Avrupa Birliği’nin Belarus’u Baskılama Politikası
* Avrupa Birliği (AB) liderleri, Belarus ve İran tarafından Rusya’ya sağlanan askeri desteğin devam etmesini kınadı.
* Ayrıca tüm ülkeleri, özellikle Kuzey Kore’yi, Rusya’nın savaşına maddi veya başka bir destek sağlamamaya çağırdılar.
TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency
Bu bağlamda AB, Rusya’nın savaşla ilgili yanlış söylemlerine ve dezenformasyonuna karşı koymak için ortaklarıyla çalışmalarını yoğunlaştıracaktır.
Liderler ayrıca, Rus parlamentosunun Rusya’nın Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması’nı (CTBT) onaylamasını geri çekmek için bir yasa çıkarmasından duydukları derin hayal kırıklığını dile getirdiler.
TÜRKSAM Haber Analiz
Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜRKSAM) koordinatörü Tuba Çebi, European Council, 05 Kasım 2023 tarihli “Avrupa Birliği’nin Belarus’u Baskılama Politikası” başlıklı yazının analizini yaptı.
(TÜRKSAM) koordinatörü Tuba Çebi, Avrupa Birliği’nin (AB), Belarus’un Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tutumuna verdiği destek sebebiyle Belarus’a karşı bir dizi kısıtlayıcı önlem aldığına dikkat çekti.
AB’nin Belarus’a yönelik kısıtlayıcı önlemlerinin yeni olmayıp, 2020’den bu yana birçok ambargo uygulayarak Belarus’u baskılama politikasını sürdürdüğünü ve 2023 yılında da yeni kısıtlamalar eklenerek mevcut kısıtlamaların süresinin bir yıl daha uzatıldığının altını çizdi.
“AB, 22 kişiyi hedef alan bireysel ve ekonomik yaptırımlar devreye soktu” diyen Tuba Çebi, “Ticaretle ilgili kısıtlamalar getirildi: Beş Belarus bankası için SWIFT yasağı, Belarus Merkez Bankası ile işlem yasağı, Belarus’tan AB’ye mali girişlerin sınırlandırılması, Belarus’a euro cinsinden banknot verilmesinin yasaklanması” olduğunu aktardı.
“Bugün Belarus’a yönelik yaptırımlar kapsamında toplam 233 kişi ve 37 kuruluş belirlenmiştir” diyen (TÜRKSAM) koordinatörü Tuba Çebi, şunları söyledi:
“İlginç olan şudur ki, Belarus’ta 2020 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından muhalif hareketleri bastıran kişi ve kurumların da dahildir. AB, Belarus’ta 2020 yılında yapılan seçimlerin sonuçlarını hala tanımamaktadır. 2020 seçiminin ardından başlayan protestolara yönelik Belarus hükümeti tarafından getirilen kısıtlamalar, AB nazarında keyfi tutuklama ve adil olmayan yaklaşımlar olarak değerlendirilmektedir”.
AB’nin yaptırım listesine bakıldığında; siyasi liderlik, yargı organı ve ekonomik aktörlerdeki kilit ve önde gelen figürlerin yer aldığını söyleyen Tuba Çebi, “Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun oğlu Viktor Lukashenko, propaganda kuruluşları, Belarus İçişleri Bakanlığı ve üst düzey yetkilileri, Belarus Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Konseyi Başkanı, başsavcılar, ulusal devlet televizyon ve radyo şirketinin başkanı” olduğunu hatırlattı.
(TÜRKSAM) koordinatörü Çebi, bu yaptırımlar kapsamında gelen kısıtlamalara bakıldığında; Avrupa’ya seyahat kısıtlaması, varlıkların dondurulması, AB vatandaşlarının ve şirketlerinin listelenen kişi ve kuruluşlara fon sağlamaları yasaklanmasının yer aldığını belirtti.
Avrupa Konseyi’nin, hem Belarus’ta Lukaşenko’nun otoritesini tanımamakta hem de Belarus’un ve Rusya arasındaki yakın ilişkiler sebebiyle ülkeyi kırmızı listeye aldığını açıklayan Tuba Çebi, “Belarus’taki şiddet ve baskıyı önlemek, siyasi mahkumları ve haksız yere gözaltına alınan diğer kişileri serbest bırakmak ve daha geniş toplumla gerçek ve kapsayıcı bir ulusal diyalog başlatmak için baskı yapmaya hedefledikleri belirtilmiştir” dedi.
Tuba Çebi, Lukaşenko’nun, AB tarafından otoriter bir lider olarak değerlendirilirken, Mart 2023 yılında, kendi sınırlarına askeri yığınak yapan Batı’ya karşı Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silahlar yerleştireceğini açıklamasının tepkilere yol açtığını hatırlatarak, Lukaşenko’nun bu konu hakkında yaptığı açıklamada, “Bana inanın, sizi hiç aldatmadım. Belarus’u işgal etmeye, ülkemizi yok etmeye hazırlanıyorlar,” ifadelerini kullanarak, Belarus’un buna ihtiyacı olduğunu söylediğinin altını çizdi
Bu tablo ve gelişmeler doğrultusunda Belarus’un, Avrupa için tehdit olarak algılandığını ifade eden (TÜRKSAM) koordinatörü Tuba Çebi, Belarus’u hem ülke içerisindeki antidemokratik yönetim şekli hem de Rusya’yı destekleyerek sınırları içerisinde nükleer silah barındırması nedeniyle Avrupa’nın Belarus’u baskılama yönündeki politikalarını devam ettirmesi ve olası durumlarda daha ileri seviyeye taşımasının muhtemel olduğunu kaydetti.
***
Yazar hakkında
Tuba Çebi