enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:45 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:56 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:41 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
07:37 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
07:36 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla da fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
07:03 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
06:55 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor…
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Anadolu Selçuklu Devleti’nin hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntıların, DNA ve anatomi analizi yapılan silikon heykelleri Konya’da Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda sergileniyor

Anadolu Selçuklu Devleti’nin hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntıların, DNA ve anatomi analizi yapılan silikon heykelleri  Konya’da Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda sergileniyor
25.12.2024
A+
A-

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi” projesi kapsamında; Anadolu Selçuklu Devleti hanedanından 12’si sultan, toplam 17 hanedan üyesinin DNA ve anatomi analiziyle yapılan silikon heykelleri Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda sergileniyor. 

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Kırım Haber Ajansı’nda yer alan haberi’ne göre, Kırım Haber Ajansı - VikipediAnadolu’ya 1077-1308 yıllarında hükmeden Anadolu Selçuklu Devleti hanedanı üyelerine ait DNA ve anatomi analiziyle yapılan silikon heykelleri, Konya Büyükşehir Belediyesinin Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda yer alıyor.

Dünya çapında ilgi gören, Sultanların dış görünüşleri hakkında da fikir veren 12’si sultan, 17 hanedan üyesinin heykeli, bir buçuk yılda 163 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

HEYKELLER 12 SULTANIN GÖRÜNÜŞLERİ HAKKINDA FİKİR VERİYOR

Sergide; sultanlardan 1. Kılıçarslan, Şahinşah Melikşah, 1. Rükneddin Mesud, 2. Kılıçarslan, 2. Rükneddin Süleyman Şah, 3. Kılıçarslan, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1. Alaeddin Keykubat, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev, 4. Kılıçarslan, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 2. Gıyaseddin Mesud’un heykeli yer alıyor. Ziyaretçiler sultanların dış görünüşleri hakkında fikir sahibi olurken aynı zamanda devletin mimari zenginliğini de gözlemleme imkânı buluyor.

ÇALIŞMALAR 6 YILDA TAMAMLANDI 

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi” projesi kapsamındaki çalışmalar, hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntılarıyla farklı bilimsel alanlardan onlarca uzman tarafından 6 yılda tamamlandı.

SARAY, YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU

Dar-ül Mülk Sergi Sarayı rehberi Hülya Acar, Anadolu Ajansına (AA) verdiği röportajda Türkçe ve İngilizce rehberlik hizmetiyle yerli ve yabancı turistlere, yürütülen bilimsel çalışmaların ve heykellerin oluşturulma sürecinin anlatıldığını belirtti.

Rehber Acar, ziyaretçilerin benzersiz bir deneyim yaşadığına dikkat çekerken ziyaretlerle ilgili Burayı 1,5 yılda 163 bin kişi ziyaret etti. Bunun 1500’ünden fazlası yurt dışından gelen misafirler. Dünyanın çok farklı yerlerinden ziyaretçiler ağırladık. Alaeddin Tepesi’ndeki sultanlar türbesinde, sultanlarımızın naaşları yer alıyor. Orayı gezdikten sonra buraya gelenler, sultanlarımızı, yüzde 90 benzerlikle karşısında buluyor. Önce türbeyi ziyaret edenlerin ardından burada sultanları görmesi, çok etkileyici ve heyecan verici oluyor. ifadelerini kullandı.

ÖLMEDEN ÖNCEKİ HALLERİ HEYKELLERDE VÜCUT BULDU

Acar, yapılan heykellerin şahsiyetlerin ölmeden önceki hallerini yansıttığını vurguladı. DNA analiziyle hanedan üyelerinin, ten, göz, saç rengi, rahatsızlıkları ve ölüm nedenlerine kadar her detayın belirlendiğini vurgulayan Acar, Dolayısıyla yüzde 90 benzerlikle ölmeden önceki son halleri nasılsa, o yaşlarında nasıl görünüyorsa, şu an o hallerine bakıyoruz. O yüzden her biri farklı yaşlarda görünüyor. 21 yaşında olan var, 83 yaşında, 8 yaşında olan var.” dedi.

PROJE HAKKINDA DETAYLAR

AA tarafından gündeme getirilen haberde proje hakkında da bilgilendirmeye yer verildi. Proje kapsamında Alaaddin Camii avlusundaki hanedan türbesinden çıkarılan kalıntılarla beden bütünlüğü tamamlanan naaşların, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesinde tomografisi çekildiği ve kafataslarından ve dişlerden alınan sürüntülerin İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyokimya İhtisas Dairesine gönderildiği belirtildi. Buradan elde edilen DNA ve anatomik özelliklerine göre hanedan üyelerinin kafatasları ve yüzlerin oluşturulduğu kaydedildi.

Bilimsel sonuçlara göre, 12 sultan, 1 hanedan büyüğü, 1 melik (şehzade), hanedana mensup 2 kadın ve 1 kız çocuğuna ait naaşın tomografi sonuçlarıyla elde edilen 3D flament kafatası kopyaları üzerine, doku kalınlıkları hesaplanarak yüz kasları yerleştirilip fiziki karakter yüklemesi yapıldığı bilgisi verildi. Bir sonraki aşamada ise kaslandırma ve dokulandırma yapılarak kalıplara alınan silikon dökümlere saç, sakal, kaş ve bıyık ekimi gerçekleştirildiği aktarıldı.

Kıyafetlerinse dönemin kumaşlarının özel koleksiyonlardan ve müzelerden alınan örneklere ve tarihi verilere uygun olarak raportlama (düzenleme işlemi), iplik analizi yapılarak rengine ve dokusuna kadar araştırılarak dokutturulduğu belirtildi. Minyatürler ve tarihi veriler dikkate alınarak kıyafetler tasarlanıp, her bir sultan ve hanedan üyesine uygun olacak şekilde özel olarak diktirilmesi dikkat çekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.