enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45
00:34 Türkiye’nin Hedefte Olmasından Ne Anlamalıyız?
00:19 Dışişleri’nden katil İsrail’in saldırılarına tepki
00:18 Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:17 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK Komuta Kademesi, Adana’da TEKNOFEST’i ziyaret etti
00:16 Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
00:15 Erdoğan: Daima mazlumların yanında, adaletin safında yer alacağız
00:15 Boris Johnson’dan Netanyahu iddiası: “Ziyaretinden sonra tuvaletimde dinleme cihazı bulundu”
00:14 Mersin’in küçük liman kasabası Taşucu Lübnan’dan kaçanlar için geçiş noktası oldu
00:13 ABD güçleri Ortadoğu’da nerelerde konuşlu?
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST, bir gençlik destanıdır”
00:09 Adıyaman Meydan Projesi’nin 1. Etabı Başlıyor
00:08 AB, Çin üretimi elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulama planını kabul etti
00:08 DEM Parti, Bahçeli’nin tokalaşmasını “stratejik hamle” olarak yorumladı
00:07 Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
00:05 İran’ın dini lideri Hamaney, Lübnan’ı vuran İsrail’in İran’ı yenemeyeceğini söyledi
00:05 215 kişinin öldüğü Helene Kasırgası’nın ardından kayıpları arama çalışmaları ikinci haftasında
00:04 Kötü futbol gecesinin ardından bir yorum da 10Haber’den geldi!
00:02 Spor yazarları kötü geceyi yorumladı! “Futbola zaman ayrılamayan ligin aldatıcılığına yeniliyoruz”
00:01 Devlet Korumasındaki Kızlara Umut Olan Proje: ‘Geleceğe İşbaşı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD 100 gazeteciyi aileleriyle birlikte Kabil’de bıraktı

ABD 100 gazeteciyi aileleriyle birlikte Kabil’de bıraktı
02.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / STAR Gazetesi Yazarı ve TRT1 Ana haber Sunucusu Ersoy Dede, Washington Post yazarı ve CNN İnt yorumcusu Amerikalı siyasi analist Josh Rogin’in çok sarsıcı bir yazısını köşesine taşıyor.

Josh RoginGeçtiğimiz gün CNN İnt yorumcusu Amerikalı siyasi analist Josh Rogin, “Amerika’nın geride bıraktığı gazeteciler” başlıklı yazıda Rogin şöyle diyordu;

“… Artık ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi tamamlandığına göre, Amerikalıları ve onların Afganistan’daki müttefiklerinin hikayelerine daha yakından bakabiliriz.. En trajik örneklerden biri, Biden yönetiminin, hükümet destekli 100’den fazla gazeteciyi ve ailelerini, üç hafta cehennemde beklettikten sonra nasıl geride bıraktığının hikayesidir…” Detayını vereceğim yazının.. Fakat dikkat edin diyor ki Josh Rogin, Afganistan’da ABD, 100’den fazla gazetecisini aileleriyle birlikte bıraktı.. Hem de Taliban’ın Kabil’de yönetimi ele geçirmesinin ardından yaşanan 3 haftalık kaosun ardından..

**

Değerli dostlar, Rogin’in yazısından öğreniyoruz ki orada Amerika tarafından doğrudan fonlanan yüzlerce gazeteci varmış.. Çatı örgütü ‘ABD Küresel Medya Ajansı’.. Bütçesi kongreden çıkıyor.. Bu ajansa bağlı olarak çalışan yüzlerce gazeteci arasında; Amerika’nın Sesi (VOA) gibi devlete bağlı olanlar da var.. Radio Free Europe/Radio LIberty (RFE/RL) gibi hibe alan yayın kuruluşları da.. Meğer sadece son beş yılda RFE/RL çalışanı dört gazeteci, terör saldırılarına kurban gitmiş.. Can güvenlikleri de yok yani.. VOA kendi personelini tahliye edebildi.. Peki fon ya da hibe alan RFE/RL gibi kuruluşlarda çalışanlar?..

**

ABD, buradaki kendi adamlarına olduğu gibi kendisi için çalışan yerli işbirlikçilerine de 31 Ağustos’a kadar tahliye sözü vermişti.. Hatta bu tahliyeyi kolaylaştırabilmek adına birlikte çalıştıklarının tam listesini de Taliban’la paylaşmışlardı.. 31 Ağustos geldi geçti.. ABD son askerini aldı, diplomatik temsilciliğinin de kapısına kilidi vurdu ve gitti.. Şimdi o insanlar Afganistan’da giden son uçağın arkasından mendil sallıyor.. Evet yanlış anlamadınız.. tam 100 ABD işbirlikçisi gazeteci, aileleriyle birlikte Afganistan’da bırakılmış durumda.. Üstelik Biden da canlı yayında itiraf etti ki, o kişilerin ve ailelerinin listeleri Taliban’la paylaşılmış.. Halen Taliban’ın elinde güvende mi yoksa DEAŞ Horasan’ın eline geçti mi, bilinmiyor.. Ha bugün, ha yarın diyerek üç hafta boyunca havaalanında sabahlayanlar arasında işte o ABD’ye çalışan fonlu gazeteciler de vardı.. Ve ABD arkasına bile bakmadan gitti..

Hatırlayın Amerikan kargo uçağının tekerleklerinden düşen insanları.. Ya ne yapsalardı?.. Ölüm ile ölüm arasında kaldılar.. Kabil’de kalarak değil gitmeye çalışarak ölmeyi tercih ettiler..

**

ABD’de bugünlerde bu konu yüksek perdeden tartışılıyor.. Başından beri tahliyeleri organize etmeye çalışan Demokrat Partili Maryland senatörü Ben Cardin, bu insanların geride bırakılmasının Amerika için cesaret kırıcı bir iş olduğunu söylüyor.. “… Afgan müttefiklerimiz, yirmi yılı aşkın bir süredir yaptıkları iyi işler için şu anda en çok tehlikede olan insanlar arasında. Acilen onları emniyete almanın bir yolunu bulmalıyız..”

**

Ne hazin değil mi?.. Giden son uçağın arkasından bakan o gazeteciler, kim bilir daha düne kadar ne düşünüyorlardı?… Kendilerini ABD’nin bölgede çalışan uzmanları gibi görüyorlardı belki de. Bunun için kim bilir hangi arkadaşlarıyla, belki de aileleriyle hatta kendi çocukluklarıyla, gençlikleriyle çatıştılar.. Hain damgası yediler.. İşgalcilerle işbirliği içinde oldukları için her saat her dakika tehdit altındaydılar.. Şimdi çırılçıplak ve yapayalnızlar.. Fondaş gazetecileri bekleyen son..

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.