<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
21:27 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
20:59 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
20:39 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım…
08:52 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
08:23 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı çıktı…
08:09 Merz hükümeti dış politikada nasıl bir rota belirledi?…
07:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
22:51 İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: Koronavirüs salgını sosyal eşitsizlikleri artırdı

Araştırma: Koronavirüs salgını sosyal eşitsizlikleri artırdı
12.06.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Kapalı kreşler ve okullar, çalışma süresi azaltılanlar ve işten çıkarılanlar… Koronavirüs krizinin geniş kapsamlı sosyal ve ekonomik sonuçları oldu. Ancak bu sonuçlar herkes için aynı değil. 

Alman Hans Böckler Vakfı’ndan Aline Zucco koronavirüs krizinin özellikle kadınları etkilediğini belirtiyor. Zucco, kadınların salgın öncesinde de erkeklere oranla daha az kazandığının altını çiziyor. Pandemi sürecinde okul ve kreşlerin kapatılması kadınlarla erkekleri farklı şekilde etkiledi. Kriz patlak verdiğinde pek çok çift şu soruya cevap vermek zorunda kaldı: “Çocuklara bakmak için hangimiz evde kalacak?”

Kadınlar çoğunlukla erkeklerden daha az kazandığı için bu karar genellikle ekonomik nedenlerle alınıyor. Hans Böckler Vakfı’nın araştırmasına göre çiftlerin ikisinin de çalıştığı ve çocuklara bakmak için birinin evde kalması gereken durumlarda, kadınlar erkeklere oranla çocuk bakımını daha fazla üstleniyor. Zucco’ya göre bu durum var olan eşitsizliklerin salgınla daha da derinleşmesine neden olduyor.

Düşük gelir düzeyine sahip olanlar daha çok etkilendi

Mannheim Üniversitesi’nden sosyoloji profesörü Katja Möhring de aynı görüşte. Devam eden bir araştırma kapsamında Möhring ve ekibi Mart ayından bu yana her hafta 3 bin 500 kişiye salgının hayatlarını nasıl değiştirdiğini soruyor. Araştrmaya göre haftalık çalışma saati düşük olan işlerde çalışanlar ve evlerde işçi olarak çalışanlar pandemi nedeniyle ilk işten çıkarılanlar oldu. Möhring bu durumun en sert kadınları vurduğunu ifade ediyor.

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) Yönetim Kurulu Üyesi Anja Piel, krizin sosyal eşitsizlikleri gösterme konusunda bir mercek işlevi gördüğüne dikkat çekiyor.

Piel krizin, düşük gelir grubundan çalışanlar ve eğitim düzeyi düşük olanları etkilediğini ifade ediyor: “Çoğunlukla evden çalışamıyorlar. Pandemi öncesinde düşük geliri olanlar şu anda gelir kaybı ile yüzleşmek zorunda.”

Bunun aksine yüksek gelir grubundan olan kişiler pandemi döneminde daha az iş kaybı yaşadılar. Mannheim Üniversitesi’nin araştırmasına göre yüksek eğitim seviyesine sahip kişilerin yüzde 40’ı evden çalışabiliyor.

Göçmenlerin durumu daha da zor

Göçmenlerin koronavirüs krizinden ne derecede etkilendiğine ilişkin DGB’nin elinde henüz kesin veriler yok. Ancak Piel göçmen kökenlilerin işten çıkarma durumunda daha dezavantajlı olabileceğine işaret ediyor.

Piel örnek olarak Almanya’da oturum iznine sahip olmamakla birlikte Almanya’da sınırlı bir süre için kalmasına göz yumulan yabancıların durumunu gösteriyor. Bu gruba dahil olanların işlerini kaybetmesi ve kısa sürede yeni bir iş bulamaması durumunda Almanya’da bulunabilmeleri için verilen izin iptal edilebiliyor.

Koronavirüs salgınının Almanya’daki mesleki eğitim yerlerinin sayısını da azaltacağını belirten Piel, bu durumun ise mesleki eğitim veren yerlerde bir pozisyon bulma konusunda hali hazırda zorluk çeken göçmen kökenli gençleri etkileyeceğini ifade ediyor.

“Düşük gelir bataklığının” kurutulmasını öneren Piel bunun için de az kazananların ve bakım personelerinin gelirlerinin yükseltilmesini talep ediyor. “İnsanları fakirliğe düşürmeyecek ücretlere ihtiyacımız var” diyen Piel işsizlik riskiyle karşı karşıya olanlar için meslek içi eğitim imkanı sunularak bu kişilerin başka işler için beceri kazanması sağlanmasının önemine işaret ediyor. Anja Piel hükümetin geniş kapsamlı ekonomik paketini memnuniyetle karşıladıklarını belirtse de işsizliğin artacağını ve bunun da sosyal eşitsizlikleri büyüteceği görüşünde.

Haber: Miodrag Soric / DW 

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Haziran 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.