‘Doğanın yasalarına ve ihtiyaçlarına göre adımlarımızı düzenlemeliyiz’
İSTANBUL-TÜHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu tarafından ekonomi dergisi InBusiness öncülüğünde başlatılan, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturma misyonu taşıyan Küresel Umut Festivali’nin Türk Hava Yolları ve Türk Telekom ana sponsorluğunda, Bahçeşehir Koleji, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Ülker, Bagfaş ve Kargom Sende destek sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘Büyük Buluşması’nda konuşan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, yaptığı taahhüt konuşmasında ‘İklim Müfredatı Çerçevesinde Eğitimde Sürdürülebilirlik’ konusundaki yaklaşımlarını anlattı.
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ
Doğayla insanın bağını koparmanın sonuçlarını yaşadığımızı ifade eden Özlem Dağ, geç kalmış olsak da iklim değişikliğine hala dur deme şansımız olduğunu söyledi.
Doğanın yasalarına ve ihtiyaçlarına göre her adımımızı düzenlemek zorunda olduğumuza dikkat çeken Dağ, şunları söyledi:
“Eğitim yoluyla bu bilinci yeni nesillere aktarmak durumundayız. Biz okullarımızda çocuklarımızın tıpkı alfabeyi, matematiği öğrenir gibi sürdürülebilirliği öğrenmeleri için çalışıyoruz. İnsan ve geleceğe dair umudu yetiştirdiğimiz her çocukla yeşertmek istiyoruz. Dünya Vatandaşlığı programımız kapsamında BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini dersleriyle eşleştirdikleri bir sistem içinde öğrenimlerine devam ediyorlar. 144 kampüste 100 binin üzerinde öğrencimiz bu deneyimi yaşıyor. Bu kapsamda iklim değişikliği modelini başlattık. Anaokulu seviyesinden itibaren, çözümün bir parçası olmayı öğretiyoruz ve bu davranış değişikliğini oluşturmayı hedefliyoruz. Ata tohumu projesini öğrencilerimiz geliştiriyorlar. Akıllı seralar vasıtasıyla yok olmakta olan tohumları çoğaltmayı başarıyorlar. Hem dünün hem geleceğin dünyasını öğrencilerimiz birleştiriyorlar. Bir diğer projemiz gıda israfıyla ilgili. FAO’nun eğitim setini kullanarak çocuklarımıza gıda israfını anlatıyoruz. Pilot çalışmamızı 65 ildeki 144 kampüsümüzde hayata geçirmeye hazırlanıyoruz.”
Özlem Dağ, 21. yüzyılın en önemli meselesinin sürdürülebilirlik olduğunu ifade ederek, eğitim paradigmasındaki dönüşümle bu doğrultudaki ödevlerini yerine getirmeye gayret ettiklerini söyledi.
UNDP İstanbul Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Sahba Sobhani
‘Yeşil bono ihracı 2023 yılında 1 trilyon dolara ulaşacak’
ARGE Danışmanlık Ortağı Dr. Erkin Erimez moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Yeşil Dönüşüm İçin Gerekli Kaynağı Nasıl Bulabiliriz?‘ panelinde UNDP İstanbul Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Sahba Sobhani yeşil bono ihracını iklim değişikliği ile mücadele ve çevrenin korunması için bir finansal enstrüman olarak ele aldıklarını söyledi.
Yeşil bono miktarının dünyada giderek arttığını ifade eden Sohbani, “2023 yılında yeşil bono ihraçlarının 1 trilyon dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız
Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız, birçok uluslararası kuruluştan yeşil kalkınmanın finansmanı için Türkiye’ye önemli oranda kredi getirdiklerini söyledi.
2020 sonu itibariyle bütün kredi portföylerinin yüzde 63’ünün sürdürülebilir temelli kredilerden oluştuğunu anlatan Yıldız, “Son dönemde yaklaşık 1,6 milyar dolarlık kredi getirdik. Söz konusu kaynakla kayıtlı istihdam yaratma, Covid’den etkilenen firmalara destek sağlama, ülkemizin jeotermal kapasitesini artırma ve enerji projelerine destek olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) Başkanı Şafak Müderrisgil
Panelde konuşan Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) Başkanı Şafak Müderrisgil ise Covid 19 krizini atlatmaya çalışırken, iklim değişikliği ile mücadelenin de hız kazandığını söyledi. Yatırımcıların etki yatırımı kriterlerine dikkat etmelerinin beklendiğini ifade eden Şafak Müderrisgil, şunları söyledi:
“Örneğin İngiltere’de 2025 yılından itibaren konutların ısıtılmasında, karbondan çıkış sürecinde 44 bin yeni işin yaratılması bekleniyor. COP 26 her ne kadar devletler nezdinde bir konsensüs, bir taahhüt yaratmış olsa da hiçbir paydaşın tek başına çözemeyeceği bir sorunla karşı karşıyayız ve bunu çözmek için kolektif bir çaba gerekiyor. 2021 yılında 33 ülkede yapılan yatırım anketine katılanların yüzde 86’sı özel sektörün en önemli katalizör olduğunu belitmiş. Dolayısıyla özel sektörün bunu fırsat olarak görmesi gerekiyor. Özel sektörü de enerji ihtiyacının karşılanması, karbon ayak izinin azaltılması, biyo çeşitliliğin ve ekolojinin korunması alanlarında fırsatlar beklediğini düşünüyorum.”
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar
Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ise Glasgow COP 26 Konferansı’nda gezegenimizin geleceği açısından çok umut verici taahhütlerin verildiğini söyledi. 45 ülkeden 450 finans kuruluşunun 2050 yılında tüm varlıklarını net ‘0’ emisyon hedefiyle uyumlu olacak şekilde taahhüttte bulunduklarını ifade eden Edin, “Önümüzdeki 30 yıl içinde 100 trilyon dolarlık kaynak sağlayabilecek olan bu kuruluşların taahhütlerinin çok büyük önemi var. Bizim de imzacısı olduğumuz BM Net Sıfır Bankacılık Birliği de bu inisiyatifte yer alıyor” diye konuştu.
HABER : Hatem VURAL
[TÜHA Haber Ajansı, 30 Aralık 2021]