Başarının anahtarı sizde mi?
İnsanın hayatta başarılı olabilmesi, yaptığı işle yakından ilgilidir.
Başarılı olmak, sahip olduğumuz kimliğin önemli bir parçasıdır.
Bir birey olarak hayatta önümüze çıkan engelleri aşabiliyorsak başarılı olmuşuz demektir. Ekip veya takım başarısını bireysel başarıdan ayrı değerlendirmek gerekir.
Ekip veya takım başarısı sporda veya sanatın değişik dallarında bir grup insanın bir hedefi gerçekleştirmek uğruna yakaladığı başarıdır.Yazımızda ‘bireysel başarı, kavramı üzerinde durulacaktır.
Bazı kişisel gelişim uzmanları insanın önüne çıkan her engeli bertaraf edebileceğini ve hedefte olan her şeye ulaşabilmesinin mümkün olabileceği tezini savunuyorlar.
Hayatın gerçeği bu tezi doğrulamaz! Her insanın toplumsal yaşamda üstlendiği görev farklı, farklıdır.
Bize biçilmiş görevin üstesinden gelmek veya hedeflerimize ulaşmak, bireysel anlamda başarılı olduğumuz anlamına gelir.
Hayatta her insanın aynı hedefe yönelmesi mümkün değildir. Bazı durumlarda belirlenmiş bir hedefe ulaşmak sanıldığı kadar da kolay değildir.
Bireysel başarıdan öte içinde yaşadığımız topluma katkıda bulunmak; mevcut sorunları çözecek, insanlığın yaşadığı dertlere derman olacak arayışlarda bulunmak, başarılı olmamıza ayrı bir anlam katar.
Bir öğretmenin, öğrencinin, iş insanının, işçinin, hekimin, ev hanımının, sanatçının ve diğer meslek mensuplarının önlerindeki hedefler farklı, farklıdır. Olmayacak hedeflere insanları yönlendirmek demek o insanların zamanını boş yere çalmak demektir.
Bir insan toplumsal yapıda kendisi için biçilmiş bir görevi hakkıyla yerine getiriyorsa o insan başarılı insandır. Bir bakıma başarılı olmakdemek; yeteneğimize uygun bir işte bizden istenen beklentiyi karşılamak demektir.
Hayatta başarılı olmak için, aklımızı kullanmanın yanında, çalışarak alın teri dökmek, dürüst olmak, cesaretli olup gerektiğinde risk almak olmazsa olmaz koşullar arasında yer alır.
Herhangi bir işte başarılı olmanın kendine özgü yöntemi veya önceden belirlenmiş bir formülü olabilir. Bu formülü doğru ve yerinde kullanmak insanı başarılı kılabilir.
Başarılı olmak kadar, başarısız olmakta insan olarak karşılaştığımız bir durumdur. Başarılı olamadığımız bir işten gerekli dersleri çıkarmak, sonuçta bizi beklediğimiz başarıya götürebilir.
Bazı durumlarda başarıya ulaşmak aşama aşamadır. Bir merdivenin basamaklarını kullanmaya, ya da bir dağın zirvesine ulaşmaya benzer. Hayatta karşılaştığımız bazı işler; acemilik, kalfalık ve ustalık gerektiren işlerdir. Ustalık döneminde elde edilen başarı, hedeflenen başarı olabilir.
Mimar Sinan’ın yaşamı süresinde gerçekleştirdiği eserleri çıraklık, kalfalık ve ustalık olarak sınıflandırması başarıyı yakalamada izlediği yolu gösterir.
Mimar Sinan çıraklık dönemi eseri olarak İstanbul’da yaptığı Şehzade Camii’ni; kalfalık olarak Süleymaniye Camii’ni ve ustalık eseri olarak Edirne ilimizdeki Selimiye Camii’ni göstermesi başarıya gitme yolunun adım adım gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu eserlerin yanında Sinan, Anadolu’muzda köprü, imarethane, han, hamam gibi çok sayıda esere damgasını vurmuştur.
Mimar Sinan’ın yakaladığı başarıyı bireysel başarının ötesinde değerlendirmek gerekir. Çünkü döneminde gerçekleştirdiği eserler, halka hizmet amacını güden, aradan asırlar geçmiş olsa da bugünde ayakta kalmayı başarmış olan eserlerdir.
GERÇEK BAŞARIYI NEREDE ARAMALI ?
Bireysel başarı bizi arzu ettiğimiz hedefe veya hedeflere taşıyabilir. Ancak Mimar Sinan’ın şahsında gerçekleştiği gibi halkımıza ya da tüm insanlığa hizmet amacıyla yürütülen çalışmaların hedefine ulaşması daha anlamlıdır.
Günümüzde büyük kentlerde yaşanan trafik sorunu, tedavisi çözüm bekleyen hastalıklar, gençlerin yakasını bırakmayan zararlı alışkanlıklar ve 2020 yılı başında tüm insanlığı etkisi altına almış ve yüzbinlerce insanın ölümüne yol açmış koronavirüssalgınının önüne geçme yolunda yürütülen çalışmalar, insanlığa hizmeti esas alan ve başarı beklenen çalışmalar arasında yer almaktadır.
Yapılan hizmetin küçük veya büyük olduğuna bakılmaksızınyakaladığımız başarı bir nebze olsa da insanlığa hizmet amacını taşıyorsa gerçek hedefe ulaşmışız demektir.
Başarılı olmayı, yalnızca bir müsabakada şampiyon olmak ya da girdiğimiz sınavlarda birinci olmak şeklinde anlamamalıyız. Şayet böyle anlarsak bir spor müsabakasında veya herhangi bir sınavda şampiyon olamamış ya da dereceye girememiş insanlara haksızlık etmiş oluruz.
Kendi geleceğimiz için zorunlu olan bir sınava girip kazanmış olmak veya bir spor müsabakasında dereceye girmediğimiz halde yarışmacı olmakta başarı hanemize yazılmalıdır. En iyiler listesinde yer almasak bile iyi olmakta başarılı olmak demektir.
Nobel Barış Ödülü sahibi, Afrika kökenli, Amerika eşit yurttaş hareketi lideri Martin Luther King’in(1929-1968) aşağıya aldığımız şu sözleri geçek manada başarmış olmanın veya bireysel başarıya ulaşabilmenin verdiği hazzı açıklayan bir anlam içermektedir:
‘ Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse Michelangelo’nunresim yaptığı, Beethoven’in beste yaptığı veya Shakespeare’ninşiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes durup ‘Burada dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş, desin.,
Bizden istenen görevi hakkıyla yerine getirmek, işimize alın terimizi katmak ideal olanıdır. Ne var ki her zaman gerçekleşmesi mümkün olmayan hedefler için de başarısız oldum diye üzüntü duymakta anlamsızdır.
Toplumsal yaşamda bir yer edinebilmek amacıyla bireysel başarıyı yakalamanın yanında; üstlendiğimiz görevi en iyi şekilde yerine getirmek; halkımızın ve insanlığın bizden beklentisini karşılamak başarıyı yakalamak demektir.
Atıf ÖZGEN
(*) İDD Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi
e mail: ozgenatif@gmail.com
[TÜHA Haber Ajansı, 05 Ocak 2021]