Washington’dan Mektup Var!
WASHINGTON – UHA HABER / (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı ve (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın değerli okurları. Washington’dan Mektup Var! Haber Bültenimizde haftanın gelişen olaylarını sizlerle paylaşacağız.
Bültenimizin ilk haberi, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden endişeli olmasıyla ilgili.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki
Beyaz Saray, ABD’nin diplomatik girişimlerin amacına ulaşmayı başaramaması durumunda Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlanmasından kaygılandığını bildirdi
ABD, ABD’nin Avrupalı müttefikleri ve Rusya arasında bu hafta başlayan görüşmeler çıkmazla sonuçlandı. Rusya’nın Ukrayna sınırına on binlerce asker yığmasıyla ilgili görüşmelerin yeniden başlamasına ilişkin herhangi bir plan bulunmuyor. Ukrayna’ya karşı siber saldırıysa gerginliği daha da tırmandırdı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü, Başkan Joe Biden’ın siber saldırı hakkında bilgilendirildiğini, saldırıdan kimin sorumlu olduğunun henüz netleşmediğini söyledi.
Sözcü, “Ukraynalılar’la temas halindeyiz, Ukrayna saldırıyı ve etkisini soruştururken ve toparlanmaya çalışırken desteğimizi sunduk. Şu anda saldırının sorumlusunu bilmiyoruz” dedi.
Başkan Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etme girişiminde bulunması durumunda bunun Rusya için ciddi ekonomik sonuçları olacağını söyledi. Rusya ise Ukrayna’ya saldırı planı yaptığını reddediyor ve NATO’dan doğuya yönelik yayılma girişimini durdurmasını talep ediyor. Rusya’nın hukuki açıdan bağlayıcı nitelikli güvenlik garantileri, ABD ve NATO tarafından reddedildi.
“Rusya işgale bahane uydurma hazırlığı içinde”
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin “diplomasinin hedefe ulaşmada başarısız olması durumunda Rus hükümetinin yaygın insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarıyla sonuçlanacak bir işgale hazırlanmasından” kaygılandığını dile getirdi.
Psaki, “Rusya, planının bir parçası olarak, işgale bahane uydurma seçeneğini devreye sokmanın temel taşlarını döşüyor. Buna Ukrayna’yı, ülkenin doğusundaki Rus güçlere karşı bir saldırıya hazırlanmakla suçlayarak sabotaj faaliyetleri ve enformasyon operasyonlarına girişmek dahil” dedi.
Beyaz Saray Sözcüsü, Rus ordusunun “bu faaliyetlere, Ocak ayı ortasıyla Şubat ayı ortası arasında başlayabilecek bir askeri işgalden birkaç hafta önce başlamayı planladığını” söyledi.
Geleceğe yönelik rotayı Putin’in belirleyeceğini ifade eden Psaki, herhangi bir işgal durumunda ABD’nin sert yanıt vereceği uyarısı yaptı.
Psaki, “Eğer diplomatik görüşmelere katılmaya karar verirlerse biz buna açığız, umarız bu yolu izlerler. Ama sonunda bu, onların yapması gereken bir tercih” dedi.
‘Sahte bayrak operasyonu’
ABD’li bir yetkili, Rusya’nın şimdiden bir grup casusu Ukrayna’nın doğusunda bir “sahte bayrak operasyonu” için konuşlandırdığını gösteren verilerin ABD’nin elinde olduğunu söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, “Casusların kent içi savaş eğitimi aldığını ve Rusya’nın kendi vekil güçlerine karşı sabotaj eylemi yapmak için patlayıcı kullanma konusunda eğitimli olduğunu” kaydetti.
Yetkili, “Rusya’nın şimdiden askeri müdahaleye bahane olması ve Ukrayna içinde bölünme yaratılması için devlet medyası ve sosyal medya üzerinden Ukrayna’nın kışkırtma eylemlerinde bulunduğu izlenimi vermeye başladığını” söyledi.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bu gibi faaliyetlerin üst düzey Rus liderlerin bilgisi haricinde gerçekleştirildiğini görmenin zor olacağını ifade etti.
Kirby, Rus işgali durumunda ABD ordusunun Ukrayna güçlerine güvenlik desteği sağlamaya devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya, “Ukraynalılar’ın kendilerini daha iyi savunmaları için güvenlik desteği sağladık, sağlamaya da devam edeceğiz” dedi.
***
Biden Yönetimi’nden 15 Bin Köprünün onarılması planlanıyor. Washington’dan Mehmet Sümer’in haberi.
ABD Başkanı Joe Biden 1 trilyon dolarlık altyapı paketi kapsamında ülke genelinde binlerce köprünün onarımı ve yeniden yapılandırılması için 27 milyar dolar harcanacağını açıkladı.
Kasım ayında imzaladığı altyapı yasası kapsamında planladıkları adımları ve yatırımları anlatan Başkan Biden, Ulaştırma Bakanlığı’nın otoyolların modernize edilmesi amacıyla şimdiye kadar 53 milyar dolar kaynağı kullanıma sunduğunu söyledi.
Beyaz Saray’da açıklama yapan Başkan Biden, “Sırf trafik sıkışıklığı yüzünden işe gitmek için 30 dakika erken yola çıkıyorsunuz. Bu düzelecek” dedi.
Havaalanları için 3 milyar dolar
Başkan Biden 19 eyalette limanların iyileştirilmesi amacıyla 240 milyon dolardan fazla hibe açıkladıklarını da belirtti.
Biden, bu yatırım sayesinde tedarik zincirinin güçlendirileceğini; maliyetin azaltılacağını ve ihtiyaç duyulan malzemelerin daha hızlı bir şekilde ulaşmasının sağlanacağını söyledi.
ABD Başkanı, altyapı paketi kapsamında ülke genelinde 3 binden fazla havaalanının daha güvenli hale getirilmesi ve modernize edilmesi için 3 milyar dolar kaynak ayrılacağını kaydetti.
Hesaplı ve hızlı internet için 65 milyar dolar
Hesaplı ve güvenilir yüksek hız internet hizmetini sağlamak için de ülke tarihinin en büyük yatırımını başlatacaklarını açıklayan Biden, bu kapsamda ülkenin kentsel ve kırsal alanda en ücra köşesine internet götürmek için 65 milyar dolar yatırım yapacaklarını belirtti.
Başkan Biden altyapı projelerinin sağlığı koruduğunu, çevreyi temizlediğini ve ülke genelinde iklim değişikliğiyle mücadele edilmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Joe Biden, temiz su sağlanması için eyaletlere yıpranan sistemlerin güncellenmesi ve iyileştirilmesi amacıyla7 milyar dolardan fazla kaynak ayırdıklarını hatırlattı; “Zaman alacak ancak para hazır” dedi.
43 binden fazla köprü kötü durumda
Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki beş yıl boyunca köprüler için 50 eyalete, başkent Washington’a ve Puerto Rico’ya maddi kaynak sağlanacak.
Yapılacak yatırımla 15 bin köprünün onarılabileceği tahmin ediliyor.
Ulusal Köprü Envanteri’nden alınan 2021 verilerine göre, ülke genelinde kötü durumda olan 43 binden fazla köprü var.
Biden yönetimi altyapı yatırımlarının, tedarik zincirinde tıkanıklığa ve fiyatların artmasına yol açan pandeminin ardından ulaşımda yaşanan sorunları hafifleteceği ve istihdam sağlayacağı görüşünde.
ABD genelinde altyapıya ilişkin yapılan anketler önemli köprü ve yapıların onarıma ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor.
***
Değerli okurlar Halkbank’a ABD Anayasa Mahkemesi Yolu Göründü. New York’tan Can Kamiloğlu’nun haberi.
Temyiz başvurusu iki kez İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nde reddedilen Halkbank’ın ABD’nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesine başvurusunun önü açıldı. Halkbank, ABD’deki avukatları aracılığıyla 10 Ocak’ta İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne verdiği 20 sayfalık dilekçede, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası kapsamında olmasına rağmen” temyiz başvurusu iki kez reddedilen davanın Anayasa Mahkemesi’ne sevkini istedi.
Halkbank, halen bir alt mahkeme olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Rıza Sarraf davasındaki yargı sürecinin, Anayasa Mahkemesi’nin kararına kadar durdurulmasını talep etti. İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nin üç hakimi, bugün aldıkları kararla Halkbank’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvuruna yeşil ışık yaktı.
Mahkeme ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin kararına kadar bir alt mahkemedeki yargı sürecini de durdurma kararı aldı. Halkbank, mahkemeye sunduğu 20 sayfalık dilekçede, daha önce “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında benzer davalarda Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararlardan örnekler sundu.
Halkbank, temyiz kararında belirtiği gibi bankanın “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kriterlerinden hiçbirine uymadığı argümanın doğru olmadığını belirterek benzeri kararlardan da örnekler sundu. ABD’nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi’nin Halkbank’ın başvurusunu duruşma takvimine alıp almayacağı ise henüz belli değil. Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın dilekçesini inceledikten sonra kararını verecek.
***
Hazırlayan : Ataner YÜCE
[TÜHA Haber Ajansı, 16 Ocak 2022]