enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:30 Ankara ATO’da sanatseverler kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Beş Yıl Sonra Davet Ne Anlama Geliyor?

Beş Yıl Sonra Davet Ne Anlama Geliyor?
26.08.2024
A+
A-

Türkiye, Avrupa Birliği Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısına davet edildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 29 Ağustos’ta Brüksel’de olacak. Davet, beş yıl aradan sonra geldi. Böyle olduğu için de bu davetin ne anlama geldiği farklı temalar üzerinden tartışılacaktır.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Uluslararası medya Hakan Fidan'ın yeni hedefini yazdı - Güncel Haberler  Milliyet

Türkiye, Avrupa Birliği Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısına davet edildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 29 Ağustos’ta Brüksel’de olacak. Davet, beş yıl aradan sonra geldi. Böyle olduğu için de bu davetin ne anlama geldiği farklı temalar üzerinden tartışılacaktır.

“Gymnich” olarak özel bir isimle adlandırılan bu toplantıları, her AB Dönem Başkanı ülke görev süresi içinde bir kez düzenliyor.

Gymnich toplantıları, AB’nin diğer zirvelerinden farklıdır. Genellikle AB’nin dış politika ve güvenlik stratejilerine odaklanır. Üye ülkeler arasında dış politika hedefleri konusunda ortak bir strateji ve görüşün oluşturulması amaçlanır. Toplantının gündemi belirlenirken de AB’yi etkileyen ve daha çok dış politika konularındaki kriz alanları öne çıkarılır.

Toplantılarda resmi karar alınmaz. Ortak bir deklarasyon yayınlanmaz. Böyle olmakla birlikte seçilen konular ve tartışmaların mahiyeti, ülkelerin görüşlerinin ne olduğunun anlaşılması açısından önemlidir.

Avrupa Parlamento seçimlerinden aşırı sağ partiler güçlenerek çıktı. Bu sonuçlar, hem ülkeler hem de AB açısından dış politika öncelikleri başta olmak üzere kritik konularda etkisini gösterecek.

Avrupa, ABD seçimlerinin sonuçlarına kilitlenmiş durumda. Transatlantik ilişkiler, savunma, dış politika ve ekonomi konuları bu seçimin sonucundan etkilenecek. Somut bir başlık olarak, Avrupa’yı doğrudan etkileyen Ukrayna Savaşı’nın seyri, Trump ya da Harris’in seçilmesine bağlı olarak değişkenlik gösterecek. Ortadoğu’da İsrail’in savaşı bölgeye yayma hayali, Avrupa’yı doğrudan ilgilendiren bir diğer konu.

Aşırı sağın yükselişiyle yabancı ve göçmen karşıtlığı giderek daha da artıyor. Yeni krizler üreten bu gelişmeler, Avrupa siyasetinin karar alma mekanizmalarında ve politikaların yöneliminde belirleyici bir unsur.

Bölgesel ve küresel belirsizliklerin giderek artması karşısında AB’nin dış politika ve güvenlik stratejisinde Türkiye’nin konumu giderek daha da önem kazanıyor. Dolayısıyla AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB ülkeleri farkında.

Beş yıl aradan sonra Türkiye’nin AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısına davet edilmesi, Türkiye tarafından “olumlu” karşılandı. “AB’nin yeni bir diyalog arayışı”nın tezahürü olarak görüldü.

Ancak dış politika ve savunma konularında Türkiye’nin öneminin farkında olunması ya da sadece bu konularda ilişkilerin derinleştirilmesi yeterli değil.

Türkiye; katılım sürecinin canlandırılması, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi süreci başta olmak üzere diğer başlıklarda da yüksek düzeyli diyalog beklentisi içinde. Aynı zamanda ilişkilerin rasyonel zeminde sürdürülebilir ve öngörülebilir olmasını istiyor.

Son yıllarda AB ülkelerinde bazı siyasetçiler, “Avrupa’ya yönelik en büyük tehdit Türkiye’den geliyor” gibi gerçeklikle uzaktan yakından alakası olmayan söylemleri dile getirdiler. Bu popülist söylemlere karşı, Avrupa’nın geleceği açısından Türkiye’nin stratejik öneminin her yeni küresel sınamada daha da önemli olduğu görüldü.

Türkiye’nin tek merkezli olmayan bölgesel ve küresel açılımlarını Avrupa kendisine bir tehdit olarak görmemeli. Bugüne kadar AB’nin tüm çifte standartlı politikalarına rağmen Türkiye, kendi çıkarları açısından rasyonel bir zeminde hareket etti.

Beş yıl aradan sonra Türkiye’nin bir AB toplantısına davet edilmesi önemli. Ancak bu davetin yeni bir dönemi başlatıp başlatmayacağı Türkiye’den daha çok AB ülkelerinin tutumuna bağlıdır.

Nebi Miş | Yazar | Kriter Dergi

Doç. Dr. Nebi MİŞ & SETA Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.