enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:45 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:56 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:41 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
07:37 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
07:36 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla da fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
07:03 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
06:55 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor…
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Arjantin tüm olumsuzluklara rağmen ciddi bir pazar fırsatı

Arjantin tüm olumsuzluklara rağmen ciddi bir pazar fırsatı
12.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) üyelerine yönelik olarak yeni pazar arayışlarında bilgilendirici, yön gösterici programlarını sürdürüyor. Son olarak Arjantin Buenos Aires Ticaret Müşaviri Biray Kuş’un konuşmacı olarak katıldığı programla Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarından olan Arjantin’deki durum anlatıldı.  

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, UTİB, Arjantin Buenos Aires Ticaret Müşaviri Biray Kuş’un katılımı ile gerçekleştirilen ‘Tekstil Sektöründe Kullanılan İplik ve Ara Ürünler’ bilgilendirme seminerinde üyelerine ve sanayicilere Arjantin pazarı hakkında bilgilendirdi.

Online olarak gerçekleştirilen program öncesinde konuşan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, pandemi sürecinin tüm olumsuzluklarına rağmen yeni ekonomi ve iş yaşamı düzeni hakkında üyelerine yeni yol haritaları çizen çalışmalarını aralıksız sürdürerek çalışma hayatlarında kolaylıklar sağlamayı amaçladıklarını söyledi.  

Programda Arjantin pazarı hakkında bilgiler veren Arjantin Buenos Aires Ticaret Müşaviri Biray Kuş, Arjantin’in görüntü ve iş yapış kültürü açısından Avrupa’ya çok yakın olduğunu anlattı.

Yoğunlukla İspanyolca dili kullanılan ülkede 2018 yılından bu yana bir ekonomik krizin söz konusu olduğunu ancak içinde bulunduğumuz aylarda ülke ihracatında biraz daha olumlu tablolar sergilendiğini anlatan Biray Kuş, “Arjantin’in Resmi İstatistik Kurumu INDEC verilerine göre 2018 yılında Arjantin’e 110 milyon Dolar civarında bir ihracat gerçekleştirilmiştik. 2019 yılında devam eden ciddi bir kriz olmasına rağmen, bu rakam firmalarımızın ülkeye gösterdiği ilgi ile birlikte iki katına yakın bir şekilde arttı ve yılı 227 milyon Dolar ihracatla kapattık. Bu dönemde Arjantin ithalatından aldığımız pay da binde 1.7’den binde 5’e kadar yükselmişti. Bu anlamda olumlu bir tablo vardı ve 2020 yılında bunu arttırarak sürdürebileceğimizi düşünüyorduk ama ne yazık ki pandemi sürecinin araya girmesi ve Arjantin ithalatında 2018 yılından bu yana görülen azalma bu konuda oldukça önümüzü kesti. Arjantin ithalatı kadar ihracat yapabilen bir ülke ve ihracatının büyük çoğunluğunu tarım ürünleri oluşturuyor. Bunun dışında Arjantin’de otomotiv endüstrisi de var. 2018 yılında yaklaşık yaklaşık 65 milyar Dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmiş. 2019 ve 2020 ihracatları düşerek devam ediyor. 2019 yılında 46, 2020 yılında ise ilk 7 ay itibariyle yaklaşık 32 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde Arjantin’den yine INDEC verilerine göre ilk yedi ay içerisinde 210 milyon Dolar bandında bir ithalat gerçekleştirdik” dedi. 

ÜLKEDEKİ KRİZİN ASLINDA SİYASİ NEDENLER YATIYOR 

Arjantin’de yaşanan ekonomik krizin temelinde aslında bir iktidar değişikliği yattığını belirten Biray Kuş, Arjantin’de 2015’ten 2019 yılına kadar çok liberal bir iktidarın var olduğunu anlattı. O dönemde Arjantin’in Batılı merkezlerle iyi geçinen bir ülke olduğunun altını çizen Biray Kuş, “ABD ile ilişkileri çok iyiydi. Hatta bu dönemde Arjantin ödeme zorluğu yaşadığında çok sayıda Batılı kreditörden kredi bulabilmişti ve IMF bu dönemde en yüksek standby anlaşmasını Arjantin’le yapmıştı. Netice itibariyle geçtiğimiz yılın son ayında hükümet yerini Arjantin’de daha popülist söylemleri ile dikkat çeken yeni bir hükümete bıraktı.  

VERGİ YÜKÜ PROBLEMİ İTHALATA ENGEL OLUYOR 

 Arjantin’in pazarında iki önemli problemin yaşandığını anlatan Biray Kuş, bu sorunlardan en büyüğünün İthalatın üstündeki vergi yükü olduğunu belirterek, “Tekstil için söylemek gerekirse hazır giyimde vergiler yüzde 35 civarı ancak ara ürünlere doğru gittiğimizde bu vergi oranları biraz daha düşüyor. Bunun yanında, ithalatta katma değer vergisi, ilave katma değer vergisi ve %3 oranında alınan istatistik harcı gibi uygulamalar da var. Yanı sıra yaklaşık yüzde 6 civarlarında bir liman ve gümrükleme maliyetleri giriyor. Ayrıca limandan Arjantin içerisinde ürünlerin götürüleceği yere kadar bir taşıma ücreti gündeme geliyor. Son olarak bankaların alacakları komisyonlar, masraflar yüzde 2 boyutlarında.  Arjantin’deki bir diğer problemimiz de otomatik olmayan ithal lisans uygulaması. Arjantin bu uygulamaya tabi tuttuğu ürünlerin ithalatında ithal lisansını herhangi bir mevzuata bağlamadı. Dolayısıyla Arjantin’de ilgili kurumlar ürünlerin ithalatında ithal lisansı düzenlenmesini herhangi bir ön bildirim olmaksızın durdurabiliyor veya yavaşlatabiliyorlar. Bu konuda da piyasalarda yaşanan olumsuzluklar dönem dönem kulağımıza gelebiliyor. 

Şu anda toplamda 10.200 adet tarife satırı var ve bunların 1500’ün de otomatik olmayan ithal lisansı uygulaması mevcutTekstil ürünleri de bunların içinde. Geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan bir mevzuat değişikliği ile otomatik olmayan ithal lisansının geçerlilik süreleri 180 günden 90 güne düşürüldü. Bu mevzuat değişikliği öncesinde pratikte 72 saat olan pratik lisans düzenleme süresi de Dünya Ticaret Örgütü’nün izin verdiği üst sınırı olan 60 güne çıkarıldı. Bununla birlikte, her ne kadar otomatik olmayan ithal lisansı düzenlenmesinde zaman zaman yavaşlamalar veya problemler görülse de, görüşümüze göre bu durum kalıcılık teşkil etmiyor. 

ARJANTİN ÖNEMLİ BİR PAZAR 

Önümüzdeki dönemde ithal lisansları hakkında bir düzenleme gerçekleştirileceğini düşündüklerini anlatan Biray Kuş, şunları söyledi: 

 “INDEC verilerine göre Arjantin’in geçtiğimiz yıl içerisinde tekstil ürün grubunda 1 milyar 172 milyon Dolarlık bir ithalat gerçekleştirdiğini dikkate alarak, ihracatçılarımıza Arjantin pazarını hatırı sayılır olanaklar barındıran bir pazar olarak akılda bulundurmalarını salık veriyoruz. Gerek ürünlerimizin çeşitliliği ve kalitesi gerekse ülke tarafından gerçekleştirilen ithalatın yüksekliği bizim Arjantin pazarındaki en büyük avantajımız olacaktır. 

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.