Asker uğurlaması ülkemizin önemli kültür mozaiklerinden biri

TÜHA HABER / Temmuz ayı tüm Türkiye’de ‘Asker Uğurlama Ayı’.. Vatan görevi gelenler Türk örf ve adetlere göre büyük bir coşkuyla kıtalarına uğurlanırlar. Asker uğurlama Türkiye’de vatani görevlerini yapacak olan erkekler için düzenlenen kutlama ve uğurlamalar ve Asker eğlenceleri ise genellikle askere gidecek olan kişinin gitmesine iki hafta kala başlar.
N
itekim geçtiğimiz günlerde Kocaeli’nin Kartepe Eşme mahallesinin sevilen gençlerinden Mert Doğan ve Tolga Çetin vatan nöbeti için sevdikleri tarafından askere uğurlandılar.
Asker Uğurlama Törenlerinde Ne Yapılır?
Asker uğurlama töreni
Her yörede ve bölgede farklı şekillerde yapılır. Ancak genel olarak asker uğurlama töreninde yapılanlar:
Askere gidecek olan erkekler 15 gün önceden tüm akrabalarını ziyaret etmeye başlar. Akrabalar da asker evini ziyaret eder ve gence askerde ihtiyaç duyabileceği ikramları verirler. Askere gidecek olan erkeğin evine Türk Bayrağı asılır. Asker eğlencesi, askerin erkek arkadaşları tarafından yapılır. Bu eğlencede şarkılar ve türküler söylenir. Askerin tabancayı tutacağı parmağına kına yakılır. Araçlara Türk bayrakları asılır ve korna çalarak konvoylar yapılır. Askere gitmek üzere yola çıkacak genç, ev halkından haklarını helal etmesini ister ve büyüklerin ellerini öper. Askerin sağ salim evine dönmesi için otobüsün arkasından su dökülür ve asker uğurlaması tamamlanır.
Askere Nasıl Uğurlanır?
Asker uğurlama şekli
yöreden yöreye değişmektedir. Genellikle büyük şehirlerde askerlerin uğurlanması için askere gidilecek gün ya da gitmeden bir gün önce erkek arkadaşlar tarafından konvoylar yapılır, kalabalık gruplarca askerin vedası yapılır. Asker uğurlamasında askerin üç kez arkadaşları tarafından havaya atılması da mümkündür. Daha küçük bölgelerde asker uğurlaması 15 gün boyunca sürer. Askerin tüm akrabalarından helallik istemesi ve ziyaret etmesi gerekmektedir. Askerin tüm ihtiyaçları akrabalar tarafından karşılanır ve asker alışverişi yapılır. Bazı bölgelerde askerler, vatani görevlerini yapmadan önceki 2 ay boyunca serbest bırakılır.
Asker Uğurlama Partisi
Askerin uğurlanma partisi
ülkemizde en önemli kutlamalardan biridir.Türkiye’de askere gidecek olan erkeklerin uğurlaması coşkuyla ve düğün havasında yapılmaktadır. Asker uğurlama genellikle askere gidecek olan gençlerin moral ve motivasyonunu arttırmak amacıyla yapılmaktadır. Bundan dolayı da kutsal bir tören gibi ritüellerle yapılmaktadır. Askere gidecek olan erkeklerin asker uğurlaması için partiler, eğlenceler yapılabileceği gibi askerin akraba ziyaretleri yapması da gerekebilmektedir.
Asker Uğurlama Duası
Askerler için dua
vatani görevlerini yerine getirmeye giden askerlerin sağ salim gidip sağ salim dönmesi için okunmaktadır. Askerler için okunabilecek duaların başında Fetih suresi gelmektedir. Sure içerisinde ‘’Allah size, elde edeceğiniz birçok ganimetler vaad etmiştir. Bunu size hemen vermiş ve insanların ellerini sizden çekmiştir ki bu, müminlere bir işaret olsun ve Allah sizi doğru yola iletsin.’’ Mealleri geçmektedir. Surenin tamamının okunması ve askerin vatani görevine uğurlanması adetler arasında yer almaktadır.
Asker Eğlencesi Nerede Yapılır?
Asker eğlenceleri
askerin gitmeden birkaç gün öncesinde yapılmaktadır. Asker uğurlamaları için bir salon tutulabilir ve akrabalara, dostlara yiyecek ve içecek ikramında bulunulabilir. Asker eğlenceleri aynı zamanda mahalle sokaklarında ya da erkek arkadaşların organizasyon için tercih ettiği yerlerde de yapılabilir. bu uğurlamalarda asker için konvoy da yapılmaktadır. Konvoy sebebi ise asker uğurlaması olduğunun duyurulması ve duyan herkesin iyi dilek ve dualarını göndermesidir. Aynı zamanda bu uğurlamayı gören vatandaşlar bir miktar maddi yardım da yaparak askerin, vatan görevinde zorluk yaşamasını da engeller.
Asker Eğlencesi Nasıl Olmalı?
Asker eğlenceleri
davullar ve zurnalar eşliğinde yapılmaktadır. Bu eğlencede askerin, arkadaşların ve ailenin isteklerine göre farklı organizasyonlar yapılabilir. genel olarak asker eğlencelerinde:
Asker eğlenceleri için şarkılar, türküler ve oyun havaları okunmaktadır. Sokaklarda yapılan asker eğlenceleri için halk oyunlarının oynanması sıkça görülür. Özellikle uğurlamalı şekilde yapılan törenler için askere gidecek olan kişi ‘’En büyük asker bizim asker’’ sloganları ile gönderilir. Askere uğurlanan askerin, erkek arkadaşları tarafından 3 defa havaya atılması ve tutulması da sıkça yapılan adetler arasındadır. Asker uğurlaması ve asker partisi, her bölgede farklı şekilde yapılmaktadır. Dualar eşliğinde askerin avuç içlerine asker kınası yakılır. Bazı yörelerde askerin sağ salim dönmesi için başından tuz ya da un çevirmek de görülmektedir.
Asker Eğlencesinde Ne Giyilir?
Asker eğlencesi
için asker, arkadaşları ve ailesinin belirli bir giysi kuralına uyması söz konusu değildir. Ancak adet olarak asker, asker üniformasını giyerek bu uğurlamaya katılmaktadır. Katılanların elinde Türk Bayrağı olması gerekmektedir. Askere gidecek olan gencin boynunda ise kırmızı oyalı tülbent olması gerekmektedir. Asker uğurlaması için verilen armağanlar, ikramlar ya da giysilerden çok iyi dilekler ve dualar önemlidir. Askerlerin askere moralli, mutlu ve istekli gitmesi için bu uğurlamalar halen ülkemizde yaygın şekilde yapılmaktadır. Ancak sokakta yapılan asker uğurlamaları için özellikle muhtar ve belediyelerden izin istemek gerekmektedir. Bu sayede kalabalık gruplar için sorun yaşanmayacaktır.
TÜHA Haber Ajansı, 27 Temmuz 2021]