enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İklim değişikliğinin 2020’de gezegenimiz üzerindeki etkisi nasıl oldu?

İklim değişikliğinin 2020’de gezegenimiz üzerindeki etkisi nasıl oldu?
23.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Gezegenimize gerçekte neler olduğuna dair koronavirüs salgınının hüküm sürdüğü 2020 yılına bakıyoruz ve size iklimimizin gerçek durumu hakkında uzman görüşleri sunuyoruz.

Oksana Tarasovaü Dünya Meteoroloji Örgütü’ndeki uzmanı: “Pandeminin bize gösterdiği şey, eyleme geçmemiz gerekirse, burada, büyük eylemleri gerçekleştirebileceğimiz anlamında bir umut olduğudur.”

Kopernik İklim Değişikliği Servisi’nden en son verileri kontrol edelim. 2020, dünya genelinde 1981-2010 ortalamasının 0,6 santigrat derece üzerinde sıcaklıklarla, 2016 ile birlikte kaydedilen en sıcak yıl oldu. 2020 ayrıca kaydedilen en sıcak on yılın ne olduğu sonucunu gösteriyor.

Bu grafik, 1851’den bu yana farklı bilimsel kurumların on yıllık ortalamalarını gösteriyor ve son 40 yıldaki ısınma çok net.

Şimdi koronavirüs salgını tüm Avrupa’da izolasyonlara neden oldu. Sokaklar birden boşaldı ve hava daha temiz hale geldi.

Hatta bazı yerlerde araçlardan kaynaklanan nitrojen dioksit kirliliği seviyeleri yüzde 50’ye kadar düştü. Ancak bu değişiklikler uzun süreli olmadı.

Kopernik Atmosfer İzleme Hizmeti’nden Richard Engelen bunun nedenini açıklıyor: “Emisyonlar azalırsa, konsantrasyonlar düşer, emisyonlar tekrar yükselirse konsantrasyonlar tekrar yükselir. Bunun nedeni temelde bu kirleticilerin atmosferde kısa bir ömre sahip olmalarıdır. Ya yağmurla dünya yüzeyine geri dönerler, ya da atmosferdeki diğer gazlarla reaksiyona girerler, bu nedenle ömürleri sınırlıdır. ”

Böylece 2020’deki hava kirliliği, karantinalarla birlikte arttı ve azaldı. Bu arada karbondioksit emisyonları da geçen yıl yüzde 7 düştü.

Ama bunun iklimimiz üzerinde gerçekten etkisi oldu mu? Daha fazlasını öğrenmek için Dünya Meteoroloji Örgütü’ndeki uzmanlarla konuştum.

Grafiklerle Dünyanın Tüm Karbon Emisyonları | Matematiksel

Havadaki karbondioksit seviyeleri yükseliyor

Cenevre Botanik Bahçesi’nde karbondioksit emisyonu uzmanı Oksana Tarasova ile görüşmeye geldim. Salgın nedeniyle emisyonlardaki düşüşün iklim değişikliği açısından önemli olmadığını söylüyor: “Metan ve nitröz oksit gibi diğer önemli sera gazlarının yanı sıra atmosferdeki karbondioksit seviyeleri de yükseliyor. Yani konsantrasyonda herhangi bir düşüş görmüyoruz. Yani eğriye bakarsanız yukarı doğru yükseliyor, 2019 ve 2020 bir istisna değil, yine de artıyor. ”

Karbondioksit, tıpkı camın bu tropikal kış bahçesinde ısıyı koruduğu gibi, gazın Dünya atmosferindeki ısıyı hapsediş şekli nedeniyle sera etkisi yaratır.

Oksana Tarasovaü Dünya Meteoroloji Örgütü’ndeki uzmanı: “Burada, insanlar herhangi bir faaliyete başlamadan önce de devam eden doğal bir sera etkisi var. Bizim emisyonlarımızla ilgili olan insan kaynaklı sera etkisi var. Yani, atmosfere ek karbondioksit, metan veya nitröz oksit saldığımızda, eklediğimiz tüm moleküller küçük ısıtma makineleri olarak çalışıyorlar. ”

Bu ‘küçük ısıtma makineleri’, önümüzdeki on yıllarda bir buçuk derecenin üzerinde küresel ısınmaya ulaşacağımız anlamına geliyor. Ayrıca, Max Dilley’in açıkladığı gibi, iklim sisteminin çok yavaş tepki verdiğini unutmayın: “İklim sisteminin bugün atmosferde olanı yakalaması gerçekten on yıllar alıyor. Dolayısıyla, bugün bu haritada küresel olarak gördüğümüz sıcaklık modeli, atmosferde sahip olduğumuz sera gazı konsantrasyonlarının gerçekten bir ürünüdür. Bu nedenle, ileriye dönük olarak düşünürseniz, iklimin bugün atmosferde sahip olduğumuz sera gazı konsantrasyonlarına dayalı bir dengeye yaklaşması 30 yıl daha alacak. ”

Bu miktarda CO2 3-5 milyon yıl önce vardı

İnsan faaliyetleriyle karbondioksit seviyelerinin sanayi öncesi ortalamadan milyonda 280 parçadan şu anda milyonda 410 parçanın üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu yükselişin sonuçları çok derin:

Oksana Tarasovaü Dünya Meteoroloji Örgütü’ndeki uzmanı: “Dünya atmosferinin bu miktarda karbondioksidi en son gördüğü zaman üç ila beş milyon yıl önceydi. Ve bu süre zarfında iki ila üç derece daha yüksek bir sıcaklığa ve on ila yirmi metre daha yüksek deniz seviyesine sahiptik. Ama insan yoktu.”

Yani şu anki resim, eğer emisyonlar sıfıra indirilebilirse, o zaman durum yavaş yavaş değişecek. Bunun hakkında euronews.com/climatenow adresinden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

HABER : Jeremy Wilks & EuroNews

***

Daha fazla bigi için:

https://climate.copernicus.eu/

https://public.wmo.int/en

http://www.ville-ge.ch/cjb/

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Ocak 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.