Bakan Selçuk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığın 2021 Yılı Bütçesinin Sunumunu Yaptı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığın 2021 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Selçuk, vatandaşlara hizmetlerini daha etkin şekilde ulaştırmak için faaliyetlerini çalışma hayatı, sosyal güvenlik, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar başlıklarında yürüttüklerini söyledi.
Sosyal Koruma Kalkanı’nda Yardım Tutarı 41 Milyar Lirayı Geçti
Yeni tip koronavirüs salgınıyla etkin şekilde mücadele ettiklerini ifade eden Selçuk, “Salgından etkilenen tüm kesimlerine yönelik olarak Sosyal Koruma Kalkanını hayata geçirdik. Vatandaşlarımıza sağladığımız yardım ve desteklerin toplam tutarı 41 milyar lirayı geçti” dedi.
Bakan Selçuk, Koşullarının esnetildiği Kısa Çalışma Ödeneği ile marttan bu yana 3,6 milyon çalışan için 21,8 milyar lira ödeme yapıldığının bilgisini paylaştı.
İstihdamı korumak için sözleşme fesih kısıtı getirdiklerini anımsatan Selçuk, şu bilgileri paylaştı: “İşverenlerce ücretsiz izne çıkarılan çalışanlarımıza sağlanan Nakdi Ücret Desteği kapsamında 2 milyonu aşkın çalışanımıza 5,1 milyar lira ödeme yaptık. Salgının etkilerini atlatarak normal çalışma düzenine dönen iş yerlerimizi de Normalleşme Desteği ile desteklemeye devam ediyoruz. Normalleşme desteğinden şu ana kadar 2 milyon 126 bin 115 sigortalı yararlanmış ve toplam 1,7 milyar liraya yakın prim desteği sağladık.”
Salgın döneminde, işsizlik ödeneği olarak 881 bin kişiye 4,2 milyar lira ödeme yapıldığını belirten Bakan Selçuk, “Yine bu dönemde Pandemi Sosyal Destek programıyla 6 milyondan fazla haneye biner lira nakdi destek sağladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyasında milletimizin yaptığı 2 milyar lira bağışı da ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Devletimiz, tüm imkanlarıyla vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.
Asgari Ücretin Uzlaşı ile Kararlaştırılmasını Diliyorum
Bakan Selçuk, Kamu Personeli Danışma Kurulunu da eylülde, ilk defa gündemli olarak topladıklarını hatırlattı. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirlemek için aralık ayı başında görüşmelere başlayacağını bildiren Selçuk, “2002’de net 184 lira olan asgari ücreti 2020 yılı için 2 bin 324 liraya çıkardık. Asgari ücret karşılaştırmalarında da dünya ülkeleri arasındaki yerimizi daha da ön sıralara doğru taşıyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bu yıl asgari ücretin, tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini diliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Nüfusumuzun Yaklaşık Yüzde 99’u Sosyal Güvenlik Kapsamında
Selçuk, “Hükümetlerimiz döneminde yaptığımız reformlarla vatandaşlarımızın neredeyse tamamını sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldık. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 99’u sosyal güvenlik kapsamındadır” dedi.
İŞKUR aracılığıyla 2002’de 24 bin 482 kişinin özel sektörde işe yerleştirilmesine aracılık edilirken 2019’da bu rakamın 1,5 milyona ulaştığına dikkati çeken Selçuk, “2020 Ocak-Eylül döneminde salgına rağmen 608 bin 235 vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık ettik” İfadelerini kullandı.
Çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak, hazırladıkları meslek standardı ve yeterlilik çalışmalarında hedeflere ulaşıldığını vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “2023 hedefimiz olan 1 milyon mesleki yeterlilik belgeli iş gücü hedefini bu yıl aştık. 1 milyon 250 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi vererek çalışma hayatına kazandırdık. Mesleki yeterlilik belgeli iş gücü sayısını 1,5 milyona çıkaracağız.
2023’te Hedeflenen İşsizlik Oranı Yüzde 10,9
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2002’de 2,6 milyon olan kamu personeli sayısının yüzde 57,6’lık artışla bugün 4 milyona ulaştığını belirterek kritik hizmet alanlarında nitelikli personel istihdamına öncelik verdiklerini vurguladı.
İstihdamı korumak, artırmak ve iş gücünün niteliklerini geliştirmenin uyguladıkları faaliyetlerin odak noktasını oluşturduğunu vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti: “İstihdamımız 2005’te 19,6 milyon iken 2019’da 28,1 milyona yükseldi. TÜİK verilerine göre Temmuz 2020 döneminde işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puan azalarak yüzde 13,4 oldu. Yeni Ekonomi Programımızda 2023 yılı için hedeflediğimiz işsizlik oranı yüzde 10,9’dur. 2002den bu yana kayıt dışı istihdam oranını 20 puana yakın düşürdük. 2002’de yüzde 52 iken şu an yüzde 32 seviyesinde.”
İyi Uygulamaları Olan Firmalara Ödül Verilecek
Selçuk, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaptıkları kapsamlı çalışma, teşviklerin olumlu sonuçlarını muhtelif sektörlere ait istatistiki verilerde net olarak gördüklerini belirterek, iş sağlığı ve güvenliğinde dönüşüm ve dijitalleşme kapsamındaki adımlarla ölümlü iş kazası oranlarını daha da azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.
Bakanlığın sosyal güvenlikten İşsizlik Sigortası Fonu’nun yönetimine, sosyal yardımlara, sosyal hizmetlere kadar uzanan çok geniş bir görev alanı olduğuna işaret eden Selçuk, ” Bakanlıkta Sayıştay tarafından tespit edilen bir usulsüz ödeme, haksız kazanç sağlama ya da kamuyu zarara uğratma söz konusu olmamıştır” dedi.
Bakanlığımızın 2021 Yılı Toplam Bütçesi 155 Milyar 11 Milyon 61 Bin Lira
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, bakanlığın 2021 yılı toplam bütçesinin 155 milyar 11 milyon 61 bin lira olduğunu aktararak, ‘Mutlu ve üretken birey, uyumlu ve huzurlu aile, müreffeh toplum’ vizyonu ve “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesi doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 2023 hedeflerine ulaşmak için daha üstün gayretle çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
[TÜHA Haber Ajansı, 08 Kasım 2020]