Bakanı Pakdemirli: “Bu yıl ülke tarımında dijital devrime imza attık”
TÜHA HABER / Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2020 yılında Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ile dijital devrime imza attıklarını söyledi.
Sabah Gazetesi’nin 35’inci Yaş Sektör Buluşmaları’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli öncelikle Sabah Gazetesi’nin kuruluş yıldönümünü kutlayarak, örnek bir medya kurumu olarak nitelendirdiği Turkuaz Medya’nın her bir mensubunu ayrı ayrı tebrik ettiğini dile getirdi.
Bakan Pakdemirli, 35’in psikolojik bir sınır olduğunu insan için yolun yarısı anlamına gelse de medya kuruluşu için dinamizmin, olgunlaşmanın, köklü tecrübenin ifadesi olduğunu dile getirerek Sabah Gazetesi’nin milli ve manevi değerleri ihmal etmeden, farkındalık oluşturarak bir medya kurumunun yapması gerekenleri yaptığını ve bu vesileyle de kutladığını söyledi.
Bakan Pakdemirli konuşmasında tarımdaki dijital uygulamalara ve kampanyalara dikkat çekerken, 2020 yılının tarımda tam bir dijitalleşmeye geçiş yılı olduğuna işaret etti. Dijitalleşmenin artık hayatın her alanında olduğunu belirten Pakdemirli, Tarım Bakanlığı’nın da kampanyalar düzenleyerek politikalarımızı halk için halkla beraber hayata geçirdiğini belirtti. 2019 yılında dünyadaki gidişatın farkında olarak 2020’yi dijitalleşme yılı olarak tasarladıklarını hatırlatan Pakdemirli şunları söyledi:
“Ortak akıl buluşması aracılığıyla 3. Tarım ve Orman Şurası’nı topladık. 81 ilden fikrim var diyen herkesin katkıda bulunmasını sağladık. 83 günde 200’ün üzerinde toplantı 50 bin görüşü değerlendirerek oluşturduğumuz şura kararları kapsamında tarımsal inovasyonu ve dijitalleşmeyi ön planda tutarak, bu alana yoğunlaştık. Bazı projeleri marka proje haline getirdik. Bunların başında dijital tarım pazarımız DİTAP geliyor. Bu yıl ülkemiz açısından dijital devrime imza attık.”
‘160 binin üzerinde kayıtlı alıcı ve satıcı var’
Pakdemirli, üretici ve tüketiciyi buluşturan dijital platformun arkasında sözleşmeli üretim başta olmak üzere üretim maliyetinin düşmesi, aracının kaldırılması, üreticinin finansman olanaklarının artırılması gibi birçok faktör olduğunu ifade etti. Bakan Pakdemirli, “Sloganımız ‘kim olursan ol dijital tarım pazarına gel’. Böylece büyükten küçüğe, dev perakendecilere binlerce üyemiz var. Bu sayede Van’ın peyniri Bursa’ya daha ucuza gidiyor, Mersin’in meyve ve sebzesi Ardahan’daki kardeşlere daha rahat ve taze ulaşıyor. Üreticinin de tüketicinin birden fazla alternatifi olacak. Hepsini aynı anda görüp değerlendirip istediğini alabilecek” dedi.
DİTAP ile bir tohum attıklarını tohumun yeşermeye başladığını ve inşallah büyüyerek meyvelerini vermeye başlayacağını vurgulayan Pakdemirli,
DİTAP’ta 150 milyon liralık işlem hacmi gerçekleştiğini ve 160 binin üzerinde kayıtlı alıcı satıcı bulunduğu bilgisini verdi. Pakdemirli, DİTAP’ın dijitalleşen
dünyanın geleceğinde Türkiye tarımını çok daha iyi noktalara getireceğini ve daha büyük fırsatlar, pazarlar sağlayacağını vurguladı.
‘Dünyaya nefes olduk’
Pakdemirli, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 11 Kasım’ın Milli Ağaçlandırma günü ilan edildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“Geleceğe nefes kampanyasında tarihi fidan dikimi gerçekleştirdik. Milletimizin sahiplenmesiyle büyük ve anlamlı bir seferberliğe imza attık. 1,2 milyon vatandaşımızla 13,8 milyon fidanı vatan toprağı ile buluşturduk. Aynı gün Endonezya’ya ait olan 1 saatte en fazla fidan dikme rekorunu Çorum’da 1 saatte daha fazla fidan dikerek tescil ettirdik ve dünya rekorlar kitabına girdik. Bu yıl da pandemi tedbirlerine uyarak binden fazla lokasyonda, 60’dan fazla ülkede toplam 4,5 milyon fidan dikerek dünyaya nefes olduk.”
Dijital dönüşüm kapsamında e-tarım platformunun hayata geçirildiğini belirten Pakdemirli, toplam 138 hizmeti bu portaldan online olarak sunduklarını kaydetti. Uydu teknolojileri ve coğrafi bilgi sistemlerinin kullanımındaki etkinliğin artırıldığını anlatan Bakan Bekir Pakdemirli, büyük önem verdikleri yerli ve milli elektrikli traktör prototipinin geliştirilerek, 20 tanesi için seri üretime geçildiğini ifade etti. Pakdemirli, “Yine 65 beygir gücünde elektrikli bahçe traktörü geliştirme çalışmaları sürüyor. Akıllı küpe uygulamasında da 20 bin hayvan üzerinde deneme çalışmalarına başladık, akıllı küpe sayesinde hayvanların tüm aktivitelerini takip edeceğiz. Dijital tarım kütüphanemizi BM Tarım ve Gıda Teşkilatı kapsamında yaptığımız anlaşma ile kurduk. 1800 yılından bu yana, tarımın her alanında 40 bin kitap 400’den fazla süreli yayına kütüphanemizde ulaşmak mümkün.”
‘Tarımın geleceği, geleceğin tarımı’ platformu konusunda çalıştıklarının da altını çizen Bakan Pakdemirli, girişimciler için bitkisel ve hayvansal üretimde yatırım rehberi hazırladıklarını vurguladı. Tarımda yeni teknolojiyi yaygınlaştırmak için üniversitelerle işbirliğini yaygınlaştırdıklarını söyleyen Pakdemirli, ekim başında Gebze Teknik Üniversitesi ile akıllı tarım uygulamaları konusunda işbirliği protokolü imzaladıklarını ve bu işbirliklerinin geliştirileceğini dile getirdi.
‘Yerli üretim ve kendine yeterlilik’
Uluslararası araştırmaların 2050 yılında Türkiye ve dünya nüfusunda yüzde 30 artış öngördüğünü anlatan Bakan Pakdemirli, kişi başı işlenen tarım arazisi miktarında yüzde 20 azalma beklendiğini hatırlattı. Bakan Pakdemirli “Gıda talebini karşılamak için bugünkünden yüzde 60 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyacağız. Bu nedenle araştırmalar 21. yüzyıl için tarım, gıda ve su sektörlerini stratejik mücadele edilmesi gereken sektörler olarak tanımlıyor. Bunlar bizim sorumluluğumuzda, tarım ve gıda vazgeçilmezimiz. Pandemide
bunu daha fazla anladık. Yeni dönemde önemli olan kavramlar yerli üretim ve kendine yeterlilik. Gıda tedarik zincirinde daha basit sistem ve sözleşmeli üretim de gündemde olacak. Diğer konu da gıda kaybı ve israfı. Her yıl bunun üçte biri israf oluyor ve bu alanda tedbirlerin alınması zorunlu hale geldi. ‘Gıdanı koru sofrana sahip çık’ kampanyamızı hayata geçirdik” dedi.
Pakdemirli, dijitalleşme ve inovasyonun katkı sağlayacak yerli, yeterli, verimli üretime odaklanılması gerektiğini vurguladı.
Pakdemirli, “Güçlü bir tarım ve orman altyapısı oluşturduk. Sağlam ve gelişen konuma getirdik. Geleceği daha iyi planlıyor ve yeni projeleri tek tek hayata geçiriyoruz. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ambarın anahtarı kimdeyse güç ondadır. Tarımı çok daha ileriye taşımak, dünyayı doyuran ülke olmak hedefimize inanıyorum. Cumhurbaşkanımızın desteğiyle medyanın kamuoyunun katkılarıyla milletçe güzel günler göreceğiz” diye konuştu.
HABER : Semra ERDOĞDU & İstanbul
[TÜHA Haber Ajansı, 20 Kasım 2020]