enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45
00:34 Türkiye’nin Hedefte Olmasından Ne Anlamalıyız?
00:19 Dışişleri’nden katil İsrail’in saldırılarına tepki
00:18 Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:17 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK Komuta Kademesi, Adana’da TEKNOFEST’i ziyaret etti
00:16 Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
00:15 Erdoğan: Daima mazlumların yanında, adaletin safında yer alacağız
00:15 Boris Johnson’dan Netanyahu iddiası: “Ziyaretinden sonra tuvaletimde dinleme cihazı bulundu”
00:14 Mersin’in küçük liman kasabası Taşucu Lübnan’dan kaçanlar için geçiş noktası oldu
00:13 ABD güçleri Ortadoğu’da nerelerde konuşlu?
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST, bir gençlik destanıdır”
00:09 Adıyaman Meydan Projesi’nin 1. Etabı Başlıyor
00:08 AB, Çin üretimi elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulama planını kabul etti
00:08 DEM Parti, Bahçeli’nin tokalaşmasını “stratejik hamle” olarak yorumladı
00:07 Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
00:05 İran’ın dini lideri Hamaney, Lübnan’ı vuran İsrail’in İran’ı yenemeyeceğini söyledi
00:05 215 kişinin öldüğü Helene Kasırgası’nın ardından kayıpları arama çalışmaları ikinci haftasında
00:04 Kötü futbol gecesinin ardından bir yorum da 10Haber’den geldi!
00:02 Spor yazarları kötü geceyi yorumladı! “Futbola zaman ayrılamayan ligin aldatıcılığına yeniliyoruz”
00:01 Devlet Korumasındaki Kızlara Umut Olan Proje: ‘Geleceğe İşbaşı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

6. Çin-Rusya Enerji İş Forumu ve Sibirya’nın Gücü-2’nin Geleceği

6. Çin-Rusya Enerji İş Forumu ve Sibirya’nın Gücü-2’nin Geleceği
29.07.2024
A+
A-

* Sibirya’nın Gücü-2 projesi, Çin ve Rusya’nın enerji stratejilerini ve jeopolitik hesaplamalarını etkileyen kritik bir unsurdur.

* Proje, sadece iki ülkenin enerji işbirliğini derinleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda küresel enerji piyasasında da önemli değişimlere yol açacaktır.

* Çin, Sibirya’nın Gücü-2 projesiyle enerji güvenliğini artırmayı hedeflerken, Rusya da enerji ihracatında yeni bir yön bulma çabasında olacaktır.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Zeynep Çağla ERİN - ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezistajyerlerinden Zeynep Çağla Erin, kaleme aldığı “6. Çin-Rusya Enerji İş Forumu ve Sibirya’nın Gücü-2’nin Geleceği” başlıklı yazısında, 29 Kasım 2018 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de Rus-Çin Enerji İş Forumu’nun ilki düzenlendiğini hatırlattı.

Zeynep Çağla Erin, bu etkinliğin, Temmuz 2018 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping arasındaki görüşmede kararlaştırıldığını dile getirdi.

Forumun misyonunun, Rusya ve Çin arasında enerji diyaloğunu geliştirmek, verimliliği artırmak, ortak proje portföyünü genişletmek ve yatırımın çekmek olduğunu belirten Zeynep Çağla Erin, “Enerji, finans ve bilgi teknolojileri sektörlerinden yaklaşık 90 şirketin temsilcileri, kamu çalışanları, diplomatlar ve Rusya ile Çin’den uzmanlar, söz konusu forumda yer almıştır” dedi.[i]

Gazprom CEO'su Türkiye'ye geliyor - Güncel Haberler

[Gazprom CEO’su Alexey Miller]

29 Ekim 2012 tarihinde Putin’in, Gazprom CEO’su Alexey Miller’a Yakutistan-Habarovsk-Vladivostok boru hattının inşasına başlanması talimatını verdiğini hatırlatan Erin, şunları söyledi:

“2012 yılının sonunda resmi olarak Sibirya’nın Gücü-1 adıyla yeniden adlandırılmıştır. 21 Mayıs 2014 tarihinde Rusya ve Çin, projenin uygulanabilirliğini sağlamak için gereken 400 milyar dolarlık 30 yıllık bir gaz anlaşması imzalamıştır. Boru hattı, 2019 yılının Ekim ve Aralık aylarıyla faaliyete başlamış ve Çin, 2020 yılında boru hattı aracılığıyla Rusya’dan 4.1 milyar metreküp doğal gaz ithal etmiştir”.[ii]

Çin-Rusya enerji ticareti ilişkisinin, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra da gelişmeye devam ettiğini ifade eden  (ANKASAM) stajyerlerinden Zeynep Çağla Erin, 2021-2023 yılları arasında Rusya’nın Çin’e yaptığı ham petrol ihracatı üçte bir oranında artarken, kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatlarının neredeyse iki katına çıktığını belirtti.

Zeynep Çağla Erin, şöyle devam etti:

“2023 yılında Rusya, Çin’in en büyük ham petrol tedarikçisi, ikinci en büyük kömür tedarikçisi ve üçüncü en büyük LNG tedarikçisi olmuştur. Rusya, Çin’e boru hattı aracılığıyla artan miktarda gaz ihraç eden bir ülke haline gelmiştir. Sibirya’nın Gücü-1 boru hattı aracılığıyla gerçekleştirilen teslimatlar, 2021 yılında 10.4 milyar metreküpten 2023 yılında 22.7 milyar metreküpe yükselmiştir. Bu miktar Çin’in boru hattı gazı ithalatlarının %34’ünü oluşturmuştur. Rusya, Sibirya’nın Gücü-1’in 2025 yılına kadar tam kapasite olan 38 milyar metreküpe/yıl ulaşmasını beklemektedir. Ayrıca Çin ve Rusya, Şubat 2022 tarihinin başında, 2027 yılına kadar yılda 10 milyar metreküp gaz tedarik edecek olan “Uzak Doğu Rotası” adlı bir boru hattı için bir anlaşma imzalamıştır.”[iii]

Şi Cinping ikinci dönem devlet başkanı seçildi

23 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen 6. Çin-Rusya Enerji İş Forumu’nda Şi’nin, bu yılın Çin-Rusya diplomatik ilişkilerinin 75. yıldönümü olduğunu belirttiğini söyleyen Erin, “her iki ülkenin ortak çabalarıyla Çin-Rusya kapsamlı stratejik ilişkinin yeni bir çağda dinamik bir şekilde ilerlediğini dile getirmiştir. Şi’ye göre 2018 yılından bu yana ikili enerji işbirliği giderek daha derin, istikrarlı ve dayanıklı hale gelmiştir.[iv] Ayrıca Putin’in 16-17 Mayıs 2024 tarihlerinde Çin’i ziyaretinin ardından önerilen Sibirya’nın Gücü-2 doğal gaz boru hattı muhtemelen forum gündeminin üst sıralarında yer alacaktır” dedi.

Özellikle Ukrayna’daki savaştan sonra Rusya’nın, petrol ve kömür ihracatlarını diğer piyasalara yönlendirebilmiş olmasına rağmen doğal gazı benzer şekilde yönlendiremediğine dikkat çeken Zeynep Çağla Erin, Çünkü Batı’daki üretim havzalarını Asya’daki tüketicilere bağlayacak altyapı eksikliğinin bulunduğunu açıkladı.

Doğal gaz ihracatında jeopolitik faktörlerin Rusya için öncelikli bir değerlendirme konusu olduğunu vurgulayan Erin, Moskova’nın, gazı Avrasya’daki karşı taraflarla ilişkilerinde güçlü bir araç olarak gördüğünü.[v] Rusya’nın, Çin’e büyük miktarda ucuz gaz satarak Pekin’i daha yakın bir jeopolitik ittifaka çekme potansiyeline sahip bulunduğunu ve ancak Rusya’nın Çin’le müzakere gücünün ise eskiden olduğu kadar güçlü olmadığının altını çizdi.

Sibirya'nın Gücü boru hattından gaz akışına ara

(ANKASAM) stajyerlerinden Zeynep Çağla Erin, ” Sibirya’nın Gücü-2, yüksek inşaat maliyetleri ve Çin’e satış fiyatının beklenen düşük seviyeleri nedeniyle Sibirya’nın Gücü-1’den daha az karlı olacaktır. Fakat boru hattının, Sibirya’nın Gücü-1’de olduğu gibi vergi indirimleri alması durumunda pozitif serbest nakit akışı sağlaması beklenmektedir. Proje, Rusya’nın çelik üreticilerine ve alt yüklenicilere siparişler yaratacak ve doğu Rusya’nın ekonomik gelişimini hızlandıracaktır. Bu da Moskova için öncelikli bir hedefi” olduğunu kaydetti.[vi]

 

Türkiye'nin LNG ithalatı 2019'da yüzde 13 arttı

“Çin-Rusya enerji işbirliği, stratejik ve jeopolitik bağlamda önemli bir dönüşüm geçirmektedir” diyen Erin, “Çin, Sibirya’nın Gücü-2 boru hattı projesini taslak aşamasında tutmakla birlikte 2030 sonrası ithalat ihtiyaçlarını boru hattı ve LNG ithalatları arasındaki dengeyi değerlendirme fırsatı bulmaktadır. Hem Çin hem de Rusya’nın jeopolitik hesaplamaları, Sibirya’nın Gücü-2’nin tamamlanmasını tetikleyebilme potansiyeline sahiptir. Rusya, Sibirya’nın Gücü-2 projesine ticari olmayan sebeplerle yaklaşmakta” olduğunu söyledi.

Zeynep Çağla Erin, Rusya’nın Avrupa’ya yönelik enerji ihracatlarının savaş sonrası büyük bir düşüş yaşaması ve doğal gaz altyapısının Asya’ya yönlendirilmesindeki eksikliklerin, Rusya’yı Çin’le enerji işbirliğini derinleştirmeye teşvik ettiğini hatırlatarak şöyle devam etti:

“Bu bağlamda Sibirya’nın Gücü-2’nin tamamlanması, Rusya için sadece ekonomik değil, aynı zamanda stratejik bir önem taşımaktadır. Çin açısından gaz fiyatları ve tek bir tedarikçiye olan aşırı bağımlılık başlıca endişeler arasında yer almıştır. Ancak ABD’yle ilişkilerin kötüleşmesi ve küresel enerji güvenliği bağlamında artan belirsizlikler, Çin’in Sibirya’nın Gücü-2’ye desteğini artırabilir. Çin’in proje tamamlandığında büyük ihtimalle kendi şartlarına göre şekillenecek olan Sibirya’nın Gücü-2’yi küresel gaz piyasasında önemli bir oyuncu olarak konumlandırma potansiyeli bulunmaktadır”.

(ANKASAM) stajyerlerinden Zeynep Çağla Erin, sonuç olarak Sibirya’nın Gücü-2 projesinin, Çin ve Rusya’nın enerji stratejilerini ve jeopolitik hesaplamalarını etkileyen kritik bir unsur olduğunu belirterek, projenin, sadece iki ülkenin enerji işbirliğini derinleştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda küresel enerji piyasasında da önemli değişimlere yol açacağını açıkladı.

Zeynep Çağla Erin son olarak, Çin’in, Sibirya’nın Gücü-2 projesiyle enerji güvenliğini artırmayı hedeflerken, Rusya’nın da enerji ihracatında yeni bir yön bulma çabasında olacağını,  bu durumun küresel enerji dinamiklerini yeniden şekillendirebileceğini ve uluslararası enerji ilişkilerinde yeni denge arayışlarını tetikleyebileceğini kaydetti.


[i] First Russian-Chinese Energy Business Forum Opens in Beijing, Rosneft, https://www.rosneft.com/press/releases/item/193101/, (Erişim Tarihi: 23.07.2024).

[ii] Aynı yer.

[iii] The Future of the Power of Siberia 2 Pipeline, Center on Global Energy Policy, https://www.energypolicy.columbia.edu/publications/the-future-of-the-power-of-siberia-2-pipeline/, (Erişim Tarihi: 23.07.2024).

[iv] President Xi Jinping extends congratulations to sixth China-Russia Energy Business Forum, CGTN, https://news.cgtn.com/news/2024-07-23/Xi-extends-congratulations-to-sixth-China-Russia-Energy-Business-Forum-1vtzPCpdbCU/p.html, (Erişim Tarihi: 23.07.2024).

[v] The Future of the Power of Siberia 2 Pipeline, Center on Global Energy Policy, https://www.energypolicy.columbia.edu/publications/the-future-of-the-power-of-siberia-2-pipeline/, (Erişim Tarihi: 23.07.2024).

[vi] Aynı yer.

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

***

Yazar hakkında

Zeynep Çağla ERİN

Zeynep Çağla Erin, 2020 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Feminist Perspective of Turkish Modernization” başlıklı bitirme teziyle ve 2020 yılında da İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun olmuştur. 2023 yılında Yalova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim dalında “Güney Kore’nin Dış Politika Kimliği: Küreselleşme, Milliyetçilik ve Kültürel Kamu Diplomasisi Üzerine Eleştirel Yaklaşımlar” başlıklı yüksek lisans tezini tamamlayarak mezun olmuştur. Şu an Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim dalında doktora eğitimine devam etmektedir. ANKASAM stajyeri olarak çalışan Erin’in başlıca ilgi alanları; Asya-Pasifik, Uluslararası İlişkiler’de Eleştirel Teoriler ve Kamu Diplomasisi’dir. Erin iyi derecede İngilizce ve başlangıç seviyesi Korece bilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.