enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
21:27 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
20:59 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
20:39 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım…
08:52 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
08:23 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı çıktı…
08:09 Merz hükümeti dış politikada nasıl bir rota belirledi?…
07:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
22:51 İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı’nın Rusya’yı Çevreleme Stratejisi ve ABD ile Avrupa Arasındaki Ayrılıklar

Batı’nın Rusya’yı Çevreleme Stratejisi ve ABD ile Avrupa Arasındaki Ayrılıklar
16.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Suriye İç Savaşı, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı ve şimdi de Ukrayna. Batı her koldan Rusya’yı uluslararası arenada sıkıştırmayı hedeflemektedir. Aynı Batı, bölgesel açıdan da Rusya’yı eski Sovyet ülkelerindeki etkisini azaltarak etkisiz hale getirmeyi amaçlamaktadır.

ANKASAM Avrupa Birliği ve Balkanlar Danışmanı

Fakat bu planlarını uygulamaya koyarken başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere Batılı ülkeler beklenmedikleri olaylarla karşılaşmaktadır. Suriye İç Savaşı’nda Rusya’nın olaya müdahil olması ve Suriye’yle yapılan anlaşma yoluyla Lazkiye Limanı’na yerleşmesi, Rusya’yı hiç olmadığı kadar sıcak denizlere indirmiştir.

Bunun üzerine Ermenistan’da iktidara gelen Nikol Paşinyan’ın Fransa tarafından desteklenmesi ve renkli bir devrimin gerçekleştiği yönündeki algı, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’yla kırılmıştır. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından koşulsuz bir şekilde desteklenen Paşinyan’ın Dağlık Karabağ’da hezimete uğraması, Ermenistan’ın Rusya’dan uzaklaşma karşılığında ödediği bedel olarak görülmüştür. Fransa ve ABD’nin Paşinyan’ı desteklemelerinin sebebi Rusya’nın Güney Kafkasya’daki varlığını sona erdirme arzusu olmuştur. Ayrıca Rusya’nın Güney Kafkasya aracılığıyla Ortadoğu’ya yakınlaşmasını da engellemeye çalışmışlardır. Gürcistan’dan sonra Ermenistan’ı da kaybetme tehlikesiyle karşılaşan Rusya, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’nda tepkisiz kalarak Ermenistan’ı cezalandırmıştır. Bu süreçte halkın Paşinyan’a karşı ayaklanması, yeniden Rusya alternatifinin canlanmasına yol açmış gibi görünmektedir.

Tabi ki bölgeyi sadece karasal sınır parçalarından ibaret görmemek gerekir. Bulgaristan ve Romanya’nın NATO’ya girmesiyle Rusya’yı Balkanlarda mağlup ettiğini düşünen ABD, her iki ülkede de üsler kurarak Karadeniz’deki varlığını arttırmaya çalışmaktadır. Böyle bir süreçte de Rusya, Montrö Antlaşması’nı Karadeniz’deki güvenliğini arttırıcı ve sağlamlaştırıcı bir unsur olarak görmektedir. 2000’li yıllara kadar Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni revize etme konusunda çeşitli baskılar yapan Rusya, Romanya ve Bulgaristan’ın NATO üyeliğinden sonra bu iddialarından vazgeçmiştir. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Karadeniz’e kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemileri için getirmiş olduğu 21 günlük Karadeniz’de bulunma ve belirli bir tonaj kısıtlaması adeta Rusya’yı istemediği denge değişikliğinden kurtarmıştır. ABD’nin NATO çerçevesinde Karadeniz’deki varlığını arttırma çabaları Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedeniyle engellenebilmiştir. Fakat buna rağmen Bulgaristan ve Romanya’daki Amerikan üsleri bu durumu değiştirme potansiyeli taşımaktadır. Her iki ülke de Rusya’dan çekinmelerine rağmen ABD’nin isteği doğrultusunda hareket edebilecek durumdadır. Kendilerini büyük ölçüde NATO’yla güvence altına aldıklarını düşünen Bulgaristan ve Romanya, bu çerçevede savunma masraflarını da kısmışlardır. Bu da onların olası bir askeri gerginlik konusunda hazırlıksız olduklarını gösteren en açık kanıttır.

Son zamanlarda ABD Başkanı Joe Biden’ın “Amerika uluslararası arenaya geri döndü” şeklinde açıklamalar yapması ve Rusya’ya yönelik saldırgan ifadeler kullanması, ABD’deki bazı çevreler tarafından bile eleştirilmektedir. Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde meydana gelen gerginlikle ilgili Rusya’ya karşı Ukrayna’yı desteklediğini açıklayan ABD Başkanı, olası bir sıcak çatışmada Ukrayna’yı nasıl destekleyebilecekleriyle ilgili hiçbir ayrıntı vermemiştir. Bu da akıllara daha önceleri Gürcistan’da yaşanan durumu getirmektedir. Fakat ondan farklı bir şekilde, Biden bu sefer ABD ile Rusya arasındaki “Yeni Soğuk Savaş” benzeri karşıtlığı doğuracak olayı yaratma peşindedir. Bunda ABD’nin Soğuk Savaş döneminde isteklerini bölge ülkelerine daha kolay bir şekilde kabul ettirebildiği inancının kuvvetlenmesi etkili olmuştur. Türkiye ve Almanya gibi ülkelerin ABD’nin isteklerini kendi çıkarlarına uygunluğunu tartıp değerlendirmeleri, ABD’nin Rusya konusunda dilediği adımı atmasını engellemektedir. Nitekim sanal bir ortamda yapılan Münih Güvenlik Konferansı’nda Biden’ın ABD’nin Avrupa’daki olaylara müdahil olacağı ve yakından ilgileneceğine yönelik sözleri, öncelikle Fransa ve Almanya tarafından iyi karşılanmamıştır. Kıta Avrupası’nın Moskova’yla işbirliği ve diyalog kanallarının açık olmasını tercih ettiği ve buna karşılık ABD’nin Rusya’yla ilgili daha sert adımlar atılmasını istediği açıktır.

ABD’nin son zamanlarda Rusya’yla ilgili bu kadar sert açıklamalar yapmasının sebebi Dağlık Karabağ, Suriye ve Doğu Akdeniz konusunda ABD’nin istediği şekilde olayların gelişmemiş olmasındandır. Çünkü buradaki durumu kendi lehine çevirmek isteyen Washington yönetimi, en kısa sürede dikkatini Güney Çin Denizi ve Çin’le ilgili konulara yoğunlaştırma derdindedir. Yine böyle bir ortamda ABD tarafından Türkiye’yle ilgili daha sıcak ve Türkiye’yi adeta destekleyici açıklamaların yapılması, Rusya karşısında müttefiklerin geri kazanılması çabası olarak görülebilir.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.