enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:45 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:56 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:41 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
07:37 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
07:36 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla da fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
07:03 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
06:55 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor…
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’nın Koronavirüs salgınına karşı mücadelesi

Almanya’nın Koronavirüs salgınına karşı mücadelesi
08.04.2020
A+
A-
Benim Adım Melek banner

TÜHA HABER / SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Araştırmacı M. Erkut Ayvaz ve Araştırma Asistanı İbrahim Alboğa,  ‘Almanya’nın Koronavirüs salgınına karşı mücadelesi’ başlığı altığında,   Koronavirüs salgınına karşı Alman siyaseti ne gibi adımlar attı? Koronavirüs salgını Alman siyasetinde ne gibi dengeleri değiştirme potansiyeli taşımaktadır? Salgının Alman ekonomisine etkisi ne olacak ve alınan önlemler nelerdir? sorularının ‘Perspektif’ini çiziyor.

Biz de (UHA) Uluslararası Haber Ajansı olarak, ‘Almanya’nın Koronavirüs salgınına karşı mücadelesi’ ni sizlere aktaracağız.GİRİŞYeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgını tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’nın en güçlü ekonomilerinden Almanya’yı da derinden etkilemiştir. Ancak salgınla mücadele kapsamında Almanya’da başta federal hükümet, eyalet hükümetleri ve diğer yerel aktörlerin attığı adımların şimdiden karmaşık bir görüntü verdiği eleştirileri de söz konusudur. Koronavirüs salgını ile ilgili günlük açıklamalarda bulunan Robert Koch Enstitüsü (RKE) Federal Sağlık Bakanlığına bağlı olmakla birlikte federal hükümete bilimsel danışmanlık da yapmaktadır. Koronavirüs vaka sayısını günbegün aktaran RKE’nin 2Nisan 2020 sabahı itibarıyla testlerle doğrulanmış son rakamlarına göre yaklaşık 74 bin kişi enfekte olmuşsa da, gün içerisinde  bu sayı 80 bini geçmiş,  yaklaşık 1000’i aşkın kişi de hayatını kaybetmiştir. 

Başka ülkelere kıyasla Almanya’da ölüm vakalarının oransal olarak şimdilik düşük olmasının nedeni ise diğer ülkelerden çok daha önce test yapmaya başlanmasıylairtibatlandırılmaktadır. Mevcut vakaların sayısı virüsün yayılma hızı hakkında bir tahmin yapmayı kolaylaştırsa da toplumdan gelen yoğun test talebinin tam karşılanamadığı, bu sebeple öncelikli olarak ağır semptomlara sahip olanların test edildiği bildirilmektedir. 

Böylelikle Koronavirüs kaynaklı ölüm oranlarının tespitinin de ancak gerçekleştirilebilen testlerle irtibatlı olduğuna işaret edilmektedir. 

Federal Sağlık Bakanlığının tahminlerine göre Almanya’da haftalık takriben 200 bin Koronavirüs testinin gerçekleştirildiği ileri sürülürken bazı sağlık örgütleri günlük 12 bin, RKE Başkanı Lothar Wieler ise haftalık 160 bin testin yapıldığını belirtmiştir. Başta RKE’nin tahminlerine göre Almanya’da –zamanı tam tahmin edilemese de– nüfusun yüzde 60-70’inin Koronavirüse yakalanması beklenmektedir. Yine son olarak 29 Mart’ta kapsamlı bir mülakat veren RKE başkanı Wieler, İtalya’dakine benzer kapasite eksikliklerinin Almanya’da da muhtemel olduğunu dile getirmiştir. Wieler ayrıca Almanya’da salgının henüz yeni başladığını vurgularken hastane kapasite ve solunum cihazlarının yetmeyebileceği uyarısında da bulunmuştur. Benzer bir söylemi 26 Mart’ta Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn da tercih ederek mevcut durumu “fırtına öncesi sessizlik” olarak tanımlamıştır. Koronavirüs salgını Alman sağlık sistemi ve genel anlamda sektörün yapısal sorunlarının dışa vurmasına da vesile olmuştur. Kamuya ait hastanelerin özelleştirilmesi ile birlikte hastane personel sayısının ve donanımın ticari kaygıyla azaltılması hizmet kalitesini de düşürdüğü gibi salgın gibi olağanüstü durumlarda hastane personelinin bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu maske ve kıyafet gibi ekipman yetersizliğine de neden olmuştur. Böylelikle Almanya güçlü bir sağlık sistemine sahip olmasına rağmen hemsağlık sistemindeki eksiklikler hem de genel anlamda Koronavirüs krizine karşı yeterince hazırlıklı olmadığı eleştirilerine de muhatap olmaktadır. Bu bağlamda bilhassa yeterli testlerin de gerçekleştirilmediği eleştirileri gündeme gelirken bu durumun salgının hala tam anlamıyla ciddiye alınmadığının göstergesiolduğu yorumları da yapılmaktadır. 

Bu perspektifte Koronavirüs salgınıyla mücadelede Alman siyasetinin gelinen aşamada ne gibi ve hangi çerçevede adımlar attığı ele alınmaktadır. Buradabilhassa federal hükümet ve eyaletlerdeki aktörlerin konuya yaklaşımı siyaset açısından irdelenmektedir. Alman siyasetinde pek alışık olunmayan lider odaklı siyasetin kriz sebebiyle kısmen yeniden alan bulmasının yanı sıra Şansölye Merkel’in ulusa sesleniş konuşmasına da değinilmektedir. Perspektifte ayrıca Almanya’nın Koronavirüs salgını sebebiyle ekonomi alanındaki adımlarına da işaret edilmektedi. (devam edecek) *** 

M. Erkut Ayvaz

Araştırmacı, BerlinErlangen-Nürnberg Üniversitesi (Almanya) siyaset bilimi ve kamu hukuku bölümlerinden 2011 yılında mezun oldu. DAAD bursu ile Duke University (ABD) siyaset bilimi departmanında 2012-2013 arası bir yıllık eğitim aldı. ABD dönüşü 2014’te Erlangen-Nürnberg Üniversitesi siyaset bilimi master programında master tezini bitirmesini müteakip mezun oldu. Çeşitli ulusal gazetelerde yayımlanmış yazıları bulunan Ayvaz, Otto-Friedrich-Universität Bamberg’te (Almanya) doktora çalışmalarını sürdürmektedir. ***

İbrahim Alboğa

Araştırma Asistanı, BerlinFrankfurt Goethe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Etnoloji bölümünde Lisans yapmıştır. Aynı üniversitede Siyaset Felsefesi alanında Yüksek Lisansını tamamlamış ve ERASMUS kapsamında bir sömestr İsviçre’de Bern Üniversitesi’nde uluslararası iklim politikaları ve iklim değişikliğiyle mücadele stratejileri alanında çalışmalar yapmıştır. Çalışma alanları Alman kimliği ekseninde dış politika, Almanya’nın kalkınma ve güvenlik politikaları ve Avrupa Birliği’nin mülteci ve güvenlik politikalarıdır. İbrahim Alboğa SETA Berlin’de Araştırma Asistanı olarak çalışmaktadır. 

[TÜHA Haber Ajansı, 8 Nisan 2020]

Seksenler_2019 banner
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.