Bebeklere nano-tehdit!
Bilim insanları hayatımıza giren çok sayıda üründe bulunan ve önde gelen çevre kirliliği kaynaklarından sayılan nanopartiküllerin anne karnındaki bebeklere geçişini inceledi.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Plasenta bariyeri anne karnında gelişmekte olan bebekleri zararlı maddelerden koruma görevini üstlenir. Ancak çok sayıda üründe ve çevre kirleticilerinde bulunan nanopartiküllerin bu bariyer üzerindeki davranışı henüz tam olarak bilinmemektedir.
Bu konuyu araştıran bilim insanları titanyum dioksit ve dizel isi gibi nanopartiküllerin fetüslere potansiyel olarak zarar verebileceği, düşük doğum ağırlığı ve solunum yolu hastalıkları gibi durumlara yol açabileceğini ifade ediyor.
Gerçek plasenta dokusu kullanıldı
Çeşitli araştırma ve klinik ortaklarıyla işbirliği içinde nanopartiküllerin plasenta üzerindeki etkilerini incelemek isteyen bilim insanları, bu amaçla planlı sezaryen operasyonlarından elde edilen insan plasenta dokusunu kullandı.
Araştırmacılar, nanopartiküllerin plasenta içindeki kritik sinyal moleküllerinin üretimini bozduğunu keşfetti. Bu bozulmaların kan damarı oluşumunu etkileyerek dolaylı olarak embriyonik gelişime zarar verebileceği belirtildi.
Tavuk yumurtası ile embriyonik gelişimin taklit edildiği deneyler, nanoparçacıklara maruz kalmanın kan damarlarının daha az yoğun ve ağ yapısının yetersiz olmasına yol açtığını gösterdi.
Araştırma ekibince yürütülen bir diğer çalışmada nanoparçacıklarla muamele edilen plasentalarca salınan ve sekretom adı verilen sinyal proteinlerinin tamamı incelendi. İlk bulgular, kan damarı oluşumunun önemli ölçüde etkilendiğini ancak sinir sistemi gelişiminin etkilenmediğini gösterdi.
Nanomateryaller hem anne hem bebek için risk yaratabilir
Gelecekte yürütülecek çalışmalar, nanopartiküllerin dolaylı olarak tetikleyebileceği ek bozuklukları ortaya çıkarmayı hedefleyecek. Araştırmacılar, hem hamile kadınlar hem de gelişmekte olan fetüsler için sağlık etkileri önemli olduğundan, bu bulguların nanomateryallerin risklerini değerlendirmek için çok önemli olduğunu vurguladı.
Advanced Science dergisinde yayımlanan araştırmanın klinik ortağı olan St. Gallen Kanton Hastanesi yetkilileri, fetal gelişim için sağlıklı bir plasentanın önemini ve çevresel kirleticilere ilişkin doğru risk değerlendirmelerine duyulan ihtiyacı vurguladı. Plasenta bebek için bir besin tedarikçisi ve koruyucu bir filtre görevi görüyor, ancak bazı nanopartiküller de dahil olmak üzere bazı zararlı maddeler bu bariyeri aşarak bebek sağlık için risk oluşturabiliyor.
Kaynak* Gıda Hattı