AB Komisyonu Üyesi Breton: Avrupa, turizm yapay zekasını icat etmek için ‘harika’ bir yer
AB Komisyonu Üyesi Breton, Destination Europe Zirvesi’nde teknolojinin düzenli kullanımının turizm sektörüne yardımcı olacağını söyledi.
AB Komisyon Üyesi Thierry Breton, turizm sektörünün yapay zekâ uygulamalarından faydalanabileceğini ve Avrupa’nın bu uygulamaların geliştirilmesi için ideal bir yer olduğunu söyledi.
İç Pazardan sorumlu Komisyon Üyesi Brüksel’de düzenlenen turizm endüstrisi Destination Europe Zirvesinde yaptığı konuşmada, “Avrupa, özellikle turizm için yeni yapay zekâ uygulamalarının icat edilebileceği harika bir yerdir ve öyle de olacaktır” dedi. “Dünyanın ilk turizm destinasyonuyuz, dolayısıyla bu gezegende turizm alanında en büyük, en büyük miktarda veriyi üreten biziz” ifadelerini kullandı.
Turizm için bir veri alanı
Breton, yeni bir güvenli alanın veri odaklı uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlayacağını söyledi;
“Biliyorsunuz, yapay zeka hakkında konuştuğumuzda temelde üç şeyden bahsediyoruz: veri, algoritma ve hesaplama gücü” dedi. Komisyon üyesi sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşte bu yüzden turizm için bir veri alanına sahip olmak ve bunu organize ettiğimizden emin olmak istiyoruz. Bu verilerin sahibi kim? Bu veri alanını nasıl düzenleyeceğiz? Bu son derece önemli. Bu nedenle turizm için bu veri alanını tamamlamak istiyoruz. Bu verileri kullanmak elbette herkes için ve özellikle de turizm endüstrisi için, ikinci bir aşamada turizme odaklanan bazı özel algoritmalar geliştirmek de dahil olmak üzere, harika bir avantaj olacaktır. Bu da elbette turizm kuruluşlarının yanı sıra diğer hizmet şirketlerinin de işinin bir parçası olacaktır.”
“Bilgi işlem gücüne ihtiyacınız var. EuroHPC ile Avrupa’da süper bilgisayarlar, yüksek performanslı bilgisayarlar için en büyük HPC’yi geliştirdiğimizi biliyorsunuz. Dünyanın en büyük altyapısı, büyük şirketlerin ve küçük şirketlerin bu bilgi işlem gücüne erişerek algoritma geliştirmelerine ve belirli faaliyetleri geliştirmek için bu belirli turizm algoritmaları üzerinde eğitim verilerine erişmelerine olanak tanıyacak. Dolayısıyla bu yeni uygulamaları geliştirmek artık çok önemli.”
Breton, inovasyonun küçük işletmeler de dahil olmak üzere sektörde çalışan herkese fayda sağlamasının önemli olduğunu dile getirdi;
“KOBİ’ler ekosistem için, turizm ekosistemi için son derece önemlidir. Bu nedenle, dijital geçiş de dahil olmak üzere, şu anda üzerinde çalıştığımız bu yeni araçları KOBİ’ler için özel bir pakette kullanmak da dahil olmak üzere, nasıl destekleyebileceğimizi ve yardımcı olabileceğimizi görmemiz gerekiyor. Sanırım önümüzdeki sonbaharda bunu sunacağız. Bu son derece önemli. KOBİ’lerin turizm sektöründe karşılaştığı, geç ödeme de dahil olmak üzere pek çok sorunu kapsayacak ve umarım daha az yük ve daha az idari yük haline gelecektir.”
[AB Komisyon Üyesi Thierry Breton (sol), EuroNews Muhabiri Méabh Mc Mahon]
Politikacılar kuralları koymak için buradalar
Breton ayrıca yapay zeka kullanımını düzenleme planları nedeniyle hiçbir işletmenin Avrupa’yı terk etmeyeceğini, çünkü pazarın göz ardı edilemeyecek kadar değerli olduğunu vurguladı.
AB düzenlemeleri karşısında OpenAI CEO’su Sam Altman’ın “Uymaya çalışacağız ama uyamazsak faaliyetlerimizi durduracağız” dediği bildirildi. Ancak Breton, özel görüşmelerde Altman’ın fikrini değiştirdiğini dile getirdi.
“Kimse (ayrılmayacak),” diye söz veren Breton şunları söyledi;
“Elbette. Çünkü burası dünyanın en büyük dijital pazarı. Yani kimse bunu göze alamaz. ABD’dekinden bir buçuk kat daha büyük. Kimse içinde olmamayı göze alamaz. Ve biz herkese kucak açıyoruz. Sam Altman bana bunun yanlış yorumlandığını söyledi. Bu yüzden tweet’ini değiştirdi ve ‘Düzenlemeleri seviyorum’ dedi. Ben de CEO’luk yaptım. Hiçbir zaman ‘Bu pazara girmek istemiyorum çünkü kurallara uymak benim için çok zor’ demeyeceğim. Kural kuraldır. Politikacılar, önemli olduğuna inandığımızda, vatandaşlarımızın şu ya da bu yerde yaşama biçimlerini güvence altına almak için kurallar koymak üzere buradadır. Şirketler de kurallara uymak için buradadır. Ve uyacaklar, merak etmeyin. Kimse gitmeyecek. Hiç kimse. Ve bu arada, inovasyon için de iyi. Ben CEO iken yüzden fazla ülkede faaliyet gösterdim ve elbette farklı kurallarımız vardı. Çalışanlarıma her zaman bu gezegendeki her ülkede iyi birer vatandaş olmamız gerektiğini ve kuralları değiştirmememiz ve bir hükümete ‘Kötü kurallarınız var, değiştirin’ demememiz gerektiğini söyledim. CEO olduğunuzda bile iyi bir vatandaş olmalısınız. Bu yüzden onların da benim gibi düşündüklerini biliyorum. Çünkü tüm CEO’lar aynı şekilde düşünüyor.”
Tüketimi kısıtlamadan yeşil olmak
Komiser, teknolojinin turizm sektörünün çevresel kısıtlamalara saygı göstererek gelişmeye devam etmesini sağlayacağını söyledi.
“Başka seçeneğimiz yok” dedi. “Ve bunun bir meydan okuma olduğu doğru. Ancak yeşil olacağız. Başka seçeneğimiz yok. Bu, elbette, bizim neslimizin ve gelecek neslin hedefi. Bunu yapmak zorundayız. Ama aynı zamanda, bunu sık sık söylüyorum, hareketlerimizi ya da tüketimimizi kısıtlayarak gerçekten yeşillenemeyiz. Elbette enerji tasarrufu yapabildiğimizden emin olmamız gerekiyor. Ancak bunu yapacak olan inovasyon sayesinde, teknoloji sayesinde, bilim sayesinde olacak. Yani bu büyük bir geçiş, bir bakıma bir devrim.”
Ukrayna’daki savaşın etkileri
Breton, Ukrayna’daki savaşın sektörü sekteye uğrattığını ancak etkinin yönetilebilir olduğunu söyledi:
“Rusya 143 milyondan fazla nüfusu olan büyük bir ülke,” dedi. “Nüfus açısından dünyanın en büyük ülkesi değil. Çin ya da Hindistan’dan on kat daha küçük. Dolayısıyla başka pek çok potansiyelimiz var […] Ama evet, bu savaş var. Bu savaş kesinlikle pek çok şeyi değiştiriyor. Bildiğiniz gibi Komisyon’da ve Avrupa’da Ukrayna’yı elimizden geldiğince desteklemek için organize olduğumuzu ve bunu uzun vadeli olarak organize ettiğimizi açıkça söyledik, çünkü elbette iyi haberler alabiliriz, ancak geçmiş olaylara baktığımızda büyük komşumuzda ne olacağını tahmin etmenin her zaman zor olduğunu görüyoruz. İşte bu nedenle bu korkunç saldırıya karşı Ukrayna’yı desteklemeye devam etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”
Gazeteci* Méabh Mc Mahon