Başarı engel tanımaz!..
İnsan yaşamı sürprizlerle doludur. Bu sürprizler insan yaşamına mutlu bir dokunuş yaptığı gibi, mutsuzluğa yol açan bir dokunuşa da neden olabilir.
Mutsuz bir dokunuş sonucu yaşamı bir engele takılan, sayısı 10 milyon civarında ifade edilen engelli insanlarımız var.
İstatistiki veriler, engelli insanlarımızın oranının genel nüfus içinde % 10 oranında olduğunu gösteriyor. Bu gerçeği kabul etmek, engellere karşı yapılan mücadelede önceden alınması zorunlu tedbirler bakımından yüzleşmenin zorunlu olduğunu ortaya çıkarır.
[Stephen Hawking: Yaşayan en ünlü bilim adamlarından biri olan Stephen Hawking’e 1960’ların başında henüz 21 yaşındayken tedavisi olmayan ALS teşhisi kondu. Sinir sistemini felç eden hastalığın pençesine düşen İngiliz fizikçi, çok önemli çalışmalara imza attı]
İnsan yaşamına takılan engellerin farklı farklı olması, bazılarının doğuştan bazılarının da sonradan ortaya çıkması, her engel türüne karşı alınacak önlemlerinde farklı olması gerektiğini ortaya koyuyor.
Öncelikle zihnimizi engellerden arındırmalı, en büyük engelin sevgisizlik olduğu gerçeğiyle yüzleşebilmeliyiz.
Sevgiyi içimizde beslemeli, her engel türüne karşı koruyucu önlemler geliştirmeli, engelli insanlarımızın hayata tutunmasını ve başarılı olmasını sağlayan çözümler geliştirmeliyiz.
[Sümeyye Boyacı 5 Şubat 2003, Eskişehir’de dünyaya geldi. S5 engelli sınıfında; serbest, sırtüstü ve kelebekleme dallarında yarışıyor, Paralimpik Yüzme Şampiyonası]
ENGELLERİ YENMENİN YOLU BAŞARMAK…
Engelleri yenmenin basit bir reçetesi yoktur ancak engeller önce zihnimizde yenilmelidir. Engelli yaşamlara destek vermek, engelleri yenmede önemli bir etkendir.
Günümüzde yerel kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve hükümetimiz tarafından alınan önlemler, engellerle mücadelede öncü rol üstlenebiliyor.
Alınan önlemlerin yetersiz ve etkisiz olduğu durumlarla da karşılaşabiliyor. Bu durumda alınan önlemleri gözden geçirip daha etkili önlem alınması yoluna gidilmesi gerekiyor.
[Aşık Veysel Şatıroğlu: Yılında Sivas Sivrialan Köyünde dünyaya gelmiş ve 6 yaşından sonra çiçek hastalığından görme engelli olmuştur ve babasının oyalansın diye aldığı sazı ile avunurken okuduğu şiirler ile ülkemizin en ünlü halk ozanlarından biri olmuştur. Cumhuriyet Tarihimizin en ünlü halk ozanlarından birisi olan Şatıroğlu toprak, tabiat doğa üzerine şiirler yazmıştır]
Başarısızlığa yol açan engeller ayıklandığında engelli insanlarımızın nasıl başarılı olduklarını gösteren öykülerle karşılaşabiliyoruz.
Engelleri yenmede başarılı olan insanlarımızın öykülerini okuduğumuzda sabırlı ve mücadeleci olduklarını, bir hedef belirlediklerini, azimle bu hedefe ulaşma çabası içinde olduklarını gözlemliyoruz.
İnsanın hayatta takıldığı engeller, hayata bakışını olumsuz etkileyen engeller olabilir. Ne var ki insan yaşamına takılan engelini yendiği sürede hayata daha olumlu bakar.
İnsan yaşamında görmeyi, dokunmayı, beslenmeyi, yürümeyi, öğrenmeyi zorlaştıran engel türleriyle karşılaşabilir.
İnsan, bu engel türlerine karşı koyabilecek gücünü, zihinsel aktivenin sağladığı azim ve gayretle yeniden sağlayabilir.
Ayrıca günümüzde gelişen teknoloji her engel türüne karşı yeni çözümler üretebiliyor. Teknolojik gelişimin yanında sivil toplum ve yerel kurumlara sağlanan destek engelli insanlarımızı hayata bağlıyor.
İnsan azminin neleri başardığını görmek açısından, engelli insanlarımızın başarılarına değinmekte yarar bulunmaktadır.
ENGEL TANIMAYAN ETKİNLİKLER
Engelleri yenmenin değişik yöntemleri var, öncelikle insan engelini yenme isteğini zihninde her şeyin önüne geçirebilmelidir.
Bu yöntemi ilke edinmiş çok sayıda engelli insanımızın hedeflerine başarıyla ulaştıklarını gözlemliyoruz.
Hayata tutunmanın değişik yolları var; insan, hedefine eğitim ve öğretim etkinliklerine katılarak, spor yaparak, sanatın değişik dallarına tutunarak ulaşabilir.
Engelli kardeşlerimiz içinde yakalandığı amansız hastalıkları yenen, dünyaya farklı bir pencere açan insanlarımıza tanık olabiliyoruz.
Doğuştan engelli olup okuyup yazmayı öğrenen, engelsiz kafe açan, aldığı eğitimle öğretmen, doktor, avukat veya yazar olan insanlarımızın öyküsü, istenilirse başarının engel tanımadığını ortaya koymaktadır.
Engelini spor yaparak aşanlar, mücadele verdikleri spor dalında Türkiye ve dünya çapında şampiyonluklar elde edebiliyorlar.
Sporda yüzme, futbol, judo, boks ve benzeri spor dallarında ülkemizi teslim edip, şampiyonluklar getiren engelli insanlarımız, ülkemizin gururu oluyor.
Sanatın değişik dallarına gönül verip; müzikte, edebiyatta, sinema ve tiyatroda başarılı olan engelli insanlarımızda hedeflerine ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorlar.
Yerel kurumlarca gerçekleştirilen projeler, engelli vatandaşlarımızın yeteneklerini ortaya çıkarma açısından yararlı sonuçlar verebilmektedir. Bu projeler sayesinde çok sayıda engelli insanımız, yeteneğini tanıma yanında kendilerini hayata bağlayan bir mesleğe de sahip olabilmektedir.
Yerel kurumlar yanında hükümetimiz engelli insanlarımızı hayata döndüren faaliyetlere destek olabilir.
İstihdam alanında girişimciliğin önünü açmak ve engelli insanlarımızı yeteneklerine göre iş sahibi yapmak, her alanda yeni projelerin önünü açmak, engellileri olumsuz etkileyen uygulamaları önlemek de Anayasamız gereği alınacak önlemler arasında yer almalıdır.
Daha da önemlisi insanlarımızı engel tuzağına düşüren uygulamalara zamanında fırsat vermemek, hükümetin yanında diğer yerel ve sivil toplum kuruluşlarının öncelikleri arasında yer almalıdır.
Atıf ÖZGEN
(*) İDD Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi
e mail: ozgenatif@gmail.com
***
İnsani Değerler Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Haber Ajansı (UHA) ve TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın köşe yazarı Atıf ÖZGEN, emekli olduktan sonra kaleme aldığı ilk eseri olan ‘Önce Özde Önde İNSAN’ isimli kitabını yayımladı.
[TÜHA Haber Ajansı, 25 Temmuz 2022]