enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:30 Ankara ATO’da sanatseverler kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AP Milletvekili François Alfonsi, “Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların ana dilleri Türkçe’de eğitim görmeleri en meşru hakları”

AP Milletvekili François Alfonsi, “Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların ana dilleri Türkçe’de eğitim görmeleri en meşru hakları”
13.12.2023
A+
A-

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili François Alfonsi, Batı Trakya Türk Toplumu Çocuklarının Ana Dillerinde Türkçe Eğitim Görmelerinin En Meşru Hakları olduğuna dikkat çekti.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili François Alfonsi, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) “Ülkemizdeki Gerçekler” başlıklı çevrim içi 12 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan  program konuğu olarak katılmıştı.

Ülkemizdeki Gerçekler” başlıklı çevrim içi programda Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili François Alfonsi, “Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların ana dilleri Türkçe’de eğitim görmelerinin en meşru hakları” olduğunu dile getirmişti.

Programda Fransa’nın Korsika adasındaki topluma mensup Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili François Alfonsi (Yeşiller/EFA) konuk edilmişti.

Photo de profil de Deniz SERVANTIE - Copains d'avantABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie’nin moderatörlüğünü yaptığı programda Alfonsi, Avrupa’da ulusal azınlıkların durumu, Avrupa Birliği (AB) düzeyinde ulusal azınlıkların korunması, Yunanistan’ın ulusal azınlıklara bakışı ve eğitim başta olmak üzere Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları ile hakkında yöneltilen soruları cevapladı.

AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Eş Başkanı da olan Alfonsi, Avrupa’da ulusal azınlıkların durumunun ülkeden ülkeye farklılıklar gösterdiğini belirterek, Almanya-Danimarka sınırındaki Dan azınlığının veya İtalya’nın Güney Tirol bölgesindeki Alman azınlığının haklarının antlaşmalar çerçevesinde garanti altına alındığını ve uygulandığını dile getirmişti.

  Alfonsi, buna karşın Yunanistan’daki Batı Trakya Türk toplumunun durumunun hakların uygulanması açısından zor olduğunu ve onun gibi Avrupa’da başka örneklerin de bulunduğunu kaydettimişti.

Alfonsi, son yıllarda Avrupa’da ulusal azınlıklarının haklarının korunması bağlamında ciddi oranda bir gerilemenin olduğunun altını çizmişti.

Batı Trakya Türk toplumunun ayrımcılığa maruz kalmasının sorumlusunun Yunan hükümeti olduğunu belirten Alfonsi, aynı şekilde Korsika adasında Korsikaca’nın bugünkü zor durumunun sorumlusunun Fransız hükümeti olduğunu, azınlık hakları konusunda Kopenhag Kriterlerinin özüne dönmenin gerekliliğini vurgulamıştı.

2012 yılında Batı Trakya’yı ziyaret eden ilk AP milletvekillerinden biri olduğunun hatırlatılması üzerine Alfonsi, Yunanistan’ın ulusal öncelikleri çerçevesinde merkeziyetçi devlet modelini benimsediğini ve ülkede azınlık kimliklerinin inkar edildiğini kaydetmişti.

AB’nin desteği olmadan Yunanistan’da ulusal azınlıkların durumunun çok daha kötü olacağını not eden Alfonsi, AB’nin azınlık haklarına tekrar önem vermesi durumunda Üye Devletlerin konuya ilişkin tutumunda değişiklik olabileceğini ifade etmişti.

Ana dilde eğitimin kimlik ve kültür açısından büyük önem arz ettiğini kaydeden Alfonsi, Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların ana dilleri Türkçe’de eğitim görmelerinin en meşru hakları olduğunun altını çizmişti.

Alfonsi, Batı Trakya Türk toplumunun tarihinin Avrupa tarihinin bölünmez bir parçasını oluşturduğunu not ederek, Avrupa’nın sadece çeşitlilikle devam edebileceğini, Yunanistan’ın tarihindeki Batı Trakya çeşitliliğini inkar etmemesi, tam aksine kabullenmesi ve değer vermesi gerektiğine vurgu yapmıştı.

Batı-K Trakya: İLHAN TAHSİN TRT'NİN YUNANİSTAN TEMSİLCİSİ DEĞİLDİR

Gazeteci* İlhan TAHSİN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.