Avrupa’nın en eski 3 boyutlu haritası
TÜHA HABER / Fransa’daki arkeologlar, Avrupa’nın en eski üç boyutlu haritası olabileceğine inandıkları 4 bin yıllık bir taş ortaya çıkardı. Kırık taş üzerindeki kazılar, tepeler ve bir nehir ağı dahil olmak üzere topolojik özelliklere benziyor.
(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber‘den aktardığı The Guardian’ın haberine göre,Fransa’da bulunan taş levhanın Avrupa’nın en eski 3 boyutlu haritası olduğu düşünülüyor
2,2 metreye 1,53 metrelik taş ilk olarak 1900’de Finistère’deki tarih öncesi bir mezarlıkta yapılan kazı sırasında bulundu.
Daha sonra kaybolan levha 2014 yılında Paris’in kuzey batısındaki Saint-Germain-en-Laye’deki bir mahzende yeniden ortaya çıktı.
Arkeologlar, Saint-Bélec Levha üzerindeki 4 bin yıllık gravürlerin, topolojik özelliklere benzediğine inanıyor.
Levhanın erken bronz çağından kalma olduğu ve bir taş mezarın duvarlarından biri olarak kullanıldığı düşünülüyor.
Uzmanlar, çizgilerle birleştirilmiş tekrarlanan motiflerin, kompozisyona kartografik bir düzen görünümü verdiğini, bunun tarih öncesi toplumların haritalama uzmanlığını vurguladığını öne sürüyor.
Bazı araştırmacılar, taşın batı Brittany bölgesini gösterdiğini öne sürüyor.
Bournemouth Üniversitesi’nden uzmanlar ise, taşın üzerindeki gravürlerin Odet Nehri’ni ve vadisini temsil ettiğine ve diğer çizgilerin bölgenin nehir ağını gösterdiğine inanıyor.
[TÜHA Haber Ajansı, 09 Nisan 2021]