Rahmet ve Bereket Ayı Ramazan
Ramazan ayı, manevi kültürümüzde önemli bir yer teşkil eden kutsal bir ay.
‘11 Ayın Sultanı, olarak anılan bu ayın gelişi Recep ve Şaban aylarının yaşanmasıyla birlikte ruhumuzda bir heyecan uyandırmaya başlar.
Ne var ki 2019 yılı Kasım ayında Çin’in Wuhan kentinde çıkan Covid-19 salgını dünya genelinde olduğu gibi İslam aleminde de Ramazan ayının coşkulu yaşanmasını engelledi.
Müslümanlar, 2020 yılı Ramazan ayında olduğu gibi 2021 yılı Ramazan ayını da coşkudan uzak buruk bir ortamda geçirecek.
Covid-19 a yol açan virüsün mutasyona uğraması, salgında sık sık pik yaşanması, artan vaka sayıları insanlarımızı derin bir biçimde endişeye sevk ediyor.
2021 yılı 10 Nisan tarihli verilere göre dünya genelinde vaka sayısı 133.963.482, toplam ölüm sayısı ise 2.902.328 olarak açıklanmıştı. Diğer bir ifadeyle her gün dünya genelinde bu salgında 10 bini aşkın insan yaşamını kaybetmektedir.
Ülkemizde ise vaka sayısı aynı tarihte 55 bin civarında seyretmekte, vefat edenlerin sayısı ise 33.000 ü aşmış durumdaydı.
Kalabalık ortamları seven ve salgının artmasına neden olan virüs, Müslümanların günlük yaşamında da değişmelere neden oldu.
Artık eskiden olduğu gibi tam bir coşku ortamı içinde, Müslüman olarak Teravih namazı için bir araya gelinemiyor, toplu olarak iftar ve sahur yapılamıyor.
Müslüman bir birey olarak elbette yaşananlardan ders çıkarmak gerekiyor. İnsan yaşamı üzerinde ölümcül etki bırakan ve kısa sürede dünya genelinde olağanüstü önlemler alınmasına yol açan virüs, insanlık tarihine derin izler bırakıyor.
RAHMET AYI RAMAZAN
Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayı için Cenabı Allah Kur’an-ı Kerim’de müminlere müjdeler buyuruyor.
Yüce Rabbimiz Bakara Suresi 183 ve 184ncü ayetlerde orucu sayılı günlerden hayırlı bir ibadet olduğundan bahisle 185nci ayette şöyle buyurmaktadır:
‘ ( O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an-ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçlu geçirsin, …
Ahzab Suresi 35nci ayette ise Cenabı Allah, ‘ oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, için büyük bir mükafat müjdelemektedir.
NİÇİN ORUÇ TUTARIZ?
Manevi açıdan olduğu kadar tıbbi açıdan da oruç tutmak yararlıdır.
Tıbbi açıdan oruç tutmak, 11 ay süresince çalışan bağışıklık ve sindirim sistemini dinlendirmek açısından olumlu sonuçlar vermektedir.
İslam dini açısından ise oruç tutmanın kendimize sağladığı yararların yanı sıra bireyin manevi açıdan kendini yenilemesine bir fırsat sunulmaktadır.
İnsanın gün boyunca yemeden, içmeden uzak durması mümkündür ama manevi bakımdan yenilenmek için; insan, nefsinin ve şeytanın azgın isteklerinden de kendisini uzak tutması gerekiyor.
Buhari’den rivayet edilen Peygamberimizin buyurduğu bir hadise göre:
‘ Kim yalan söylemeyi, yalanla iş görmeyi ve cehaleti terk etmezse, Allah’ın onun yemesini ve içmesini bırakmasına ( oruç tutmasına ) ihtiyacı yoktur., buyrulmaktadır.
Ramazan ayının bereketinden istifade etmek yalnızca yiyecek ve içeceklerden uzak durmakla olmuyor.
İnsan, manevi açıdan kendini yüceltecek, toplum içindeki itibar ve değerini artıracak davranışlarına da bir çeki düzen vermesi icap ediyor.
Ramazan ayı, sadece bireysel açıdan değil, toplumsal yapıda huzur ve barışın tesis edilmesi açısından da önemli bir konuma sahiptir.
Çünkü bu ayda emniyete intikal eden adli vakalar azalmakta, insanlarımız ruhsal bir arınmaya yönelmektedir.
Bizi, ‘BİZ, yapan insani ve manevi değerlerimizin yaşanması için bu değerlere sahip çıkmalıyız.
Yalnızca Ramazan ayı ile sınırlı olmaksızın yılın her ayında inançlı ve ilkeli yaşamımızda örnek davranışlar sergilemeliyiz.
İnsanlığın içinde bulunduğu sosyal, siyasi ve iktisadi bunalımdan kurtulabilmesi içinde İslam dininin Ramazan ayında öngördüğü ahlaki revizyona her zamankinden fazla gereksinim vardır.
Dileriz, Ramazan ayı insani ve manevi arınma yolunda insanlığın kurtuluşuna bir vesile olsun.
Atıf ÖZGEN
(*) İDD Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi
e mail: ozgenatif@gmail.com
[TÜHA Haber Ajansı, 22 Nisan 2021]