Amerika’daki ”Siyah Öfkenin” Kıvılcımları Fransa’ya Sıçradı
TÜHA HABER / Fransa’da ”Sarı Yelekliler” hareketinden bu yana yükselen polis şiddeti tartışmaları, Amerikalı siyah George Floyd’un ölümünün ardından yeniden alevlendi.
Paris’in yeni adliye binası önünde toplanan 20 bin kişi, 2016 yılında gözaltındayken yaşamını yitiren ve Fransa’da polisin siyahlara yönelik şiddetinin sembolü haline gelen Adama Traore için adalet istedi. Corona salgını gerekçesiyle yasak olduğu halde düzenlenen gösteri, polisin müdahalesi ve yer yer çatışmalarla son buldu.
ABD’de gözaltı sırasında, “Nefes alamıyorum” demesine rağmen polisin boğazından dizini çekmemesi sonrasında yaşamını yitiren 46 yaşındaki George Floyd’un ölümü, Fransa’da da yeni bir kıvılcımı ateşledi. Yaklaşık 20 bin gösterici, Fransız polisinin siyahlara uyguladığı “ırkçı şiddeti” protesto etmek için, 24 yaşında yaşamını yitiren Adama Traore’nin davasının görüldüğü Paris’in kuzeyindeki yeni Adliye binasının önünde toplandı.
Göstericiler, Floyd’a destek gösterilerinin sembolü haline gelen diz çökme eylemi yaparak “Adalet yoksa barış da yok”, “Nefes alamıyorum”, “George Floyd-Adama Traore aynı kavga” sloganlarını attı.
Gösteride konuşan “Adama için gerçek” platformunun sözcüsü ve Adama’nın kızkardeşi Assa Traore, George Floyd’un ölümünün kardeşinin ölümünü de somutlaştırdığını, ancak Fransa’da bunu yapan polislerin ödüllendirildiğini söyledi. Polisin olayı örtbas etmek istediğini ve “şarlatan doktorlar”ın kardeşinin polis şiddetiyle değil, kalp krizi nedeniyle öldüğünü rapor ettiklerini anlatan Assa Traore, kendilerinin yaptırdığı tıbbi analizlerde, kardeşinin kalbinin bir sporcu kadar sağlam olduğunu ve gözaltı sırasında uygulanan dış etkilerle yaşamını yitirdiğinin rapor edildiğini anlattı.
Assa Traore, kardeşi için adalet yerine gelmeden eylemlerine son vermeyeceklerini belirterek, “Bugün bu Traore Ailesi’nin kavgası değil artık, sizin kavganız. Bugün George Floyd için mücadele veriyorsak bu aynı zamanda Adam Traore için de mücadele verdiğiniz anlamına geliyor. Floyd polis şiddeti altında ölürken, tıpkı Adama gibi ‘Nefes alamıyorum’ dedi. Bugün Amerika’da yaşananlar, Fransa’da da aynı şiddette yaşanıyor” dedi.
Assa Traore’nin konuşması sırasında Sarı Yelekliler eyleminde de sık sık atılan “Herkes polisten nefret ediyor” sloganıyla “İsyan” sloganı dile getirildi. Göstericilerin arasında çok sayıda genç ve Sarı Yelekli’nin de olması dikkat çekti. Protestolara yalnızca siyahlar değil, her renk ve kökenden gelen 20 bin kişi katıldı ve diz üstü oturarak eyleme destek verdi.
Polis 18 kişiyi gözaltına aldı
Önce sakin başlayan gösteri, saat 21.00’e doğru şiddetlendi. Göstericiler tarafından polise sert cisimler fırlatıldı. Gösteri sırasında Amerikan bayrağını bir direğe asan bir grup, daha sonra bu bayrağı yaktı. Polis ile çatışmaya hazırlanan göstericiler, çöp bidonları, bisiklet ve motosikletleri kullanarak barikat kurdu, daha sonra bu barikatları ateşe verdi. Saatler 22.00’yi gösterdiğinde 300-400 kişilik bir grup protestolara ve polise sert cisimler atmaya devam etti. Polis, kalabalıkları dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı. Olaylar 23.00 sularında yatışırken polis, 18 kişiyi gözaltına aldı.
Paris’in kuzeyindeki yeni adliye binasının önünde yaşanan olayları Twitter hesabından değerlendiren İçişleri Bakanı Christophe Castaner “Demokrasilerde şiddete yer yoktur. Hiçbir gerekçe, Paris’te bu gece olanları haklı göstermez. Herkesin sağlığının korunması için gösteriler yasaklanmıştı. Polis teşkilatını gösterdikleri sağduyu ve serinkanlılık dolayısıyla kutluyorum” dedi.
Sahte rapor kavgası
Adama Traore, 19 Temmuz 2016’da, polisle yaşadığı kovalamacanın ardından Beaumont-sur-Oise kentinde göz altına alındıktan 2 saat sonra, Persan Polis karakolunda yaşamını yitirmişti.
Olayın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen yargı, kamuoyunda büyük tepkilere yol açan dosyayı halen kapatamadı ve dava, uzmanlar savaşına dönüştü.
Traore’nin otopsisini yapan 3 ayrı adli tıp uzmanının sunduğu 3 raporda, Adama’nın ölümünde polisin sorumluluğunun olmadığı yönünde görüş belirtildi. Ancak Traore Ailesi tarafından başvurulan 2 ayrı bağımsız uzman heyet, Adama’nın, polis tarafından, karın üzerine yatırılmak suretiyle etkisiz hale getirildiği anda boğularak öldüğü yönünde görüş belirtti. Aileler ve polis teşkilatı arasındaki yargı savaşı büyüyerek devam ediyor.
Haber: Arzu Çakır / VOA
[TÜHA Haber Ajansı, 4 Haziran 2020]