Araştırma: Yer altından çekilen sular Dünya’nın eksenini kaydırdı
Yeni araştırma, on yıldan uzun bir süredir devam eden yeraltı suyu çıkarma işleminin gezegenimizin döndüğü ekseni kaydırdığını ve yılda yaklaşık 4,3 santimetre oranında doğuya doğru eğdiğini gösteriyor.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Son yapılan bir araştırmaya göre, yer altından çekilen su miktarı Dünya’nın dönüş ekseninin kaymasına neden oldu.
Yeraltı suları insanlar ve çiftlik hayvanları için içme suyu sağlar ve yağmurun az olduğu zamanlarda ekinlerin sulanmasına yardımcı olur.
Yaklaşık 4,3 santimetre doğuya doğru eğildi
Ancak yeni araştırma, on yıldan uzun bir süredir devam eden yeraltı suyu çıkarma işleminin gezegenimizin döndüğü ekseni kaydırdığını ve yılda yaklaşık 4,3 santimetre oranında doğuya doğru eğdiğini gösteriyor.
Araştırmacılar, Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan çalışmada, bu kaymanın küresel deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduğu için Dünya yüzeyinde bile gözlemlenebilir olduğunu bildirdi.
Güney Kore’deki Seul Ulusal Üniversitesi’nde yer bilimleri eğitimi bölümünde profesör olan çalışmanın başyazarı Ki-Weon Seo konuyla ilgili olarak, “Dünya’nın dönüş kutbu aslında çok değişiyor” dedi.
Seo, “Çalışmamız, iklimle ilgili nedenler arasında, yeraltı suyunun yeniden dağılımının aslında dönme kutbunun kayması üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Seo, araştırmacıların daha sonra, eksen kaymasının ne kadarının yalnızca yeraltı suyu pompalamasından kaynaklandığını belirlemek için “modeldeki yeraltı suyu kütle değişimini kullanarak” deniz seviyesindeki değişimleri değerlendirdiklerini söyledi.
Modellere göre, yeraltı suyunun yeniden dağılımı, Dünya’nın dönme eksenini yirmi yıldan kısa bir süre içinde 78,7 santimetre fazla doğuya eğdi. Dönme eksenindeki uzun vadeli değişimlerin en önemli itici gücünün, Dünya’nın kabuğu ile dış çekirdeği arasındaki katmanda erimiş kayanın hareketi olan manto akışı olduğu zaten biliniyordu. Seo, yeni modellemenin yeraltı suyu çekiminin ikinci en önemli faktör olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.
Dünya’nın kayan ekseni
Dünya’nın dönüşünü hissedemiyor olabilirsiniz, ancak kuzey-güney ekseninde saatte yaklaşık 1.609 kilometre hızla dönüyor.
NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda araştırmacı bilim insanı olan Surendra Adhikari, mevsimsel değişimin gelgitlerinin gezegenin dönüş ekseninin açısıyla bağlantılı olduğunu ve jeolojik zaman içinde eksen kaymasının iklimi küresel ölçekte etkileyebileceğini söyledi.
Dünya’nın içi, yoğun ve sıcak bir çekirdeği çevreleyen kaya ve magma ile katmanlı. Ancak en dıştaki kayalık katmanda büyük miktarlarda su da bulunuyor. Gezegenin yüzeyinin altında, akifer olarak bilinen kayalık rezervuarların, dünyadaki tüm yüzey nehirleri ve göllerinden 1.000 kat daha fazla su içerdiği tahmin ediliyor.