enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
22:21 Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı oldu
21:46 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
10:29 Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Mehmet Ali Şahin’den 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ‘İmamoğlu’ tepkisi…
09:32 Kocaeli’nde görev yapan futbol aday hakemleri, “İl Hakemliği”ne terfi ettiler…
08:48 Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Sanayicinin dayanacak gücünün kalmadı”
08:38 Ticaret Bakanlığı, gümrüklerde gerçekleşen işlemlere yönelik beyannamelerin sonradan yapılan kontrollerinde 3 bin 828 beyanname için 2.9 milyar liralık ceza kesti…
08:18 Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan Kayıp ve Zarar Fonu’ndan (FRLD), 250 milyon dolarlık ilk destek…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’nın otomotiv endüstrisi Donald Trump’ın gümrük vergilerine nasıl hazırlanıyor?

Almanya’nın otomotiv endüstrisi Donald Trump’ın gümrük vergilerine nasıl hazırlanıyor?
08.03.2025
A+
A-

Avrupa’nın ihracat odaklı en büyük ekonomisi Trump’ın gümrük vergilerine maruz kalırken, Meksika’daki Alman otomobil üreticileri de olası bir ticaret savaşının zincirleme etkilerini görecek.

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

EuroNews’ten Gazeteci* Tamsin Paternoster’ın haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump Salı günü ABD’nin en büyük üç ticaret ortağıyla gümrük vergisi savaşına girerek Kanada ve Meksika’ya yüzde 25 gümrük vergisi getirdi ve Çin’e uygulanan ithalat vergisini iki katına çıkararak yüzde 20’ye yükseltti.

Perşembe günü ise geri adım atarak Meksika ve Kanada’dan ithal edilen bazı ürünlere yönelik gümrük vergilerini erteledi ancak Nisan ayı başında ek gümrük vergileri uygulayacağını vurguladı.

Trump’ın gümrük vergilerinin yol açtığı uluslararası bir ticaret savaşı ihtimali, 2024 yılında üst üste ikinci kez küçülen Alman ekonomisi için kötü bir zamana denk geliyor.

Bir zamanlar ekonomik bir güç merkezi olan Almanya’nın 2025 yılında bloğun en zayıf performans gösteren ülkesi olacağı tahmin ediliyor.

Ancak uzmanlar Çin, Meksika ve Kanada arasında yaşanacak bir gümrük vergisi savaşının, bu üç ülkedeki Alman üretici ve tedarikçileri etkilemek bir yana, Almanya üzerindeki etkisinin en azından şimdilik sınırlı olacağını belirtiyor.

Bielefeld Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü ve Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Ticaret Politikası Araştırma Grubu Başkanı Julian Hinz Euronews’e yaptığı açıklamada, “En azından orta vadede, örneğin Çin’den ABD’ye gitmek üzere tasarlanmış ürünlerin artık Avrupa pazarlarına girmesi anlamında bir miktar ticaret sapması beklenebilir,” dedi.

Bununla birlikte ABD, Çin, Meksika ve Kanada yerine Avrupa’dan biraz daha fazla ithalat yapabilir. Hinz, “Bu etkiler genel tabloyu biraz bulanıklaştırıyor,” diyor.

Audi de dahil olmak üzere Alman otomotiv şirketleri Meksika’da otomobil üretiyor. Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği’nin (VDA) verilerine göre, Alman otomobil üreticileri Meksika’da başta ABD pazarı için olmak üzere 716.000 otomobil üretti.

Hinz, Trump’ın gümrük vergilerinin Meksika’da üretilen Alman otomobillerinin ABD’de eskisi kadar kolay satılamayacağı ya da çok daha pahalı olacağı anlamına gelmesi halinde bunun “daha büyük bir etki yaratabileceğini” söylüyor.

Perşembe günü Trump, sektörün önde gelen isimleriyle yaptığı görüşmelerin ardından Meksika ve Kanada’daki otomobil üreticilerine bir aylık gümrük vergisi muafiyeti tanıdı.

Ancak Alman ekonomist Thomas Hutzschenreuter, bir ayın sonunda gümrük vergilerinin ve ardından Meksika’dan Alman otomobillerine olan talebin azalmasının Alman, Avrupalı ve Meksikalı iş gücünü etkileyeceğini söylüyor.

Euronews’e konuşan Hutzschenreuter, “İşsizlik oranları etkilenecek,” dedi.

Avrupa Birliği’nde gümrük tarifeleri

Uzmanlar, Trump’ın Şubat ayı sonunda tehdit ettiği gibi Avrupa Birliği’ne gümrük vergisi uygulamaya karar vermesi halinde tablonun dramatik bir şekilde değişeceği konusunda uyarıyor.

Hutzschenreuter, “Bu, tek tek şirketlerin satışlarını dünya çapında çeşitlendirmek zorunda kalacağı anlamına geliyor. Başka bir deyişle, ABD pazarına öncelik vermemeleri ve diğer pazarlara daha fazla öncelik vermeleri gerekecek. Şu anda çoğu Alman şirketinde bu konu tartışılıyor,” dedi.

“Ancak sorun şu ki, gümrük tarifeleri uygulanırken bu kadar hızlı tepki veremezsiniz. Tepki vermek daha fazla zaman alır. Bu nedenle de kısa vadede etkileneceksiniz.”

Almanya Ticaret ve Yatırım (GTAI) ofisinden alınan rakamlara göre, özellikle etkilenen sektörlerden biri, 2023 yılında Almanya’nın toplam ihracatının yüzde 17’sini oluşturan otomotiv endüstrisi.

Almanya’nın otomotiv endüstrisi geçen yıl kriz moduna girdi ve Volkswagen gibi bir zamanların güçlü otomobil üreticileri fabrikalarını kapatıp binlerce kişiyi işten çıkardı.

VDA Başkanı Hildegard Müller şubat ayında yaptığı açıklamada, Trump’ın Avrupa Birliği’ne yönelik yüzde 25’lik gümrük vergisi tehdidini bir “provokasyon” olarak yorumladı.

Müller, “Gümrük tarifeleri yanlış bir müzakere aracıdır,” dedi. “Dünya ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olan küresel bir ticaret çatışması riski yüksektir.”

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü tarafından yapılan simülasyonlara göre, artan gümrük tarifeleri hem AB hem de ABD’de ekonomik kayıplara ve enflasyona yol açacak.

Almanya’da bu durum otomotiv ve makine mühendisliği sektörlerini etkileyecek ve Kiel Enstitüsü toplam üretimin otomobiller için yüzde 4’e kadar düşeceğini gösteriyor.

Hinz, “Bu zaten zor durumda olan bir sektör için büyük bir rakam,” diyor.

Ancak Hinz, Almanya ve bir bütün olarak AB için vurgulanması gereken bir hususun, ABD’nin önemli bir ticaret ortağı olmasına rağmen, ihracatın yaklaşık yüzde 10’unun oraya gitmesi olduğunu söyledi.

“ABD’nin dramatik gümrük vergileri uyguladığı en kötü senaryoda bile, AB ithalatının çoğu AB’de kalıyor ve DTÖ kuralları ve serbest ticaret anlaşmaları kapsamında ticaretin gayet iyi işlediği ve eskisi gibi işlemeye devam edeceği pek çok başka ticaret ortağı var.”

Hinz sözlerini şöyle sonlandırıyor: “ABD burada en çok kendine zarar veriyor.”

Tamsin Paternoster on Muck Rack

Gazeteci* Tamsin Paternoster, Euronews

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.