Antalya Diplomasi Forumu’ndan yansımalar!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Cumhur Haber Ajansı’ndan Gazeteci Ayşegül ÇALIŞIR’ın “Antalya Diplomasi Forumu’ndan yansımalar!…” da Antalya’da dikkat çeken zirvede, Emine Erdoğan ve Latife El Durubi’den ortak mesajları.
Emine Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Türkiye’ye gelen Suriye Cumhurbaşkanı’nın eşi Latife El Durubi ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede kadınlar ve çocuklara yönelik iş birliği konuları ele alındı, El Durubi ayrıca Türkiye’nin öncüsü olduğu ‘Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzaladı.
Antalya Diplomasi Forumu kapsamında kritik buluşma
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 4. Antalya Diplomasi Forumu (ADF) için Türkiye’ye gelen Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın eşi Latife El Durubi ile bir araya geldi. Görüşme, Antalya’daki Nest Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Kadınlar ve çocuklar için iş birliği mesajı
Görüşmede, Emine Erdoğan ve Latife El Durubi Suriye’de kadınlar ve çocuklara yönelik yapılabilecek ortak çalışmalar üzerine fikir alışverişinde bulundu. Bölgesel iş birliğinin artırılması yönünde karşılıklı niyet belirtildi.
‘Sıfır Atık’ beyannamesine Suriye’den destek
Görüşmenin ardından Latife El Durubi, 2023 yılında BM 78. Genel Kurulu’nda küresel imzaya açılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk imzacısı olduğu ‘Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzaladı.
Afrika Kültür Evi standına ziyaret
İki isim daha sonra Afrika Kültür Evi standını ziyaret etti. Latife El Durubi, stantta sergilenen kültürel ürünlere ilgi gösterdiğini ve beğendiğini ifade etti.
***Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Türkiye’de bulunan Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir araya geldi. Görüşmenin içeriği ve verilen mesajlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği açısından merak konusu oldu.
Diplomasi Forumu temaslarına dikkat çeken görüşme damga vurdu
4. Antalya Diplomasi Forumu için Türkiye’de bulunan Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Antalya’da bir araya geldi. Görüşme, forum kapsamındaki en dikkat çeken temaslardan biri olarak öne çıktı.
İlişkilerde yeni dönem sinyali mi?
Görüşmenin detayları hakkında resmi açıklama yapılmazken, diplomatik kaynaklar iki liderin bölgesel gelişmeleri, ikili ilişkileri ve olası normalleşme sürecini ele aldığını belirtti.
Forum kapsamında bir ilk
Suriye Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye’ye yapılan bu ziyaret, iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ilk olma özelliği taşıyor. Bu temasın, hem forumun uluslararası etkisini artırması hem de bölgedeki dengeler açısından önem taşıdığı ifade ediliyor.
*** 4. Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Emine Erdoğan ile BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Jeffrey Sachs, küresel çevre sorunlarını ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini ele aldı. Görüşmeye Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz ve Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş da katıldı.
Antalya Diplomasi Forumu’nda dikkat çeken görüşme
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 4. Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) Başkanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs ile bir araya geldi.
Çatışmaların çevresel etkileri masaya yatırıldı
Görüşmede, dünyanın çeşitli bölgelerinde süregelen çatışmaların neden olduğu çevresel sorunlar ele alındı. Emine Erdoğan ve Sachs, bu sorunların çözümüne yönelik atılması gereken adımlar konusunda karşılıklı değerlendirmelerde bulundu.
Sıfır Atık Günü ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri gündemdeydi
Sürdürülebilir kalkınma hedefleri hakkında fikir alışverişinde bulunan taraflar, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında bu yıl yapılan kutlamaların önemine dikkat çekti. Etkinliklerin geniş katılımla gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Sachs, Türkiye’nin Sıfır Atık girişimini destekledi
Prof. Dr. Jeffrey Sachs, 2023 yılında BM 78. Genel Kurulu’nda küresel imzaya açılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk imzacısı olduğu “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı”nı 79. Genel Kurul marjında New York’ta imzaladığını hatırlattı.
Görüşmeye üst düzey katılım
Toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz ve Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş da katıldı.
*** Antalya Diplomasi Forumu’nda konuşan Emine Erdoğan, eğitimin sadece birey değil toplumlar ve küresel barış için dönüştürücü bir güç olduğunu vurguladı. Eğitimi medeniyet mirası, ahlak ve vicdanla harmanlayan yaklaşımların önemine dikkat çekti.
ADF’de ‘Eğitimin Dönüştürücü Gücü’ paneli
Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında, NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ayrışan Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü Paneline katılan Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada eğitimin toplumları ve hatta dünyanın kaderini değiştirebilecek güce sahip olduğunu söyledi.
Antalya’nın tarihi ve doğal zenginliklerine vurgu yapan Emine Erdoğan, yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılara ‘Antalya’mıza hoş geldiniz’ diyerek evlerine güzel anılarla dönmeleri temennisinde bulundu.
ADF’nin bu yılki temasının ‘Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek’ olduğunu hatırlatan Emine Erdoğan, diplomasinin barışçıl gücüne daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemden geçildiğini ifade etti.
‘Diplomasinin birleştirici gücüne ihtiyaç var’
Emine Erdoğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
‘İnsanlığın daha fazla çatışma ve savaşı kaldıracak mecali kalmamıştır. İnsanlık, iş birliği alanlarının oluşturulmasını, belirsizliğin giderilmesini ve barışın hâkim güç olmasını beklemektedir. Bu forumda barışın ve adil bir düzenin muzaffer olduğu bir dünya imar etmeyi teklif edeceğiz.’
Eğitimin dönüştürücü gücü
Eğitimle ayrışan dünyayı tuzaklardan çıkarmayı amaçladıklarını belirten Emine Erdoğan, ‘Bu salondaki herkesin ortak amacı, insanlığı eğitimin aydınlık geleceğine açılan kapısında buluşturmaktır’ dedi.
Eğitimin sadece meslek sahibi bireyler değil, aynı zamanda değer odaklı insanlar yetiştirme hedefi taşıması gerektiğini vurgulayan Emine Erdoğan, ‘Gerçek ve nitelikli bir eğitimin amacı, insan eseri ortaya koymaktır’ ifadesini kullandı.
Modern dünyanın bireyleri yalnızca uzmanlaştırarak mekanikleştirdiğini belirten Erdoğan, geçmiş medeniyetlerde birçok farklı alanda yetkin Hezarfenler yetiştiğine dikkat çekti.
‘İnsan mektebine ihtiyaç var’
Konuşmasında Türk düşünürü Nurettin Topçu’dan alıntı yapan Emine Erdoğan, eğitimin ancak medeniyet mirası, ahlak, ilim ve irfanla bütünleştirilerek amacına ulaşabileceğini belirtti.
‘İleri teknolojiyle yok edici silahlar yerine, hastalıkları iyileştirecek çözümler üreten bir eğitim anlayışı benimsemeliyiz’ diyen Emine Erdoğan, insanlığa faydalı olmayan hiçbir projenin ahlaki filtreden geçemeyeceği bir sistemin önemine vurgu yaptı.
Çevre bilinci ve yeni nesiller
İklim değişikliğiyle mücadelede çocuklara çevre bilinci aşılamaya çalıştıklarını aktaran Emine Erdoğan, ‘Karbon ve su ayak izimizi hesaplıyoruz. Ancak tüm çabalara rağmen çevre bilinci yeterince içselleştirilemiyor’ dedi.
Yunus Emre’nin sözlerini hatırlatan Erdoğan, doğa ve insan arasında tahakküm değil dengeye dayalı bir ilişki kurulması gerektiğini belirtti.
Türkiye Maarif Vakfı’nın küresel rolü
Türkiye Maarif Vakfı’nın 55 ülkede yürüttüğü eğitim faaliyetlerine de değinen Emine Erdoğan, ‘Maarif Vakfı, Türkiye’nin barışçıl ve adil yaklaşımını tüm dünyaya taşıyor. Eğitimde fırsat eşitliğine olan inancımızla, imkânsızlık içindeki çocuklara umut oluyor’ diye konuştu.
Vakfın, sunduğu eğitim modelini yerel kültürlerle harmanlayarak, tek tipleştirici değil zenginlikleri birleştiren bir yaklaşım benimsediğini belirtti.
Çocukların geleceği savaş gölgelerinde kaldı
Eğitimin temel bir insan hakkı olduğuna değinen Emine Erdoğan, savaş bölgelerinde milyonlarca çocuğun bu hakka erişemediğine dikkat çekti.
‘Filistinli çocuklar ekmek istiyor, yaşamaktan yorulduklarını söylüyorlar. Bu dünya masumiyetini kaybetmiştir. Çocukların sırtında okul çantası dışında bir yük taşımadığı bir dünya hayal ediyoruz’ diyerek konuşmasını tamamladı.
Programa yoğun katılım
Panele Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Meryem Navaz Şerif, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ve birçok üst düzey isim katıldı.
Türkiye Maarif Vakfı’nın eğitim faaliyetlerini anlatan video gösterimiyle başlayan programda, Emine Erdoğan’ın yanı sıra Pencap Başbakanı Meryem Navaz Şerif ve Maarif Vakfı Başkanı Mahmut Özdil de konuşma yaptı.
Panelin ardından Uluslararası Maarif Okulları öğrencileri müzik dinletisi sundu. Program, aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Gazeteci* Ayşegül ÇALIŞIR