enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “25 Bin Öğretmen Atama” Müjdesi…
10:18 Resmi Gazete’de bugün! (16 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)
09:46 ‘Klasik’ Trump Elini Gösterdi
09:38 Esed rejimi ailesini, sağlığını ve en güzel yıllarını çaldı: Türkiye’ye sığınan bir gencin hikayesi…
09:37 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Özka Lastik Kartepe’yi mahvedecek!”
09:20 Gazze’de açlık ve susuzluk kol geziyor…
08:18 Bayramda Elektrikli Yolculuklara Yoğun İlgi: EN YAKIT, Sürücülerin Yol Arkadaşı Oldu!…
08:11 Terörsüz Türkiye Hedefinde Gelinen Süreç ve Sonrası
08:11 Trump – Netanyahu Görüşmesi ve Muhtemel Senaryolar
07:54 Payten ve Paratika, Agora Fintech’te yerini alıyor
07:52 Myanmar’da Ölümcül Depremin Ardından Milyonlarca Çocuk Risk
07:51 Trafik kazalarında rekoru hiçbir ülkeye kaptırmıyoruz
07:42 Diplomasiyi Yeniden Sahiplenmek
07:42 Almanya’da Yeni Koalisyonun Öncelikleri ve Türkiye ile İş Birliği, SETA’nın Analiz çalışmasında mercek altında…
09:23 “Yeni Filistin için mekansal vizyon”
08:15 Satır Aralarında Sanat
23:38 Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde, 2022’de şehit olan ve naaşına ulaşılamayan Piyade Uzman Çavuş Nurettin Tokyürek’in naaşına ulaşıldı…
23:16 Milletvekili Doğan Demir’in acı günü 
22:59 Öcalan’ın haziran sonuna kadar serbest kalacağı iddialarına ilişkin açıklama…
22:40 TBMM’de görüşülmekte olan İklim Kanun teklifi hakkında açıklama
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB ve Çin arasında yaptırım krizi tırmanıyor

AB ve Çin arasında yaptırım krizi tırmanıyor
24.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Pekin’in Uygurlara yönelik politikası nedeniyle AB ve Çin arasında yaşanan yaptırım krizi tırmanıyor. Çok sayıda AB ülkesi, başkentlerindeki Çin büyükelçilerini acil görüşmeye çağırdı. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa,AFP/HS,JD)’ye dayandırdığı habere göre, Avrupa Birliği’nin (AB) Çin’in Uygurlara yönelik baskıcı politikaları yüzünden bazı Çinli yetkililere karşı yaptırım kararı alması, Çin’in de misillemede bulunarak bazı Avrupalı siyasetçiler ve bilim insanlarına yaptırım uygulayacağını açıklaması taraflar arasındaki gerginliği tırmandırdı. Aralarında Almanya, Fransa ve Belçika’nın da bulunduğu çok sayıda Avrupa ülkesi, başkentlerindeki Çin büyükelçilerini dışişleri bakanlıklarına protesto notası vermek üzere acil görüşmeye çağırdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakanlık Müsteşarı Miguel Berger’in “Çin’in açıkladığı yaptırımların, Alman hükümeti tarafından AB ve Çin ilişkilerine gereksiz yük oluşturacak orantısız bir gerilim olarak algılandığını aktardığı” belirtildi. Berger’in Çin’in kabul edilemez adımlarını geri almasını istediği de ifade edildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da “Biz insan hakları ihlallerine yaptırım uygularken Çin demokrasi ve demokrasinin kurumlarına yaptırım uyguluyor. Bunu kabul edemeyiz” dedi.

Yaptırımlardan etkilenen ülkeler

Pekin, Avrupa Birliği ülkelerinden 10 siyasetçi ve bilim insanıyla birlikte dört organizasyona yaptırım uygulayacağını açıklamıştı. Almanya’dan Avrupa Parlamentosu’nun Yeşil üyesi ve Çin uzmanı Reinhard Bütikofer, Hristiyan Demokrat AP üyesi Michael Gahler, Uygurlar üzerinde araştırmalar yapan uzman Adrian Zenz ve Mercator Enstisüsü Çin Araştırmaları adlı organizasyon Çin’in yaptırım listesinde bulunuyor.

Yaptırım uygulanan isimler arasında Belçikalı milletvekili Samuel Cogolati de var. Cogolati, Pekin’in Uygurlara yönelik muamelesinin “soykırım” olarak nitelendirilmesi için parlamentoya başvuruda bulunmuştu.

Belçikalı milletvekili Samuel Cogolati

Belçikalı milletvekili Samuel Cogolati

Kopenhag’daki Çin büyükelçisini görüşmeye çağıran Danimarka Dışişleri Bakanlığı da Çin’le ilgili eleştirel açıklamalar yapanlara yaptırım uygulanmasını ifade özgürlüğüne açık bir saldırı olarak değerlendirdiklerini duyurdu. Çin, Danimarka’da ülkenin eski başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in kurduğu Demokrasi İttifakı (Alliance of Democracies) yaptırım listesine almıştı.

Çin yaptırım listesinden etkilenen Fransa ve Litvanya da Çin büyükelçisini çağıran ülkeler arasında.

AB’nin yaptırım kararı

AB dışişleri bakanları Pazartesi günü Çin’in Uygurların yaşadığı Sincan bölgesinden dört parti, bölge yetkilileri ve bir organizasyonu yaptırım listesine almıştı. AB, son olarak 1989 yılında Tiananmen Meydanı’ndaki protestoların kolluk güçleri tarafından şiddet kullanılarak bastırılması nedeniyle Çin’e yaptırım uygulanması kararı alınmış, iki Çin vatandaşı ile bir firma yaptırım listesine alınmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.