Akademide Etik Derneği’nden (AKETDER) Akademik Etik Araştırması

TÜHA HABER / Yalova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın tarafından Yalova’da kurulan Akademide Etik Derneği (AKETDER), kurulduğu günden beri birçok önemli çalışmalara imza attı.
Hızlı bir şekilde akademi çevresinde kendisinden ve yazılı-görsel basında sıkça bahsedilen önemli bir kurum haline gelen kısa adı AKETDER olan Akademide Etik Derneği, bu kez de bütün üniversiteleri kapsayan ve üniversitelerdeki etik ihlallerine yönelik kapsamlı bir araştırma yürüttü.
Akademide Etik Derneği (AKETDER) Başkanı Prof. Dr. Fahri Apaydın
Akademide Etik Derneği (AKETDER) Başkanı Prof. Dr. Fahri Apaydın, araştırmayla ilgili sonuçları açıklayarak, çalışmanın amacının akademisyenlerin üniversitelerdeki etik ihlalleri hakkında görüşlerini öğrenmek ve bu ihlalleri önlemek için yapılması gerekenleri ortaya koymak olduğunu söyledi.
Yapılan Araştırmaya 377 akademisyen katıldı ve bunların yüzde 35’i Profesör (132 kişi), yüzde 20.2’si Doçent (76 kişi), yüzde 33.7’si Doktor öğretim görevlisi (127 kişi), yüzde 3.4’ü öğretim görevlisi (13) ve yüzde 7.7’si ise araştırma görevlisi (29 kişi).
Araştırmaya katılan akademisyenler farklı bilim dallarından ve Türkiye’nin hemen hemen bütün üniversitelerinden olup, bütün akademisyenleri temsil etme potansiyeline sahip.
Prof. Dr. Fahri Apaydın, araştırma sonuçlarının endişe verici olduğunun görüldüğüne dikkat çekerek ve buna göre akademisyenlerin yüzde 77.3’ü gibi yüksek bir oranın Türkiye’deki üniversitelerdeki etik ihlallerinin önemli bir sorun olduğunun düşünüldüğü açıkladı.
Akademisyenlerin sadece yüzde 5.3’ünün üniversitelerde etik ihlalinin olmadığını düşündüğünü söyleyen Prof. Dr. Apaydın, kalan kısmının ise kararsız olduklarını belirttiğini ve bu sonucun da oldukça düşündürücü olup, YÖK gibi yetkili kamu kurumlarının gerekli önlemleri almasını gerekli kıldığını belirtti.
Prof. Dr. Fahri Apaydın, araştırmaya katılan akademisyenlerin yüzde 81.1’ü YÖK ve ÜAK gibi kamu kuruluşlarının karar ve eylemlerinin STK’larca değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “bu oran akademisyenlerin daha sivil bir akademi çevresine destek verdikleri şeklinde algılanabilmektedir” dedi.
Bu kurumların etik ihlallerini önlemede yetersiz kalındığını vurguyan Prof. Dr. Apaydın, demokratik bir toplumun oluşması için bunun bir şart olduğunun altını çizerek, bu kurumların olmasına rağmen üniversitelerde etik ihlallerinin yüksek olmasının yeni yapılanmalara ihtiyaç olduğunu da gösterdiğini ifade etti.
Akademide Etik Derneği (AKETDER) Başkanı Prof. Dr. Fahri Apaydın, Araştırmada dikkate değer diğer önemli bir bulguya göre de akademisyenlerin önemli bir kısmının etik ihlallerinin azaltılması için AKETDER’in önemli işlevler görebileceğini hatırlattı.
AKETDER’in akademisyenlerin etik konusunda örgütlenerek bir çatı altında buluşabilecekleri bir adres olabileceğini ve bu kurumun YÖK ve ÜAK’ın kararları hakkında objektif ve tarafsız bir şekilde hiçbir baskı altında kalmadan değerlendirme yapabileceği akademisyenler tarafından düşünüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Apaydın, “Araştırmaya katılan akademisyenlerin herhangi bir STK’ya üye olma oranlarının da % 49.9 olduğu görüldü”ğünü belirtti.
AKETDER Başkanı Prof. Dr. Fahri Apaydın, bu araştırmaya akademisyenlerin katılım oranının daha yüksek olması gerektiğine vurgu yaparak, akademisyenlerin toplumda önemli işlevler görebilecek olan STK’larda daha aktif olmaları gerektiğini ve akademisyenlerin bilgi ve deneyimlerini topluma değer olarak bu yolla da ulaştırabileceklerini ifade etti.
Aynı zamanda TEMA gönüllüsü de olan Akademide Etik Derneği (AKETDER) Başkanı Prof. Dr. Fahri Apaydın, ayrıca bunun katılımcı demokrasinin tesisi için de önem arz ettiğini ve akademisyen toplum buluşmasının bu şekilde de sağlanabileceğinin altını çizdi.
STK’ların önemine de değinen Prof. Dr. Apaydın, STK’ların bundan böyle daha işlevsel olabileceklerini ve toplum için değer yaratabileceğini belirterek, şunları söyledi:”Özellikle üniversitelerimizdeki tüm akademisyenlerin etik konusunda daha fazla araştırma yapmaları gerekiyor ve etik konusunda akademik çalışması olan akademisyenlerde etik konusunda daha fazla bilinç ve farkındalık oluştu. Araştırmaya katılan akademisyenlerin yüzde 40.3’ü etik konusunda araştırma yaptı ve bu oranın da artması gerekiyor.”
[TÜHA Haber Ajansı, 03 Temmuz 2020]