enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Adalar Müzesi’nden yeni sergi
10:35 Tunceli ve Ovacık’a kayyum atamalarına muhalefetten tepki: ‘İrade gaspıdır, hukuki değildir’
10:20 İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık Belediyelerine görevlendirme yaptı
00:50 Yılmaz: UCM’nin katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı insanlık için dönüm noktası
00:36 Kocaelili Hakem Arzu Görgün’e uluslararası görev
00:12 TUSAŞ’tan Çanakkale temalı HÜRJET paylaşımı
00:08 Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu
00:07 Ruhsatsız silah taşıyanlara dört yıl hapis cezası
00:06 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi
00:05 Katil soykırımcı İsrail, bölgede saldırılarını ve katliamlarını acımasızca sürdürüyor
00:05 Katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı: Şimdi ne olacak?
00:04 Bakan Fidan’dan BRICS açıklaması: Ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
00:03 Asya Açılımı’nın jeopolitik yansımaları
00:03 Gazze’de katil soykırımcı İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
00:03 TÜBİSAD: Türkiye’nin geleceğini bilişim sektörü, bilişim sektörünün geleceğini ekosistem ekonomisine geçiş belirleyecek  
00:02 Bakan Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “AK Parti, 11 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük sivil toplum hareketidir”
00:02 Kocaeli Folklor Spor Kulübü şampiyonluk ünvanını korudu
00:01 Kocaeli Ticaret Odası’nın standına 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı’nda yoğun ilgi
00:01 2025 İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı (İGEF) için hazırlıklar başladı
00:01 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarının arka planı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye-Afrika İlişkilerinde Yükselen Ortaklık

Türkiye-Afrika İlişkilerinde Yükselen Ortaklık
22.12.2021
A+
A-

ANKARA-TÜHA HABER / Türkiye’nin bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan, Araştırmacı ve ve aynı zamanda SETA tarafından yayımlanan Insight Turkey dergisi editörü Gloria Shkurti Özdemir, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’le’Türkiye Maarif Vakfı’nın Türkiye-Afrika İlişkilerindeki Yeri, Önemi ve Gelecekteki Rolü’nü görüştü.

Birol Akgün ???????? (@Birol_Akgun) / TwitterProf. Dr. Birol Akgün, Türkiye için Afrika’ın her zaman eşit, güvenilir ve ortak çıkarlara dayalı sağlam ilişkilerin kurulduğu bir kıta olduğuna dikkat çekti ve Osmanlı devletinin sadece Kuzey Afrika’da değil Harar ve Agadez gibi Sahra Altı bölgelerde de oluşturduğu etkinin izlerini bugün halen görmenin mümkün olduğunu söyledi.

Soğuk Savaş döneminin kutuplaşmış ve aşırı güvenlikçi ortamında görece ihmal edilen kıta ile Türkiye’nin 1998’de hazırlamış olduğu Afrika Eylem Planı ile yeniden tanışma imkanı bulduğunun altını çizen Prof. Dr. Akgün, “Bu süreç ikili düzeyde stratejik ortaklıklar ve iş birliğini beraberinde getirmiş, her beş yılda bir düzenlenen Türkiye-Afrika zirveleri ile de giderek kurumsallaşmıştır” dedi.

Prof. Dr. Birol Akgün, bugün Türkiye’nin, Afrika Kıtası’yla siyasi, ekonomik ve kültürel her alanda ilişkilerini derinleştirdiğini belirterek, Toplumlar arasında kurulan ilişkilerin sağlam ve derin bağlarla kalıcı olabilmesinde kültür özellikle de eğitim oldukça önemli bir enstrüman olarak karşımıza çıktığını açıkladı.

“Türkiye’nin sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla kıtayla kurmuş olduğu kültürel bağ Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler Birliği (YTB), Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk Diyanet Vakfı (TDV) gibi kurumlarla süreklilik kazanmıştır” diyen Prof. Dr. Akgün, Türkiye Maarif Vakfı’nın ise Türkiye adına yurt dışında gerçekleştirdiği örgün ve yaygın eğitim faaliyetleriyle bu ilişkiyi derinleştirdiğini ve Türkiye-Afrika ilişkilerindeki kültürel diplomasinin en önemli halkası olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Birol Akgün, bugün itibarıyla Türkiye Maarif Vakfı’nın eğitim kurumlarının bulunduğu 47 ülkenin 25’i, toplamdaki 415 eğitim kurumunun da 188’inin (yüzde 45’i) Afrika’da yer aldığını ve ayrıca Maarif Vakfı’nın faaliyette bulunduğu Afrikalı ülkelerin 19’unun “en az gelişmiş ülke” (least developed countries, LDCs) listesinde bulunduğunu söyledi.

“Sömürgecilik döneminden Afrika’ya miras kalan az gelişmişlik, yoksulluk ve güvensizlik sebebiyle milyonlarca çocuk eğitim imkanından mahrum durumda” olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akgün, “Dünya genelindeki dezavantajlı toplumların önemli bir kısmının Afrika’da bulunduğu da göz önünde bulundurulduğunda Türkiye Maarif Vakfı öncelikle kıtanın kalkınması için oldukça önemli bir görev ifa etmektedir” dedi.

Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye Maarif Vakfı’nın Afrika’daki genç nüfusun kaliteli eğitime erişiminde, nitelikli ve kalifiye genç nesillerin yetişmesinde önemli bir görev üstlendiğine de vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Bunu yaparken öğrencilerine kendi dillerini öğreten ve yerel kültürlere saygılı, yirmi birinci yüzyılın gerektirdiği teknik becerilerle donatılmış, Türkçeyi öğreten ve Türkiye’yi de tanıtan bir müfredat uygulamaktadır. Ülkelerin kalkınması ve refah seviyelerinin artmasının temeli eğitimdir ve eğitimli nesil bir ülkenin en kıymetli varlığıdır. Diğer taraftan Türkiye Maarif Vakfı Türkiye’yi doğru kanallardan ve doğru bir içerikle öğrenen, Türkiye’ye müzahir Afrikalı genç nesilleri de yetiştirmektedir. Türkçe bilen Afrikalı genç nesiller gelecekte Türkiye-Afrika ilişkilerinin asıl yüklenicileri ve irtibat unsurları olacaktır. Türkiye Maarif Vakfı eğitim kurumlarındaki personelin yüzde 90’ını yerel nüfustan (ev sahibi ülke vatandaşlarından) sağlamakta ve bu ülkeler için önemli bir istihdam kaynağı da olmaktadır. Ayrıca gerek ülkelerdeki eğitim bakanlıkları gerekse yükseköğretim kurumlarıyla geliştirdiği iş birliği programlarıyla bu ülkelerdeki eğitimin uluslararasılaşmasına çok ciddi katkılar sunmaktadır”.

“Görüldüğü üzere Türkiye Maarif Vakfı eğitim kurumlarında sunduğu eğitime erişebilme ve fırsat eşitliğiyle Afrikalı genç nüfusun nitelikli eğitim almasında oldukça önemli bir rol üstlenmektedi” diyen Prof. Dr. Birol Akgün, Vakfın eğitim kurumlarında yetişen nitelikli ve erdemli bireylerin, Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğinde önemli roller üstleneceğini ve bu yönüyle Türkiye Maarif Vakfı’nın da Türkiye’nin Afrika’daki en stratejik yatırımı olarak görüldüğünü kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.