enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Adalar Müzesi’nden yeni sergi
10:35 Tunceli ve Ovacık’a kayyum atamalarına muhalefetten tepki: ‘İrade gaspıdır, hukuki değildir’
10:20 İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık Belediyelerine görevlendirme yaptı
00:50 Yılmaz: UCM’nin katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı insanlık için dönüm noktası
00:36 Kocaelili Hakem Arzu Görgün’e uluslararası görev
00:12 TUSAŞ’tan Çanakkale temalı HÜRJET paylaşımı
00:08 Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu
00:07 Ruhsatsız silah taşıyanlara dört yıl hapis cezası
00:06 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi
00:05 Katil soykırımcı İsrail, bölgede saldırılarını ve katliamlarını acımasızca sürdürüyor
00:05 Katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı: Şimdi ne olacak?
00:04 Bakan Fidan’dan BRICS açıklaması: Ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
00:03 Asya Açılımı’nın jeopolitik yansımaları
00:03 Gazze’de katil soykırımcı İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
00:03 TÜBİSAD: Türkiye’nin geleceğini bilişim sektörü, bilişim sektörünün geleceğini ekosistem ekonomisine geçiş belirleyecek  
00:02 Bakan Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “AK Parti, 11 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük sivil toplum hareketidir”
00:02 Kocaeli Folklor Spor Kulübü şampiyonluk ünvanını korudu
00:01 Kocaeli Ticaret Odası’nın standına 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı’nda yoğun ilgi
00:01 2025 İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı (İGEF) için hazırlıklar başladı
00:01 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarının arka planı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Avrupa’dan Mektup Var!’

‘Avrupa’dan Mektup Var!’
21.03.2020
A+
A-
TÜHA HABER / Değerli okurlar, Deutsche Welle’nin de (DW) katkılarıyla sunduğumuz ‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimizin ilk haberi, Alman ekonomisinde koronavirüs nedeniyle darboğaz endişesiyle ilgili…

Koronavirüs salgını nedeniyle ihracat şampiyonu Alman ekonomisinde tedarik zinciri endişesi hakim. Bir araştırmaya göre, Alman şirketlerinin yüzde 56,2’si koronavirüsün olumsuz etkilerini hissediyor.

Koronavirüs endişesi Avrupa’yı sarmışken virüsün ekonomik boyutu da birçok ülkede kaygı yaratıyor. Koronavirüs salgınının küresel ekonomideki girift üretim ve tedarik süreçlerine etkilerinin ülke ekonomilerine yansıması bekleniyor.

Dünyada Çin ve ABD’nin ardından en fazla ihracat yapan üçüncü ülke konumunda bulunan Almanya’da da endişe hakim. Küresel tedarik zincirine bağlı Alman ekonomisinde çarkların dönebilmesi için Alman ekonomistlerden hükümete çok daha geniş kapsamlı önlem alınması çağrısı geldi.

Alman Ekonomik Uzmanlar Konseyi yayınladığı 18 sayfadan oluşan raporda ekonomistler, virüsün ekonomik etkileri konusunda en büyük zorluğun hem arz hem de talep şoku yaratması olduğu uyarısında bulunuyor.

Çin’de haftalardır üretimin durduğu veya durma noktasına geldiği fabrikalarda birincil malların veya ara mamüllerin üretimi ve dolayısıyla satışı yapılamıyor. Bu durum da Avrupa ile ticareti ve Avrupa’daki üretim süreçlerini etkiliyor.

“Üretim süreci durma noktasına gelebilir”

Küresel tedarik zincirine bağlı Alman ekonomisinin koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı daha duyarlı olduğunu belirten ekonomistler, Çin veya Kuzey İtalya’dan birincil malların tedarikinde yaşanacak darboğazların Almanya’daki üretim sürecini durma noktasına getirebileceğini belirtti.

Almanya ihracatının lokomotifi otomotiv sektörünün de bu durumdan etkilenebileceğine dikkat çekiliyor. Audi’den bir sözcü şu an üretimin devam ettiğini ancak orta vadede, özellikle tedarik zinciri göz önünde bulundurulduğunda, durumun nasıl gelişeceğini tahmin edemediklerini kaydetti. Sözcü muhtemel darboğazları aşmak için önlemler üzerinde çalıştıklarını aktardı.

Önerilen tedbirler

Gerekirse Almanya’nın “kara sıfır” diye tabir edilen ve yeni borç almama stratejisini temel alan bütçe politikasını askıya almasını tavsiye eden ekonomistler, şirketlerde satışların düşmesi ve üretim kesintileri nedeniyle oluşabilecek likidite darboğazından kaçınmak için hükümete ne gerekiyorsa yapılması çağrısında bulundu.

Ekonomistler gelir vergisi, kurumlar vergisi ve satış vergisinin faizsiz olarak ertelemesinin uygulanabileceğini kaydetti. Ayrıca Almanya’nın birleşmesinden bu yana uygulanan dayanışma vergisinin de kısmen sonlandırılmasını tavsiye etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında virüsün Alman ekonomisine zarar vermesinin önlenmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemişti.

Borsalardaki düşüş ve piyasalarda güvenli liman olarak tabir edilen yatırımlara yönelmenin de bu şoktan kaynaklandığını  kaydeden ekonomistler, bunun başka şokları da tetikleyebileceğini ve reel ekonomide aşağı yönlü bir trende neden olabileceği uyarısında bulundu.

Ekonomide etkileri görülüyor

Münih merkezli Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (ifo) araştırmasına göre Alman şirketlerinin yüzde 56,2’si koronavirüsün olumsuz etkilerini hissediyor. En fazla turizm ve hizmet sektörünün etkilendiği belirtiliyor.

İmalat sanayindeki şirketlerin yarısının hammadde ve ara mamul sorunlarına dikkat çektiğini gösteren araştırmada, ticaret yapan şirketlerin yüzde 63’ünün arzdaki gecikmeler ve düşen talepten dolayı zorluk çektiğini ortaya koyuyor.

Avrupa’da otomotiv sektörü zorda

Öte yandan Avrupa’daki otomobil ve otomotiv yedek parça üreticilerinin de tedarik zincirindeki sorunlar ve virüs nedeniyle üretimi kısıtladıkları belirtiliyor.

Fiat Chrysler’in İtalya’daki bazı fabrikalarda üretime ara verdiği bildirildi.

İtalyan lastik üreticisi Pirelli’nin de kuzey İtalya’da bulunan bir üretim tesisinde üretimi durdurduğu açıklandı.

Seat da üretimi durdurması halinde işçileri geçici olarak işten çıkarması gerekeceğini duyurdu. Volkswagen’ın Barselona civarındaki fabrikasında bir vardiya eksilttiği bildirildi.

Çin’den destek adımı

Öte yandan Çinli yetkililer koronavirüsün küresel tedarik zincirinde yarattığı etkinin Çin’in ihracat ve ithalatı üzerinde baskı oluşturacağını açıkladılar.

Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi Li Xingqian gazetecilere verdiği online brifingde kilit hammadde ihracatını genişletmek ve tedarik zincirindeki aksaklıklarla baş etmek için Çinli firmalara destek olacaklarını, ancak kısa vadede koronavirüsün küresel ekonomiye etkilerinden kaçınmanın mümkün olmadığını söyledi.

Diğer taraftan Çin’de araç satışlarının Şubat ayında koronavirüs salgını nedeniyle gerileyen talep sonucu yüzde 79,1 düştüğü bildirildi.

Merkez Bankalarından önlem

ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) olağanüstü faiz indirimine gitmesi koronavirüs nedeniyle bir resesyon yaşanmasının önüne geçmek için adım atılması gerektiğinin sinyalini verdi.

Bu durum Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerinde de baskı yaratıyor. ECB’nin Avrupa ülkelerinin koronavirüs ile mücadelesine yardım etmek için para politikasının sınırlarını zorlayarak ekonomiyi canlandırıcı önlem paketi açıklayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Küresel piyasalar

ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsün etkisini azaltmak adına Avrupa’dan ABD’ye olan tüm seyahatleri geçici olarak askıya alması sonrasında virüsün ekonomilere yansıması endişelerinin artmasıyla dünya genelindeki piyasalar geriledi.

Pazartesi günü 2008 finansal krizinden bu yana en sert düşüşü kaydeden ABD borsalarında Dow Jones endeksi dün de yüzde 5’in üzerinde değer kaybı yaşadı.

Bugün Frankfurt DAX endeksi açılışta yüzde 5.5 düşerek 2016 yılından bu yana en düşük seviyeye indi.

Londra FTSE 100 endeski ve Paris CAC 40 endeksi de yüzde 5’den fazla düştü.

Brent petrolün varil fiyatı Ocak ayı başında 72 dolardan 30 doların altına kadar düştükten sonra bugün de yüzde 5’e yakın değer kaybı ile 34 dolardan işlem görüyor.

ABD’nin Avrupa’dan tüm seyahatleri geçici olarak yasaklamasının tetiklediği koronavirüs kaynaklı küresel riskten kaçış ile Dolar/TL de 6,20 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Bültenimizin bu haberi de, otomobil şirketlerinin solunum cihazı üretme planıyla ilgili…

Son günlerde koronavirüs salgınında solunum cihazı ihtiyacını karşılamak için otomobil üreticisi şirketlerin tıbbi araçlar üretmesi gündemde.

Otomobil üreticileri koronavirüs salgınından sonra şimdiden solunum cihazları üretimine nasıl katkı sağlayabileceğini inceliyor.

Salgın nedeniyle solunum cihazına olan ihtiyaç arttı
Salgın nedeniyle solunum cihazına olan ihtiyaç arttı

Koronavirüs salgını ile mücadele için İtalya, ABD ve İngiltere’de hükümetler acilen gereken solunum cihazı gibi tıbbi araçların üretimi için otomotiv sektörüne başvuruyor.

Salgının hızla yayılması üzerine, birçok hastanede insan hayatını kurtarmak için gereken solunum cihazlarına ihtiyaç duyuluyor. Ancak tıbbi cihaz üreten firmaların kapasitesi, gereken araçları üretmeye yetmediği için acilen yeni üreticiler aranıyor.

Hükümetler, salgın nedeniyle üretimlerine ara veren otomobil üreticilerinin tasarım konusundaki bilgi ve birikimlerinden yararlanmayı, giderleri düşük tutabilmek için dağıtım zincirlerini kullanmayı hedefliyor. Özellikle de salgının etkili olduğu İtalya’da acilen solunum cihazı başta olmak üzere tıbbi araçlara ihtiyaç duyuluyor.

Ferrari ile Fiat Chrysler solunum cihazı üretebilir

İtalyan solunum cihazları üreticisi Siare Mühendislik’in yöneticisi Gianluca Preziosa, “Fiat Chrysler, Ferrari ve Marelli ile bize nasıl katkı sağlayabileceklerini anlamak için görüşmeler yürütüyoruz” açıklamasında bulundu.

İtalyan Corriere della Serra gazetesi, İtalyan otomobil üreticisi Ferrari’nin koronavirüs salgınında acilen gereken solunum cihazlarının bazı parçalarını üretmeyi planladığını yazdı.

Gazetenin haberinde, bu projenin Ferrari’nin Maranello kentindeki fabrikasında hayata geçirilebileceği ifade edildi. Ancak nihai kararın henüz verilmediği belirtiliyor.

Haberde ayrıca Ferrari’nin yanı sıra İtalyan-Amerikan otomobil üreticisi Fiat Chrysler’in projeye katılmayı planladığı kaydedildi.

Lüks otomobiller üreten Ferrari solunum cihazı üretimine katkı sağlamayı planlıyor
Lüks otomobiller üreten Ferrari solunum cihazı üretimine katkı sağlamayı planlıyor

Reuters’in haberine göre ise Fiat Chrysler ile Ferrari’nin yan kuruluşu Exor’un bir sözcüsü, üretimin nasıl olacağı konusunda bir görüşme yapıldığını, Fiat Chrysler ve Ferrari’nin mühendislerinin Siare’ye destek vermesi veya solunum cihazlarının parçalarının otomobil fabrikalarında üretilmesi seçenekleri üzerinde durulduğunu söyledi. Ancak tıbbı araçlar üreten Siare’nin bilgi ve deneyimlerinin ne kadarını paylaşacağının henüz bilinmediği belirtiliyor. Ayrıca solunum cihazı üretilmesi için gereken koşulların ne kadar sağlanabileceği de soru işareti yaratıyor.

ABD savaştan kalan yasa yine gündeme geldi

ABD’de ise Beyaz Saray’ın Ford ve General Motors ile solunum cihazlarının üretilmesine nasıl bir katkı sağlayabileceği konusunda görüşmeler yaptığı bildirildi. ABD Başkanı Donald Trump, otomobil üreticisi şirketlerin tıbbi cihazlar üretebilmesi için 1950’lerdeki Kore Savaşı döneminden kalma bir yasayı yeniden güncellediği duyurdu. Bu yasa, koruyucu maske ve solunum cihazı gibi tıbbi araç ve gereçlerin üretimi için sanayinin devreye sokulmasını öngörüyor.

ABD'li Ford da solunum cihazı üretilmesine katkıya hazır olduğunu duyurdu
ABD’li Ford da solunum cihazı üretilmesine katkıya hazır olduğunu duyurdu

Şirketler bu konuda henüz kesin kararlarını vermemiş olsalar da Ford’un CEO’su Jim Hackett, firmanın solunum cihazı üretmeye hazır olduğunu duyurdu.

General Motors’dan Çarşamba günü yapılan açıklamada, solunum cihazları gibi tıbbi araçların üretiminin mümkün olup olmadığının incelendiği belirtildi.

General Motors ve Ford, koronavirüs salgını nedeniyle ABD, Kanada ve Meksika’daki fabrikalarında otomobil üretimine 30 Mart’a kadar ara vermişti.

ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın CEO’su Elon Musk da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, eğer ihtiyaç varsa solunum cihazı üretmeye hazır olduklarını açıkladı.

İngiliz hükümeti de harekete geçti

İngiliz hükümeti de solunum cihazı başta olmak üzere tıbbi araçların üretilmesi konusunda görüşmeler yürütüyor. Sağlık Bakanı Matt Hancock, yaklaşık altı firmanın prototip ürettiğini, kalite kontrol çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Firmalara seslenen Hancock, “Üretebildiğiniz kadar çok solunum cihazına ihtiyaç var” dedi.

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmaların tıbbi araçlar üretmesi fikri Çin’den geliyor. Çinli otomobil üreticisi BYD, kısa bir süreden beri günde 5 milyon koruyucu maske ve 300 bin şişe dezenfektan üretiyor.

Bültenimizin son haberi de, Audi ve VW’de üretime ara vermeyle ilgili…

default

Audi çalışanlar açısından riskin büyümesi sebebiyle beş fabrikasında üretimi durduruyor. Volkswagen de Almanya’daki birçok tesiste üretimi durdurma kararı aldı.

Alman otomotiv devi Volkswagen’e bağlı Audi, koronavirüs nedeniyle beş fabrikasını bu hafta sonuna dek kademeli olarak tamamen devre dışı bırakma kararı aldı.

Audi’den yapılan acıklamada “satışların giderek kötüleşmesi ve tesislere parça temin edilmesindeki belirsizlik nedeniyle bazı tesislerde üretimin kesintiye uğrayacağı” belirtildi.

Audi’nin üretim ve lojistik müdürü Peter Kössler, “Güncel durum bizleri duyurulan önlemleri almaya, esnek ve dayanışma içinde olmaya zorluyor” dedi.

Önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren Ingolstadt, Neckarsulm, Belçika, Meksika ve Macaristan’daki tesislerde üretimin bu nedenle duracağı belirtildi.

Audi’nin Almanya’daki fabrikalarında 60 bin kişi çalışıyor.

Volkswagen de sıkıntıda

Volkswagen de koronavirüsün etkisi altındaki Çin’de üretimi durdurmasının ardından Almanya’da benzer bir durumla karşı karşıya. Volkswagen’ın Wolfsburg’daki işyeri temsilciliğinden yapılan açıklamada, Almanya’daki birçok tesiste en son 20 Mart Cuma günü çalışılacağı belirtildi.

VW’nin Almanya’daki fabrikalarında yeni tip koronavirüs vakalarına rastlandığı doğrulanmıştı. Geçen haftasonunda VW’nin Kassel yakınlarındaki Baunatal ve Wolfsburg’daki tesislerinde koronavirüs vakaları ortaya çıkmıştı. Şirket söz konusu çalışanların karantinada olduğunu, durumlarının iyi olduğunu duyurdu. Koronavirüs nedeniyle işyeri temsilciliği yönetimle çok sayıda kriz toplantısı düzenlemiş ve gidişat hakkında görüş alışverişinde bulunmuştu.

Yönetim Kurulu Başkanı Herbert Diess yaptığı açıklamada önceliğin virüsün yayılmasının engellenmesi için birçok tesisin kapatılması olduğunu söyledi. Diess, “Almanya ve Avrupa’daki fabrikaların iki ya da üç hafta ara vermek zorunda olduğu ortaya çıktı” dedi.

Şirket önümüzdeki dönemin kısa süreli çalışma ile aşılabileceği görüşünde. İşyeri temsilciliği ile VW yönetimi arasındaki görüşmelerde özellikle işçilerin çok yakın mesafede çalıştığı montajdaki çalışma koşulları görüşüldü. Robert Koch Enstitüsü, çalışanlar arasında belirli bir mesafe olması gerektiğini belirtiyor. Birçok çalışanın bu konuda yönetim tarafından yeterince bilgilendirilmediği eleştirileri dile getirildi. Üretimin Cuma günü durdurulması kararı da geç bulunarak eleştiriliyor.

VW Yönetim Kurulu Başkanı Diess şu an en önemlisinin çalışanlar ve ailelerinin sağlık ve güvenliğinin sağlanması olduğunu belirtti. VW ABD ve Meksika’daki tesislerle ilgili henüz bir karar almış değil.

VW’nin dünya genelinde 670 bin çalışanı bulunuyor.

VW geçen yıl kazanç yapmıştı

Dizel krizi yüzünden zor bir dönem geçiren VW geçen yıl konjonktürdeki olumsuz gelişmelere rağmen kazanç yapmayı başardı. VW 2019’da yüzde 7,1 oranlık artışla cirosunu 252 milyar 600 milyon euroya yükseltti. Bunda tasarruf önlemleri, emisyon kriziyle ortaya çıkan masrafların azalması ve SUV modellerinin satışındaki artışın etkisi oldu.

VW’ye bağlı Porsche de geçen yıl yüzde 2,4’lük artışla 4 milyar 200 milyon euroluk ciro yaptı. Skoda, Seat ve Bentley’nin yanı sıra Scania ve MAN‘ın kazancında da artış oldu. Audi’de ise tam tersi bir gelişme yaşandı. Audi’nin kazancı 2019’da 4 milyar 700 milyon eurodan 4 milyar 400 milyon euroya geriledi. VW 2020 içinse iyimser değil. VW Yönetim Kurulu Başkanı Diess koronavirüsle ilgili gelişmeler de ışığında “2020 çok zor bir yıl” diyerek endişesini dile getirdi.

Tekrar ‘Avrupa’dan Mektup Var!‘ Haber Bültenimizde buluşmak umudıyla, sağlıklı günler diliyorum.

HAZIRLAYAN :Tuba Nur TÜRKELİ & Almanya

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Mart 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.