enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
00:06 Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi’nde
00:06 Deprem sebebiyle 5 ilde okullar tatil edildi
00:05 Türkiye’nin ihracat yıldızı CANiK, SAHA’da parlayacak  
00:05 Aon, İK profesyonellerine çalışan wellbeing’i çözümlerini tanıttı 
00:04 “Bir irade Erdoğan’dan anayasayı değiştirmesini istiyor”
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani’yi kabul etti
00:02 İletişim Başkanı Altun “Vatandaş Diplomat Projesi Türkiye’nin Sporda Küresel Temsili” programında konuştu
00:01 İletişim Başkanı Altun’dan, Malatya’da yaşanan depremle ilgili açıklama
00:01 Türkiye İlaç Sektörü raporu yayımlandı
00:01 Malatya depremi sonrası İsraillilerden akılalmaz yorumlar!
00:00 Eski sürücü belgelerini yenilemek için süre azalıyor
10:46 Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için Gıda Hakkı: İstenirse mümkün!
00:30 Yargıtay’dan faili meçhul cinayetlerde beraate onama
00:28 “Uyum sağlanmadan yapılacak faiz indirimi enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyebilir”
00:25 Almanya Federal İstihbarat Servisi Başkanı Bruno Kahl: ‘Rusya 2030’a kadar NATO’ya saldırabilir’
00:22 Yüksek İstişare Kurulu’nda ana gündem ‘aile kurumu’ oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Işıkhan: Hedefimiz işsizlik oranını tek hanede tutmak

Bakan Işıkhan: Hedefimiz işsizlik oranını tek hanede tutmak
13.10.2024
A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işsizlik rakamlarının 16 aydır tek hanede seyrettiğinin altını çizerek, “Bu durumu sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bakanlığın çalışmaları ve gündeme dair konuları TRT Haber canlı yayınında değerlendirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’ın açıklamalarından öne çıkan bazı başlıklar:

“16 aydır işsizlik oranımız tek haneli seviyelerde”

Ağustos TÜİK verilerini dün paylaşmıştık kendi web sayfamızda. Son dönemlerde de işsizlik ve istihdam verilerinde çok önemli hedeflere ve güzel haberlere kavuşmuş olduk. Burada işsizliğin azaltılması ve iş gücü piyasasında arz ve talebin eşleştirilmesi sürecinde biz bakanlık olarak bütüncül politikalar uyguluyoruz. Aslında elde ettiğimiz bu veriler de bütüncül politikalarımızın temel sonuçlarından bir tanesi. Bu veriler bizler için gerçekten çok sevindirici. İstihdam gittikçe artıyor, iş gücüne katılım oranımız artıyor. Sizin de ifade ettiğiniz gibi 16 aydır işsizlik oranımız tek haneli seviyelerde.

Ben de bu işsizlik verilerini istihdam verilerini kıymetli izleyicilerimizle de paylaşmak isterim. Dün açıklanan TÜİK verilerinde işsizlik oranı ağustos ayında önceki aya göre 0,3 puan azalışla yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı da 89 bin kişi azalarak 3 milyon 55 bin kişiye gerilemiş oldu. İstihdam oranımız ağustosta önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 49,7 seviyesine, istihdam sayımız, burası çok önemli, 78 bin kişi artarak 32 milyon 776 bin kişiye yükselmiş oldu.

“İş gücüne katılım oranımız yüzde 54,9’a ulaştı”

İş gücüne katılım oranımız da geçtiğimiz yıla göre 1 puan artarak yüzde 54,9 seviyesine ulaşmış oldu. Genç istihdam ve kadın istihdamı noktasında elde ettiğimiz veriler de gerçekten çok bizi memnun edecek düzeyde. Genç istihdam oranımız önceki yıla göre 1,8 puan artarak yüzde 42,3 seviyesinde gerçekleşti. Gençlerin iş gücüne katılım oranında da 2,3 puan artarak yüzde 50,2 seviyesine ulaştı.

“Kadın işsizlik oranı yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti”

Kadın işsizlik oranı bizim için çok önemli. Yüzde 1,1 puan azalarak geçen yıla göre yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Kadın istihdam oranımız da 1,3 puan artarak yüzde 32,9 seviyesine de ulaşmış oldu. Kadınların iş gücü oranına katılım oranında da 1 puan artış sağlayarak yüzde 37,3 seviyesine ulaşmış olduk.

Aslında bu başarılar, biz rakamlarla ifade ediyoruz ama bu rakamların arkasında istihdama kattığımız bireyler, aileler ve toplumumuz söz konusu. Bu göstergeler bizim inşallah gelecekte uyguladığımız politikaların çok sağlam ve istikrarlı bir şekilde, bilimsel verilere dayandırarak da bu politikaları uyguladığımızın bir göstergesi olarak ben değerlendiriyorum. Tabii bu sonuca Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde uygulamış olduğumuz politikaların, istihdam politikalarımızın aynı zamanda ekonomi yönetimimizin ve uyguladığımız istihdam politikalarının da çok önemli etkisi olduğunu düşünüyorum.

Gerçekten sevindirici. Gelişmiş ülkelerde iş gücü arzında sıkıntılar yaşanırken bizde istihdam oranımızın artması, iş gücüne katılım oranlarımızın sürekli yükselen bir seyir halinde artması, uyguladığımız ekonomi politikalarımızın da nihai sonucu olarak değerlendiriyoruz. Maşallah diyelim ve bu şekilde de inşallah çalışmalarımıza devam edeceğiz.

“Kadınlarda arzu ettiğimiz noktada değiliz”

Ortaya koyduğumuz politikalar, aktif iş gücü programlarımız ve politikalarımızla birlikte hedefimiz kadın istihdamını artırmak. Şimdi erkek istihdamında bir sorunumuz yok. Yüzde 70’lerin üstünde bir erkeklerin iş gücüne katılımı söz konusu. Ancak kadınlarda arzu ettiğimiz noktada değiliz. Bu yüzden uyguladığımız politikalarla hedef grubumuza kadınları aldık. Kadınları özellikle ülkemizin kalkınmasında ve sürdürülebilir büyüme sürecinde de bakanlık olarak kadın istihdamına ayrı bir önem veriyoruz. Nasıl veriyoruz? Uyguladığımız politikalarla. Örneğin şubat ayında Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle, sizin de bilginiz malumdur, kadınların çalışma hayatına daha aktif katılımını sağlamak amacıyla ve kayıtlı kadın istihdamını artırmak amacıyla “İş Pozitif” adı altında bir programı hayata geçirdik. Bu programla birlikte aslında hem iş gücünde kadın iş gücünde ve istihdamda çok önemli hedefler planlamaktayız. Bu hedeflerimiz doğrultusunda inşallah 3 yıllık süreçte istihdam oranımızı 34 milyon kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz.

“Her meslekte ‘Kadın Eli’ projesini hayata geçirdik”

Aynı zamanda iş gücüne katılım oranlarında da belirli oranlarda artış bekliyoruz. Ama esas hedefimiz işsizlik oranımızın özellikle 2025 yıllarında tek haneli seviyeye getirerek bunu sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu, bu noktada kadın iş gücünün yetiştirilmesinde de aktif iş gücü politikalarımızla, programlarımızla özellikle istihdam politikalarımızın, daha doğrusu iş gücü politikalarımızın ihtiyaç duyduğu nitelikler nelerdir? Kadınlar hangi alanlarda aktif çalışıyor ya da katılıyor ya da katılamıyor? Bunların analizini de İŞKUR aracılığıyla bizler gerçekleştirdik.

Burada bakın kadınların iş piyasasına piyasasında hiç yer almadığı ya da çok az yer aldığı alanları belirledik. Bu doğrultuda her meslekte “Kadın Eli” projesini hayata geçirdik. Şimdi örnekleri vereceğim siz de şaşıracaksınız. Özel sektörde yaptığımız ve yapacağımız iş birlikleriyle forklift operatörlüğü, kepçe operatörlüğü, kule vinç operatörü, bilgisayarlı makine operatörü, merkezi kumanda operatörü, kantarcılık ve ambarcılık gibi kadın istihdamının çok az olduğu yerlerde iş birliklerimizi geliştiriyoruz.

“İş Pozitif kapsamında önemli bir rakama ulaştık”

Burada hazırladığımız kurslarda eğitim gören kadınlara da İŞKUR aracılığıyla cep harçlıklarını veriyoruz ve bu cep harçlıklarını da sürekli artırıyoruz. Bunun yanında “İş Pozitif” kapsamında önemli bir rakama ulaştık. 600 bine yakın kadın iş piyasasına girmiş durumda, şubat ayından bu yana. Çok önemli bir rakam bu da kadın iş gücünde ulaştığımız noktayı göstermesi açısından bence çok önemli.

Bunun yanında İŞKUR aracılığıyla 2 yöntemimiz var. Bir mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. Aynı zamanda işbaşı eğitim programlarımızı geliştiriyoruz. Bu çerçevede mesleki eğitim kurslarında herhangi bir mesleği olmayan ya da mesleği olup bunu geliştirmek isteyen kadınları mesleki kurslar aracılığıyla becerilerini geliştirmesine destek veriyoruz. Burada da cep harçlıklarını ve desteklerini veriyoruz. Ama esas önemli gördüğüm program ise işbaşı eğitim programı. Benim Türkiye Çalışma Hayatı Buluşmaları’nda ziyaret ettiğim tüm illerde işbaşı eğitim programlarının ne kadar işlevsel olduğuna birebir tanıklık eden bir bakanınızım.

Burada işbaşı eğitim programlarında teorik olarak alınan bilgilerin iş ortamında uygulamalı bir şekilde gerçekleşmesi ve ihtiyaç duyulan iş gücünün de işverenlerle birlikte çalışılarak yetiştirilmesi hedeflenmekte. Burada da gerçekten istihdama çok önemli katkılarda bulunuyoruz. Örneğin Ocak-Ağustos ayında 26 bine yakın kadın bu işbaşı eğitim programlarından faydalanmış ve bu süreçte de istihdama girme noktasında destek verdiğimiz bir grup olmuştur. Bakanlık olarak tabii ki hedefimiz istihdamı artırmak, işsizliği minimum seviyelere çekmek, aynı zamanda iş gücüne iş gücüne katılımı daha da artırmayı hedefliyoruz. Tüm bu politikalarımızın somut sonuçlarını da çalışma hayatında görebiliyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.