğini söyledi. Baraj doluluk oranlarına bakıldığında da İstanbul’un üç, Ankara’nın 5, İzmir’in 7 ay su sıkıntısı yok. Tarım ve Orman Bakanı son söz olarak “Suyu tasarruflu kullanmalıyız ama tabi bu özel günlerde hijyenden de vazgeçmemeliyiz. Önce sağlık sonra tasarruf. Bu yıl yağışlar normal olacak olsa da, geçmişten gelen eksiklik olduğu için dikkat etmemiz şart” dedi.

Gazeteci : Didem Özel TÜMER

Kaynak : Milliyet Gazetesi

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.