Türkiye’de katılım sigortacılığında hızlı büyüme

TÜHA HABER / Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik İcra Kurulu Başkanı Atilla Benli, Sabah Gazetesi’ne nice başarılı 35 yıllar dileyerek, 2 bin 600 çalışanla vizyon ve hedeflerine kilitlenen güçlü bir aile olduklarını söyledi.
Sigortanın olumlu etkilerinin çok büyük olduğunu dile getiren Benli, şöyle devam etti:
“Bireysel emeklilik ve hayat sigortasında biriken fonlar sermaye piyasalarında kullanılıyor, finansın, dolayısıyla Türk ekonomisinin büyümesine ivme kazandırıyor. Elementer taraf için düşünürsek riskleri dağıtıyoruz. Deprem gibi afetlerde devlet devrede olsa da riski dağıtarak o kaynakların başka yerlerde kullanılmasını sağlıyoruz.”
2020’de sigorta sektörü için kamunun yapısal reformlarıyla fırsat penceresi açıldığını belirten Benli, “Fon arzını kredi mevduattan, yatırım tasarruf ilişkisine çevirecek ekonomik sisteme doğru geçişte anahtar sektör olarak ilerliyoruz. Şu an boyutumuz küçük, ama her sene çift hanelerde büyüyoruz, reel anlamda büyüyoruz. Bu yıl yüzde 21’lik bir büyümemiz var. 2021 yılında İslami finans değerler zincirinin ayrılmaz
parçası katılım sigortacılığı önemli bir fırsat alanı olacak. Şu anda sektörün yüzde 5’ine ulaştı ve çok hızlı büyüyor. 2021 yılında katılım sigortacılığı için de geliştirilecek
ürünlerle sisteme girmemiş yeni bir potansiyel bizi bekliyor. 2021, 2020’de yapılan düzenlemeler ve yatırımlar nedeniyle çok başarılı bir yıl olacak” diye konuştu.
‘Katılım sigortacılığı yönetmeliği hazır’
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, Sabah Gazetesi’nin 35’inci yılını tebrik ederken sigortacılıkta geçtiğimiz dönemde önemli, devrim niteliğinde değişiklikler olduğunu belirtti. Sigorta sektörünün ekonomi gündeminde üst sıralarda yer aldığını belirten Gürsoy, “Sektörün ekonomiye katkısı açısından çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Bu değişimin en önemli unsurlarından biri kurumumuzun kurulmuş olması. SEDDK’nın kendine çizdiği yol haritasında önemli başlıklar var. Sektöre şeffaf, öngörülebilir, regülasyon çerçevesi kazandırmak istiyoruz. Üçüncü unsur adil bir rekabeti desteklemek. Sektörümüz son 10-15 yılda yabancı yatırımcı için cazip oldu ve bunun devamı için adil rekabeti önemsiyoruz. Önemli hedeflerimizden biri de daha proaktif bir yaklaşım geliştirmek. Ülke ve sektörün ihtiyaçlarını hızlı tespit edip gidermek için gerek mevzuat gerek denetim ve gözetim faaliyetlerinde hızlı aksiyon almak” dedi.
Misyonlarının üç temel unsuru olduğunu kaydeden Gürsoy, sigortalıların korunmasının en önemli ilkeleri olduğunu, sektörde de sermaye yeterliliğinin ötesinde kurumsal yeterlilik ve müşteri memnuniyeti aradıklarını belirtti. Diğer prensiplerinin sektörde piyasa disiplinini olabildiğince sağlam temeller üzerine oturtmak olduğunu kaydeden Gürsoy, son olarak da finansal istikrara katkı sağlamanın geldiğini dile getirdi.
Gürsoy, ayrıca katılım sigortacılığı faaliyetlerini yönetmek üzere yönetmelik taslağını hazırladıklarını ve Cumhurbaşkanlığına gönderdiklerini müjdeleyerek “Bu yönetmelik çerçevesi çok yenilikçi… Katılım sigortacılığının genişlemesine engel teşkil eden noktaları aşacak model ortaya koymak istiyoruz. Bunun da Türkiye modeli olarak dünyaya örnek teşkil etmesini umut ediyoruz” dedi.
Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) Başkanı Ahmet Nedim Erdem, Sabah Gazetesi’nin 35’inci yılını kutlayarak pandemi döneminde de eksperlerin işini yapmaya devam ettiğini vurguladı. Eksperlerin sigorta eksperi olarak lanse edilmekten rahatsız olduğunu, tarafsız ve bağımsız olduklarını dile getiren Erdem, hasar süreçlerindeki prosedürlerin azaltılması ve uçtan uca ekosistemde tek bir merkezden yönetilmesi için yeni bir çalışma yaptıklarını belirtti. Erdem, sigortalının ve sigortacıların süreci şeffaf takip etmesi, aracıların ortadan kalkması için dijital bir ekosistem için algoritmayı hazırladıklarını ve sigorta sektörüne sunmak için çalıştıklarını ifade etti. Ahmet Nedim Erdem, müşteri memnuniyeti üzerinde de çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
‘Sektör pandemide rüştünü ispatladı’
Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut, Sabah Gazetesi’nin 35’inci yılını kutlayarak, bu sektörde 43 yılını bitiren her iki tarafta da uzun süre yer alan biri olarak sektörün son dönemde gördüğü ilgiden ve değerden çok memnuniyet duyduğunu belirtti. SEDDK’nın kurulmasının sektöre ivme kazandırdığını söyleyen Korkut, “Pandemi döneminde işimizi layıkıyla yaptık, sahada bulunduk, özverili çalışmalar yaptık. Sigortalının sektöre güveni sarsılmasın diye çalıştık, sigorta şirketleri de ciddi katkı sağladılar. Bizler de sahada, sigortalının 7/24 yanında olduk ve sınavı başarıyla atlattık” dedi.
Sigorta Brokerleri Derneği Başkan Yardımcısı Tarık Serpil, Sabah Gazetesi’nin 35’inci yaşını kutlayarak, Türkiye sigorta sektörünün potansiyelinin oldukça altında olduğunu belirtti. Son 18 ay içinde çok önemli gelişmeler yaşandığını belirten Serpil, kamunun çok önemli adımlar attığını, en önemlisinin de SEDDK’nın kuruluşu olduğunu kaydetti.
Serpil, pandemide sigortacılık sektörünün rüştünü ispatladığını ifade ederek “Sigorta şirketleri, eksperler, brokerler 7/24 hizmet vermeye devam etti. Pandemi aynı zamanda sigortalı algısında da risk algısında da dönüşüm yarattı.
Bunun ileride ciddi şekilde Türkiye’nin sigorta potansiyelini artıracağını düşünüyoruz. Yakın zamanda sektörde beklenen atılımları gerçekleştireceğimize inanıyoruz” dedi.
HABER : Semra ERDOĞDU & İstanbul
[TÜHA Haber Ajansı, 19 Kasım 2020]