5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali
TÜHA HABER / Coğrafya Lezzettir temasıyla bu yıl 5. Kez gerçekleşen Uluslararası Adana Lezzet Festivali 3 gün boyunca 285 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Uluslararası Haber Ajansı Yayın Koordinatörü, Türkuaz Haber Ajansı Editörü, ünlü gastrofil ve İstanbul Aşçılar Derneği Genel Sekreteri Veysel Kavrayan davetli olarak gittiği Adana’da gerçekleşen 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nden bildirdi.
Uluslararası Adana Lezzet Festivali, “Coğrafya Lezzettir” temasıyla bu yıl 5. kez kapılarını açtı. Gastronomi konferanslarıyla başlayan festivalde, birbirinden ünlü şeflerin lezzet sahnesindeki şovları da yoğun ilgi gördü.
Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Adana Merkez Park’ta 3 gün boyunca süren festival birbirinden değerli konuşmacılar, yerel ve uluslararası şeflerin lezzet sahnesi şovları, Adana mutfak atölyesi ve genç kebap şeflerinin eğitim aldığı tescilli Adana kebap atölyesi ile başladı.
Festivalin birinci gününde “Özgürlük – hafıza – gelcek” temasıyla bu coğrafyadan aldığı ilhamı dünyaya taşıyan yöresel kadınların hikayelerini aktaran tasarımcı ve yazar Gönül Paksoy izleyicilerle buluştu.
Festival sahnesinde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık; “Her zamankinden daha şiddetli olan küresel gıda güvenliği sorunları, tarım-gıda sisteminin acil bir dönüşüme çağırıyor. Dünyada açlık ve yoksulluğu yenmek için kapsamlı çözümler üretmemiz gereken kritik bir kavşaktayız” dedi.
TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer ve TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, 4 milyona yakın mutfak ve servis çalışanını etkileyen sektörde pandemi koşullarında yaşananları, sektörün gelecek beklentisini, hedeflerini ve gastronomi turizminin gelişimi için yapılması gerekenlerikonuştu.
Biyobozunur atık projesi ile tarım toprakları iyileştirilecek
Bu yıl festivalde ilk kez işlenen konulardan biri ise sosyal gastronomi şefi ve girişimci Ebru Baybara Demir’in, Diyarbakır’da başlatılan ve şu anda 16 ilçede devam eden topraktan toprağa biyobozunur atık yönetimi projesi oldu. Demir; tarım topraklarının iyileştirilmesi ve gıdanın geleceği için yapılması gerekenleri paylaşırken, Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Genel Müdürü Nil Tibukoğlu ise gıda bankacılığı üzerine yapılan çalışmaları anlattı.
Dünyanın en tanınan diplomatı; Adana Kebap
Adana’nınşifalı içecekleri beslenme ve diyet uzmanı Prof. Dr. Taylan Kümeli tarafından aktarılırken, sosyal bilimci Anna Maria Beylunioğlu, ülkeler arası ilişkilerde çok eski tarihlerden bu yana önemli bir güç olarak kullanılan gastrodiplomasiyi ve Türkiye’nin en tanınmış diplomatı Adana kebabını farklı bir açıdan ele aldı.
Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı, araştırmacı, gazeteci ve yazar Adnan Şahin, Anadolu’nun Lezzet Ustaları temasıyla Konya’dan Lokmanhane Lokantası sahibi Harun Raşit Sönmez’in ve Diyarbakır’dan Hancı Et sahibi Şeyhumuz Doğan’ın, bulundukları şehirlere değer katan, şöhretleri sınırları aşan ve uğruna seyahate çıkılan sıra dışı lezzet ve başarı hikâyelerini paylaştı. Restoran işletmecisi Ahmet Güzelyağdöken ise “Coğrafya Lezzettir“ temasıyla kıyı ege mutfağı kültürü ve lezzetleri hakkında bilgileri aktardı.
Gastronomi turistinin beklentileri tartışıldı
Festival, yurt dışında büyüyen gastronomi markalarının hikayelerine de ev sahipliği yaparken pazar araştırmacısı, strateji ve trend uzmanı Nurhan Keeler, gastronomi turizminin geleceği, gelişimi ve gastronomi turizmindeki yeni trendleri paylaştı. Festivalde aynı zamanda yabancı ve yerli turistlerin beklentisi, turizm bölgelerindeki hizmet, hijyen ve ulaşımdastandart ihtiyaçlarıilk kez detaylı bir şekilde ele alındı.
Lezzet Sahnesi’nde Dünyaca Ünlü Şefler Sahne Aldı
Festivalde 23 şefin, 17 farklı oturumla sahnede olacağı Lezzet sahnesinin ilk gününde Hazer Amani, Mehmet Yalçınkaya, Somer Sivrioğlu, Sinem Özler, Burak Zafer Sırmaçekici, Aydın Demir, Sahrap Soysal ve Erich Ruppen Adana mutfağının lezzetlerini kendilerine özel yorumları ve tarifleri ile hazırladı. Rus şefler Nikolay Batatov ve Makhach Vagabov ise Adana mutfağı ile Rus mutfağının benzer lezzetlerini lezzet sahnesinde ziyaretçiler için pişirdi.
Sahne Yeni Ustaların
Festivalin bu yılki ilklerinde genç şeflerin Adana kebabı ustalık eğitimi de yer alıyor. Türkiye genelinde gastronomi ve mutfak sanatları fakültelerinde öğrenim gören 25 öğrenci Adana Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen eğitimler sonucunda sahip olacakları sertifika ile tescilli Adana kebabı ustası olacaklar. Türkiye’nin farklı noktalarından Adana’ya gelen genç şefler festivalin ilk gününde eğitimlerini tamamlayarak ikinci gün için hazırlıklarını yaptı.
5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, birbirinden ünlü şefler ve konuşmacılar ile Adana’nın gastronomi, ticaret ve turizminin nabzını tutmaya devam etti.
Atıksız festival kapsamında toplanan atıklar da “Atıksız Şehir Adana Projesi” için komposta dönüştürülerek tarım topraklarının iyileştirilmesinde kullanılacak.
Coğrafya Lezzettir temasıyla bu yıl kapılarını açan 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali birbirinden değerli şefler ve konuşmacıları ağırlamaya devam etti.
Festivalin ikinci gününde fast food yemek kültürüne karşı alternatif olarak, “iyi, temiz ve adil gıda” mottosuyla geleneksel gıdanın tüketimine yoğunlaşan Slowfood hareketi ilgi çeken konulardan biri oldu. Mutfak kültürü araştırmacısı Nilhan Aras moderatörlüğünde, Slow Food Adana Birliği Lideri Pırıl Bilici, Slow Food Tarsus Birliği Lideri ve Slowfood Antakya Birliği Lideri geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumanın teşvik edilmesi üzerine önemli bilgileri paylaştı.
Sınırları Aşan Marka Hikayeleri
İtalyan ve aynı zamanda Adanalı olan tadımcı ve yazar Elvam Uysal Bottoni, yeni hasat zeytinyağı tadımını gerçekleştirdi. Yazar Prof. Dr. Özlem Kumrular’ın Leonardo da Vinci’nin beslenme alışkanlıklarını paylaştığı festival sahnesinde Minyatür ve performans sanatçısı Günseli Kato, Japonya’nın kutsanmış yiyecek ve geleneklerini renkli ve keyifli bir sunumla ziyaretçilerle paylaştı. Festival, Adana’nın sınırlarını aşan gastronomi markalarına da ağırladı. Şeyda Taluk’un moderatörlüğü’nde 1995 yılından bu yana Türkiye’de bal sektöründeki lider markalardan biri olan Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, seyyar tezgâhtan börek imparatorluğu kuran Levent Börek’in kurucusu Levent Tamtürek ve 65 yılı aşan tarihiyle Madenci Kahve’nin yönetim kurulu üyesi Sedef Madenci markalarının sınır aşan hikayelerini paylaştı.
Adana Gastronomisinde Kadınlar
Festivalde bu yıl da Adana gastronomisindeki kadınların hikayeleri dikkat çekti. Ebru Köktürk Koralı moderatörlüğünde Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oya Berkay Karaca, Şef Bedia Gücüm, Adana Kadıneli üretim ve iş Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Kırılmış ve pandemi döneminde Adana’daki kadın üreticilerin el emeği ürünlerini e-ticaret sistemine taşıyarak ekonomik gelir elde etmelerini sağlayan akademisyen ve yazar Kübra Yüzüncüyıl, Adana gastronomisinde kadınların yerini, çalışmalarını ve geleceklerini konuştu. Aynı zamanda Ebru Köktürk Koralı’nın hazırladığı Gastronomi’nin Kadınları Belgeseli’nde yer alan ve Silifke’de yaşayan Balıkçı Sevim Kaya’nın belgesel gösterimi gerçekleşti. Balıkçı Sevim Kaya, alkışlarla sahneye çıkarken görsel balık filesini ve kefal balığı yumurtalarından ürettiği mumlu havyar bottargalarlarıyla çıktı.
Sınırları Aşan Lezzet Hikayeleri
Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı, araştırmacı, gazeteci ve yazar Adnan Şahin Anadolu’nun Lezzet Ustaları temasıyla Konya’dan Lokmanhane Lokantası sahibi Harun Raşit Sönmez’in ve Diyarbakır’dan Hancı Et sahibi Şeyhumuz Doğan’ın, bulundukları şehirlere değer katan, şöhretleri sınırları aşan ve uğruna seyahate çıkılan sıra dışı lezzet ve başarı hikâyelerini paylaştı. Restoran işletmecisi Ahmet Güzelyağdöken ise “Coğrafya Lezzettir“ temasıyla kıyı ege mutfağı kültürü ve lezzetleri hakkında bilgileri aktardı.
Lokman Hekimin İzinde panelinde ise Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisi Melis Durasi moderatörlüğünde aromatik bitkilerin geçmişten günümüze kullanımı ve etkileri Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Halil Çakan, Özge Samancı ve Şef Melda Farimaz ile konuşuldu.
Atıksız Şehir Adana
Bu yıl Türkiye’nin ilk atıksız festivali olma özelliğini de taşıyan 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali kapsamında Atıksız Şehir Adana hedefi ile başlatılan Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Projesi’nin Yüreğir Belediyesi lansmanı da yapıldı. Proje kapsamında hem festivalden hem de pazaryerlerinden toplanan çiğ sebze ve meyve artıkları komposta dönüştürülerek tarım topraklarının iyileştirilmesi için kullanılacak. Proje aynı zamanda Adana’da tarımsal üretime zarar veren Akdeniz sineği popülasyonunun azalmasının sağlanmasının gerçekleşmeside beklenmektedir.
Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir’in gerçekleştirdiği bu harika işlerle, Yüreğir’in kalbine dokunması gurur verici olarak adlandırıldı. Kocaispir ve eşinin kompost alanındaki samimi ve istekli halleri gözlerden kaçmadı. Katılımcılara yöresel ürünler hediye edilirken, Kocaispir’in çalışkan ve duyarlılığı takdir kazandı. Lansmana katılan Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem basın mensuplarıyla bir süre sohbet etti.
Selanik’ten Adana’ya Mutfak Kültürü Ziyaretçilerle Buluştu
Festivalin son gününde de Lezzet Sahnesi birbirinden ünlü yerel ve ulusal şefi ağırladı. Adana’nın geçmişten günümüze farklı lezzetlerini Ayfer Yavi, Mehmet Yaşin, Deniz Şahin, Türev Uludağ, Melih Demirel, Umut Karakuş aktarırken, Selanik’ten Adana’ya ortak yemek kültürümüzü yunan şefler Digas Stylianos, Lorentzos George, Michailidou Stavroula ve Koukoutinis Eleftherios lezzetli tariflerle ziyaretçiler için hazırladı.
Alanında bir birinden ünlü simaların ve gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği festival güzel anılarla son buldu.
[TÜHA Haber Ajansı, 13 Ekim 2021]