enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
00:06 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:05 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Salı günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaşana eşkiyalık hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
00:03 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
00:03 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
00:02 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:02 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Hamas yetkilileri için yakalama emri çıkardı
18:25 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya gergin günlerde İsrail başbakanını ağırlıyor

Almanya gergin günlerde İsrail başbakanını ağırlıyor
17.03.2023
A+
A-

İsrail’in aşırı sağ siyasete yönelmesi Berlin’de endişe yaratıyor. Almanya-İsrail ilişkilerinin durumu nedir?

Bir kutlama yıldönümü olması gerekiyordu. Ancak Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, geçen hafta İsrail’in Hayfa Üniversitesi’nin kuruluşunun 50. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamalarda alışılmadık derecede politik ve eleştirel bir tavır takındı.

İsrail hükümetinin “hukukun üstünlüğünü planlı yeniden yapılandırması ” ışığında, son aylarda “nefret ve şiddette artıştan” söz etti . Son 20 yılda iki kez dışişleri bakanı olarak görev yapan Steinmeier, Almanların “İsrail’in hukukun üstünlüğünün güçlü yönlerine ve canlı doğasına her zaman hayranlık duyduğunu, çünkü bu güçlerin ve bu canlılığın bölgede ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. .”

Steinmeier’in muadili İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, onun yanında duruyordu. Steinmeier’in “arkadaş ve meslektaş” olarak adlandırdığı ve “İsrail tartışmasında akıllı ve dengeleyici bir ses” olarak itibar ettiği 62 yaşındaki, 2021’den beri bu görevde. -kendisini siyasi baskı altında bulduğu Benjamin Netanyahu’nun sağ hükümeti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog (soldan ikinci), eşi Michal Herzog (solda), Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier (sağdan ikinci) ve eşi Elke Buedenbender ile Berlin'de
[İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Eylül 2022’de Berlin’de Resim: Christoph Soeder/AP Fotoğraf/resim ittifakı]

Planlanan adalet reformu

İsrail hükümetinin planladığı adalet reformu, ülkenin demokratik karakterini kökten değiştirecektir. Uygulanması halinde, İsrail parlamentosu Knesset’in yüksek mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına izin verecek. Tasarı şu anda yasama sürecinden geçiyor.

Alman yetkililer tarafından İsrail’e yönelik hiç bu kadar açık bir eleştiri olmamıştı. 2000 yılında başlayan cumhurbaşkanlığı döneminde, 2007 yılında cinsel saldırı suçlamasıyla istifa eden Moşe Katzav’ın cumhurbaşkanlığı döneminde Kudüs’e devlet ziyareti yapılmadı. Ve Almanya, Filistin topraklarını işgali de dahil olmak üzere İsrail’in iç siyasetine ağırlık vermekten kaçındı.

Almanya-İsrail ilişkisi, İsrail’in ortaya çıkmasından üç yıl önce sona eren Holokost’un gölgesi göz önüne alındığında, diğer ikili ilişkilerden farklı. İki ülke 1965’te resmi bağlar kurdu ve o zamandan beri ilişki, en son geçen yaz kurulan bir Alman-İsrail gençlik girişimiyle gelişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yargı sistemini elden geçirme planı İsrail parlamentosu Knesset dışında protesto edildi
[İsrail hükümetinin planladığı adalet reformuna karşı protestolar düzenlendi. Resim: Ohad Zwigenberg/AP/resim ittifakı]

Erken bir arkadaşlık

İsrail’in ilk başbakanı David Ben-Gurion, “başka bir Almanya” görmenin başlıca savunucularından biriydi. O ve Almanya’nın savaş sonrası ilk şansölyesi Konrad Adenauer, 1960 ve 1966’da olmak üzere iki kez bir araya geldi. Aralarındaki etkileşim mesafeli de olsa her zaman sıcak olarak algılandı. İki ülke arasındaki görüşmeler 1952’de çoktan başlamıştı: Birincisi, İsrail’in Nazi Almanyası’nın katlettiği altı milyon Yahudi’nin ve daha pek çok Holokost kurbanının temsilcisi olarak yer aldığı tazminatlarla ilgili; daha gizlice, iki taraf yeni kurulan İsrail devletine Alman silah teslimatlarını tartıştı.

Bölgede artan gerilimler, 1965’te ilişkilerin tam olarak kurulmasına yardımcı oldu. Ancak bu ilişkiler, şüpheci bir İsrail halkıyla karşılandı. Almanya’nın İsrail’deki ilk büyükelçisi protestolarla karşılandı.


[İsrail’in ilk başbakanı (solda) David Ben-Gurion ve Almanya’nın savaş sonrası ilk şansölyesi Konrad Adenauer iki kez bir araya geldi Resim: resim ittifakı/ dpa]

İsrail’e daha yeni ziyaretler

Ortak törenler ve devlet ziyaretleri işleri yumuşatmaya yardımcı oldu. Helmut Kohl, şansölye olarak geçirdiği 16 yılda İsrail’e iki gezi yaptı. Yaklaşık bir süre görev yapan Angela Merkel sekiz kez gitti. Görevden ayrılmadan önceki son seyahatlerinden biri, Ekim 2021’de İsrail’i içeriyordu.

Merkel 2018’de “Bugün dostane bağlarla bağlı olmamız paha biçilmez bir hediye ve tarihimiz göz önüne alındığında pek olası değil” dedi.

Merkel’in halefi Olaf Scholz ilk seyahatini Mart 2022’de yaptı. Ziyaret, Rusya’nın sadece haftalar önce başlayan Ukrayna işgalinin gölgesinde kaldı. İsrail büyük ölçüde kenarda kaldı.

Elbette bu, İsrail’in aşırı sağ siyasetle ilk karşılaşması değil. Netanyahu, büyük ölçüde Merkel yıllarında olmak üzere birçok kez başbakan oldu. Bu dönemde Yeruşalim’e daha seyrek gitti. 2017 yılında Kudüs’te yapılacak ikili istişareler ertelendi. Bunun yerine 2018’de İsrail’in 70. yıldönümü kutlamalarının yanında gerçekleşti.

Başta Merkel olmak üzere Almanya şansölyeleri, İsrail’in var olma hakkını vurgulamak için hiçbir fırsatı kaçırmadı. Aynı zamanda, Alman yetkililer İsrail’in işgal politikasına, yerleşim yerlerinin genişletilmesi de dahil olmak üzere, gerilimi artırdığını ve İsrail ile Filistinliler arasında iki devletli bir çözümü tehlikeye attığını söylediler.

Merkel’in 2008’de Knesset’e yaptığı konuşma, ilişkilerde özellikle yüksek bir noktaydı ve özellikle Holokost’la bağlantısı olan ve Almanca açıklamalar dinleyen İsrailli milletvekilleri için duygusaldı.

“Benden önceki her şansölye, Almanya’nın İsrail’in güvenliği için özel tarihsel sorumluluğuna bağlıydı” dedi. “Bu tarihi sorumluluk, ülkemin varlık sebebinin bir parçası . Bu, Almanya başbakanı olarak İsrail’in güvenliğinin benim için asla müzakere edilemez olduğu anlamına geliyor.”

İsrail’in Kudüs’teki Holokost müzesi ve anıtı Yad Vashem’den konuşan Scholz, selefinin izinden gitti: “Almanya’nın her zaman sımsıkı İsrail’in yanında yer alacağına güvenebilirsiniz.”

Muadili, dönemin Başbakanı Naftali Bennett ile yaptığı görüşmelerin ardından Scholz, tüm kabinesini Berlin’de ikili istişareler için davet edeceğini duyurdu.

İlişkiler zorlaşıyor

2008’deki ilk istişarelerden sonra, Kudüs’te, 2018’e kadar Berlin ve Kudüs arasında eşit olarak bölünmüş altı tur daha gerçekleştirildi. Ancak o zamandan beri, sallantıda olan İsrail hükümet koalisyonları tarafından ifade edilen artan aşırılık nedeniyle, iki taraf arasındaki bu tür büyük ölçekli toplantıları gerçekleştirmek daha zor hale geldi.

Scholz, 2022’nin sonunda tekrar başbakan olduğunda Netanyahu’yu tebrik ederken ve ülkelerin yakın ilişkisini vurgularken, hükümetinin Netanyahu’yu iktidara getiren partilerin aşırı sağ bileşimi konusunda yeni şüpheleri vardı. Adalet reformu yasa tasarısına ek olarak, İsrail’in yeni liderliği ölüm cezasını yeniden canlandırmak ve Filistin topraklarındaki yerleşim yerlerini genişletmekle ilgilendiğini ifade etti.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Almanya’nın iki devletli çözüme verdiği desteği yinelemek için basın toplantılarını kullandı. Adalet Bakanı Marco Buschmann’ın İsrail ziyareti sırasında söylediği gibi, kabine bakanları da eldeki sorunları “liberal demokrasiyi koruma” meselesi olarak nitelendirerek eleştirilere katıldı. “Hukukun üstünlüğüne yönelik tehlikeler” konusunda uyardı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un İsrailli mevkidaşı Berlin’i ziyaret ettiğinde eklediği bu tür eleştiriler nadirdir .

“Yurt dışından endişeli olduğumuz gerçeğini saklamayacağım.” diyen Baerbock, güçlü bir demokrasinin “çoğunluk kararlarını da gözden geçirebilecek bağımsız bir yargıya” ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

Sözler, on binlerce İsraillinin adalet reformuna karşı yürüdüğü bir zamanda geldi. Baerbock, temel hakların “doğaları gereği azınlık hakları” olduğuna işaret ederek onları destekledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen
[Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, 28 Şubat 2023’te Berlin’de bir görüşme gerçekleştirdi. Resim: Annegret Hilse/REUTERS]

İsrail’den eleştiri

Şimdi, Netanyahu’nun kendisi Berlin’e geliyor, ancak daha Almanya’ya varmadan gezisini yarıda kestiğini açıkladı. Gergin bir ziyaret olabilir ve Almanya-İsrail ilişkilerinde yeni bir sayfa açabilir. Netanyahu’nun muhtemelen Almanya’da antisemitizmde endişe verici bir artışla ilgili olarak kendi eleştirisini getirmesi bekleniyor. Aynı zamanda, kendi ülkesinde yargı reformları için bastırırken İsrail başsavcısının çıkar çatışması olarak nitelendirdiği bir yolsuzluk davasıyla karşı karşıya.

İki hükümet lideri , Scholz ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Ağustos ayında yaptığı gibi, kançılaryada ortak bir açıklama yapabilir . O zaman Filistin halkının fiili lideri İsrail’in ihlallerini Holokost’a benzetti. Scholz, yoruma yavaş yanıt verdiği için ağır bir şekilde eleştirildi ve sonunda bunu “yargıda kusur” olarak nitelendirdi.

Bu makale aslen Almanca olarak yazılmıştır.

Hazır buradayken: DW editörleri her salı Alman siyasetinde ve toplumunda neler olup bittiğini özetliyor. Haftalık e-posta bülteni Berlin Briefing’e buradan kaydolabilirsiniz.

Deutsche Welle Strack Christoph Portresi

Gazeteci* Christoph STRACK

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.