enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:25 “Ben Benim” adı ile Sanatçı Yücel Kale’nin sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:01 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
00:01 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
12:42 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:01 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:45 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:24 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
00:06 Irak’ın kuzeyinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
00:05 Birleşmiş Milletler’in (BM) Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre, dünyada her yıl 1,05 milyar ton gıda israf ediliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’nın Dördüncü İmparatorluk Dönemi Başladı mı?

Almanya’nın Dördüncü İmparatorluk Dönemi Başladı mı?
12.03.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Stratejik Araştırmalar ve Analiz Merkezi (STRASAM) yazarı Kd. Aviyonik Müh. ve Akademisyen Ersan YÜKSEL, bugün Ukrayna’da olanların, İkinci Dünya Savaşı ve sonrasındaki gelişmelerden ayrı düşünmenin mümkün olmadığını belirterek, İkinci Dünya Savaşını kaybeden Almanya’nın savaşı kazanan dört ülke tarafından işgal edilmesinin sonrasında ve Avrupa’nın haritasının da yeni baştan çizildiğini açıkladı.

 Kd. Aviyonik Müh. kd-aviyonik-muh-ve-akademisyen-ersan-yuksel | STRASAM.ORGve Akademisyen Ersan YÜKSEL, Stratejik Araştırmalar ve Analiz Merkezi (STRASAM) için kaleme aldığı ‘Almanya’nın Dördüncü İmparatorluk Dönemi Başladı mı?‘ başlıklı yazısında, Hitler Almanya’sının, İkinci Dünya Savaşında, 1941-1942 yıllarında eriştiği en geniş sınırında, Kıta Avrupası’nın önemli bölümünü işgal ettiğini hatırlattı.

Ersan YÜKSEL, Avrupa anakarasında Hitler’in işgal etmediği ülkeler arasında sadece İspanya, Portekiz, İsveç, İsviçre ve Türkiye’nin kaldığını belirterek, şunları söyledi:

“Alman ordusu, İskandinavya’da Danimarka’yı, Norveç’i, Finlandiya’yı ve Baltık ülkeleri Letonya, Litvanya ve Estonya’yı da işgal etmişti. Alman ordusu doğuya doğru, bugünkü Kırım, Ukrayna ve Belarus’un tamamını işgal etmiş, Sovyetler Birliği’nin en büyük şehirlerinden Leningrad’ı (bugünkü ismi St. Petersburg) kuşatmış, Moskova’ya çok yaklaşmış ve güneyde de Kafkasya’ya doğru yönelmişti.

Alman ordusu, 23 Ağustos 1942 tarihinde, Rusya’daki Stalingrad (bugünkü ismi ile Volgograd) şehrini kuşatmıştı. Sovyetler Birliği ordusunun karşı saldırısı ile, Alman ordusu 2 Şubat 1943 tarihinde, savaştaki ilk büyük yenilgisini almış ve Stalingrad şehri, Hitler ordusunun doğuya yaptığı Barbarossa harekâtında, ulaşabildiği en ileri nokta olmuştu. Bu muharebeden sonra, Alman ordularının ileriye gidişleri, geri çekilmeye dönüşmüştür”.

Image

Hitler’in Sovyetler Birliği’ne karşı düzenlediği Barbarossa harekâtının, adını Almanya’nın tarihteki önemli krallarından, Üçüncü Haçlı seferinin komutanı Friedrich Barbarossa’dan aldığını açıklayan YÜKSEL, Barbarossa’nın adından da anlaşılacağı gibi, saçı ve sakalı kızıl renkli bir kral olduğunu dile getirdi.

Kd. Aviyonik Müh. Ersan YÜKSEL, “Barbarossa Kudüs’ü ele geçirmek için, ordusu ile beraber Anadolu’ya girmiş, 1122 yılının Aralık ayında, Toros Dağlarında, atı ile ırmaktan geçerken boğulmuştur. Friedrich Barbarossa’nın, çok ilginç bir şekilde, üç ayrı yerde mezarı vardır. Kalbi ve iç organları, boğulduğu yere yakın olan Mersin, Tarsus’daki St. Paul kilisesinde gömülüdür. Cesedi Antakya’daki St. Peter kilisesine gömülmüştür. Daha sonra, kemikleri mezarından çıkarılarak, Lübnan’ın Sur şehri katedralinde gömülmüştür” dedi.

Image
Fotoğrafta görülen heykel, Roma-Cermen imparatoru Friedrich Barbarossa’nın heykeli. Bu heykel, Mut ilçesinde, boğularak hayatını kaybettiği Göksu ırmağına yakın bir yere, Almanya’nın girişimi ile dikilmiş.
Image

Savaşın sonrasında, haritada da görüldüğü gibi ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği’nin Almanya’yı işgal ettiğini belirten Ersan YÜKSEL, “ABD Almanya’nın güneyini, İngiltere Almanya’nın kuzeyini, Fransa Almanya’nın Fransa’ya yakın olan bölgesini işgal etmiştir. Sovyetler Birliği, tarihte Doğu Almanya devleti adını alacak bölgeyi işgal etmiştir” dedi.

YÜKSEL, İngiltere’nin, ABD’nin ve Fransa’nın işgal ettiği bölgelerinin daha sonra birleştirilecek, Saar bölgesinin de katılması ile Batı Almanya devletini meydana getirdiğini hatırlattı.

Sovyetler Birliği’nin, Oder ve Neissen nehrini Doğu Almanya’nın doğu sınırı olarak belirlediğini ifade eden Kd. Aviyonik Müh. Ersan YÜKSEL, Haritada mor ile gösterilen bölgenin ABD’nin anlaşmaya aykırı olarak işgal ettiği ve daha sonra çekilerek Sovyetlerin işgaline bıraktığı bölge olge oldunun altını çizdi.

“Sovyetler Birliği, işgal ettiği Polonya’nın doğu topraklarını, savaş sonrasında Polonya’ya vermemiş, Belarus ve Ukrayna topraklarına katmıştır” diye konuşan Ersan YÜKSEL, “Sovyetler Birliği’nin el koyduğu Polonya topraklarının yerine, İkinci Dünya Savaşının öncesinde, Almanya’nın elinde bulunan Kuzey Prusya toprakları Polonya’ya verilmiş. Böylece, Polonya ülkesi, doğudan batıya ötelenmiştir. Polonya’ya verilen Prusya topraklarında yaşayan Almanlar Almanya’ya göç ettirilmişler, Sovyetler Birliğine katılan Polonya topraklarında yaşayan Polonyalılar da, Polonya’ya göç ettirilmiştir. Bugün Ukrayna’da yaşananları, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşadığı yenilgiden ve savaşın kazananları arasında oluşturulan güç dengesinden ayrı düşünmek çok zor” olduğuna vurgu yaptı..

Image

Haritalara ve resimlere geri dönen Stratejik Araştırmalar ve Analiz Merkezi (STRASAM) yazarı Kd. Aviyonik Müh. YÜKSEL, Siyah beyaz fotoğraf, İkinci Dünya Savaşı’nın liderlerini bir arada gösterdiğini, nn solda, Demokrat Partili ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt, ya da kısa ismi ile FDR., onun yanında Birleşik Krallık lideri, Muhafazakâr Partili Başbakan Winston Churchill, Churchill’in yanında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partili Almanya lideri Adolf Hitler, Adolf Hitler’in yanında Komünist Partili Josef Stalin’in yer aldığını açıkladı.

Ersan YÜKSEL, Savaşın bittiği 1945 yılının hem savaşın kaybedenin Adolf Hitler hem de savaşın kazananlarının Roosevelt ve Stalin için iyi sonuçlanmadığını belirterek, Hitlerin, düşman askerlerinin eline geçmemek için, 30 Nisan 1945 günü, Berlin’deki sığınağında tabanca ile intihar ettiğini dile getirdi.

Roosevelt’in, 12 Nisan 1945 günü, Georgia’daki evinde beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiğini ifade eden YÜKSEL, Churchill’in ise, savaş bitiminde yapılan seçimlerde yenilerek, 26 Temmuz 1945 tarihinde, başbakanlığı kaybettiğini aktardı.

Kd. Aviyonik Müh. YÜKSEL, altta yer alan savaş sonrasındaki Almanya’yı gösteren haritanın, 1947 yılında çizildiğine dikkat çekerek, “Bu haritada Polonya’ya terk edilen eski Prusya topraklarını ve Sovyetler Birliği’nin el koyduğu eski Königsberg yeni adı ile Kaliningrad bölgesini görmek mümkün. Königsberg Prusya’nın Baltık Denizinin kıyısında bulunan çok önemli bir limanıydı. Bugün Rusya toprağı olan bu bölgenin, karadan Rusya ile sınırı yoktur” dedi.

Image

Yukarıda sunulan büyük harita ise, 1914,1933,1941-1942 ve 1947 yıllarındaki Almanya’yı kırmızı renk ile gösterildiğini açıklayan (STRASAM) yazarı Kd. Aviyonik Müh. Ersan YÜKSEL, 1914 yılında, Birinci Dünya Savaşı’na giren Almanya’nın, 1871 yılındaki Anayasa ile başlayan ve Birinci İmparatorluk adının da verilen Meşruti Krallık ile yönetildiğini söyledi.

Ersan YÜKSEL, Alman devletlerini bir araya getiren Birinci İmparatorluğun kurucusu Otto von Bismarck’ın, aynı zamanda devletin ilk şansölyesi olduğunu hatırlatarak, Birinci İmparatorluğun 1918 yılında son bulduğunu ve imparatorun sürgüne gönderildiğini belirtti.

İkinci İmparatorluğun, 1919 yılından Hitler’in iktidara geldiği 1933 yılına kadar devam eden, Weimar Cumhuriyeti’ne verilen ad olduğunun altını çizen  Kd. Aviyonik Müh. YÜKSEL, “Üçüncü İmparatorluk, Hitler’in iktidara geldiği 1933 yılından, İkinci Dünya Savaşı’nın kaybedildiği 1945 yılına kadar devam eden Nazi Almanyası dönemidir. Kanımca, Batı Almanya’yı Doğu Almanya ile birleştiren ve Berlin’i Birleşik Almanya’nın başşehri yapan Almanya’nın Dördüncü İmparatorluğu başlamıştır” diye kaydetti.

***

kd-aviyonik-muh-ve-akademisyen-ersan-yuksel | STRASAM.ORG

Kd. Aviyonik Müh. ve Akademisyen Ersan YÜKSEL Biyografi

Kıdemli Aviyonik Mühendisi ve Akademisyendir. İstanbul Erkek Lisesi’ni ve Boğaziçi Üniversitesi Elektronik ve Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirmiştir. THY ve THY Teknikte, Aviyonik Komponent Atölyesi Şefi ve Gösterge Kayıt Sistemleri ile Navigasyon Sistemleri Kıdemli Mühendisi olarak görev yapmıştır.

Hava Harp Okulu’nda, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde, Yıldız Teknik Üniversitesi Otomasyon Mühendisliği bölümünde ve Okan Üniversitesi’nde Havacılık, Havacılık Elektronik Sistemleri, Havacılık İngilizcesi konusunda dersler vermiştir.

Halen, İstinye Üniversitesi’nde Uçak Teknolojisi Program Başkanı olarak görev yapmaktadır. İngilizce, Almanca ve Fransızca bilmektedir.

eyuksel47@gmail.com

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.