enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:45 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:56 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:41 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
07:37 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
07:36 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla da fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
07:03 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
06:55 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor…
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Birliği’nde Polonya Depremi

Avrupa Birliği’nde Polonya Depremi
09.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Polonya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Birliği (AB) yasalarının ulusal anayasadan “mutlak üstünlüğü” ilkesinin Polonya Anaysası’na aykırı olduğu yönünde karar aldı.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’dan aktardığı Arzu ÇAKIR’ın haberine göre, Karar, hem Polonya içinde hem de AB içinde tam bir deprem etkisi yarattı. Tarihi nitelikteki bu karar, AB’nin Polonya’ya finansman desteğini kesmesi ya da Polonya’nın AB üyeliğini tehdit etmesi gibi sonuçlar doğurabilecek.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki

Polonya’nın en yüksek yargı organı Anayasa Mahkemesi, Başbakan Mateusz Morawiecki’nin “AB hukukunun Polonya Anayasası’na uyumu” konusundaki başvurusuna ilişkin merakla beklenen kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, AB Anlaşması’nın bazı maddelerinin Polonya Anayasası ile “uyumsuz” olduğuna, AB organlarının “anlaşmalarda kendilerine verilen yetkiler dışında faaliyet gösterdiğine” karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Avrupa kurumlarını, Brüksel ile önemli bir çatışma noktası oluşturan Polonya yargı sistemine müdahale ederek, “yetkilerinin kapsamı dışında hareket etmemeye” çağırdı.

Mahkeme, karar gerekçesinde, “Ulusal imtiyazlar, ülkenin yasal egemenliğini kaybetmesi pahasına, Polonya’nın yetkilerini devretmediği organlar tarafından uygulanamaz. Polonya, bu anayasaya aykırı kararlara uyarak egemen ve demokratik bir devlet olarak işlev göremez. Polonya anayasası en yüksek yasal ölçü olmaktan çıkıyor ve AB’nin organları, anlaşmalarda kendilerine verilen yetkilerin dışında işlev görüyor” dedi.

Polonya Anayasa Mahkemesi’nin kararı, AB’nin en önemli temellerinden birinin, “Avrupa hukukunun ulusal hukukun üstünde olduğu” ilkesinin sorgulanması anlamına geliyor. Avrupa Birliği Adalet Divanı (CJEU) Varşova aleyhinde bu alanda aldığı olumsuz kararları çoğaltırken, Polonya’nın en yüksek yargı organı, Avrupa anlaşmalarının belirli noktalarda Polonya Anayasası ile uyumsuz olduğunu savunuyor.

Mahkeme, “CJEU’nun Polonya yargı sistemine müdahale etme girişimi, hukukun üstünlüğü ilkelerini, Polonya Anayasası’nın önceliğini ve Avrupa entegrasyonu sürecinde egemenliğin korunması ilkesini sorgulamaktadır” ifadelerini kullandı.

AB ve AP’den sert tepki

Polonya yargısının bu kararı, yalnızca Brüksel’de değil, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi AB ile hukuk tartışması yaşayan diğer üyeler başta olmak üzere tüm AB başkentlerinde ve Avrupa Parlamentosu’nda yankı buldu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, “Avrupa hukukunun önceliği sorgulanamaz. Bunu sorguya çekmek, birliğimizin kurucu ilkelerinden birine saldırmaktır” dedi.

AB Adalet Komiseri Didier Reynders da Polonya mahkemesinin kararından “kaygı duyduğunu” belirterek, AB’nin “Birliğin kalbinde yer alan Avrupa hukukunun üstünlüğünü korumak için tüm araçları kullanacağını” söyledi.

Kısa bir açıklama yapan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Cuma sabahı “Polonya’nın AB’de kalmak istediğini” söyledi.

“Devrimci yargıyı selamlıyorum”

Polonya Anayasa Mahkemesi’nin kararı, Avrupa’da beklenen etkiyi yarattı. Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, “Polonya mahkemesinin kararı, AB’ye saldırı teşkil eden ciddi bir karardır” dedi.

AB karşıtı Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman ise “Umut veren devrimci bir yargıyı selamlıyorum. Polonya her zaman cesur olmuştur” diyerek karara destek verdi.

Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu sağ muhafazakar grup PPE milletvekili Hollandalı Jeroen Lenaers, “Polonya hükümeti artık inandırıcı değil. Avrupa anlaşmalarının Polonya yasalarıyla uyumlu olmadığını ilan ederek, meşru olmayan Polonya Anayasa Mahkemesi ülkeyi ‘Polexit’ yoluna soktu” diyerek tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Alman milletvekili Daniel Freund, “Bu kararla Polonya, Avrupa hukuk düzeninden çıkıyor. Avrupa yasal düzeni olmadan, fonların ödenmesi olamaz” diyerek, finansal tehdidi ön plana koydu.

Polonya da bölündü

Karar, hem Polonya demokratik muhalefeti ve hakim dernekleri, hem de Avrupa kurumları tarafından uzun süredir korkulan bir senaryoydu.

Polonya’da muhalefet, sağcı muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) 2015 yılında iktidara gelir gelmez Anayasa Mahkemesi’ni kontrol altına aldığını ve Mahkeme yargıçlarının, doğrudan parlamentoda çoğunluğu bulunan iktidar partili vekiller tarafından seçilen, taraflı siyasallaşmış yargıçlar olduğunu öne sürüyor.

Muhalefet, Mahkeme Başkanı Julia Przylebska’nın iktidar partisi lideri Jaroslaw Kaczynski’nin yakını ve Polonya’nın Berlin büyükelçisinin eşi olduğunu belirterek, tarafsız olmadığını kaydediyor.

Polonya Yargıçlar Birliği Iustitia, kararın ardından, “Avrupa mahkemelerinin kararlarına saygı duymaya ve Avrupa değerlerinin koruyucusu olmaya devam edeceklerini” açıkladı.

Eski Başbakan ve eski Avrupa Konseyi Başkanı, ana muhalefet partisi lideri Donald Tusk, PiS’i “Avrupa düşmanlığı politikaları ve söylemleriyle Polonya’yı kasıtlı olarak AB’den çıkarmaya çalışmakla” suçluyor.

Beş yıllık kavga

Polonya ve Avrupa Birliği arasında, beş yıl önce iktidara gelen milliyetçi muhafazakar parti Hukuk ve Adalet (PiS) tarafından getirilen yargı reformları konusunda uzun süredir çatışma yaşanıyor.

Yargı sisteminin reformu, bu çatışmanın merkezinde yer alıyor. Ancak basın özgürlüğü ve LGBT hakları gibi, Brüksel ve Varşova arasında başka anlaşmazlık konuları da var. Hükümetin getirdiği yargı reformunun ülkede demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü tehdit ettiğini savunan Brüksel, geçtiğimiz ay Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvurarak, yargı reformları askıya alınana kadar Polonya’ya günlük para cezası verilmesini istedi.

Karar, Varşova ve Brüksel arasında bir yılı aşkın süredir devam eden hukuksal bilek güreşinde, Varşova’nın tezlerini güçlendiren bir nitelik taşıyor. Ancak Avrupa Birliği de siyasi destek ve finansman desteği konularındaki kartları elinde tutuyor.

Varşova’nın Avrupa “Covid-19 kurtarma planı” kapsamında beklediği 36 milyar Euro’luk yardım, “hukukun bağımsızlığı alanında atılacak adımlara bağlandı. Polonya ısrar eder ve Anayasa Mahkemesi’nin kararını uygulamaya karar verirse, Avrupa Komisyonu bu silahı kullanmayı planlıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.