Beyaz Saray Sözcüsü Psaki: Uygurlara yönelik ‘soykırımı’ Çin’le görüşeceğiz
TÜHA HABER / Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 18 Mart’ta Çin ile yapacakları görüşmelerde Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik ‘soykırımın’ konu başlıklarından biri olacağını söyledi.
(UHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberine göre, Çinli ve ABD’li yetkililerin Alaska’da yapacakları toplantıda Tayvan, Hong Kong ve ekonomik ilişkilerin ele alınacağını aktardı.
Psaki Uygurlar mevzusunun gündeme gelip gelmeyeceğine dair, “Uygur Müslümanlarına yönelik soykırım, Çin ile doğrudan konuşacağımız konulardan biri olacak.” dedi.
ABD’nin, Çin’in Uygurlara yönelik faaliyetlerini “soykırım” olarak nitelendirmeye devam ettiğini belirten Psaki, “Ortak ülkelerle bu konu üzerinde çalışmak ve Çin’e daha fazla baskı yapmak için fırsatlar arıyoruz. Ayrıca bu konuyu Çin ile de doğrudan konuşacağız, geri adım atmayacağız.” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile birlikte Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Başkanı Yang Jiechi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile 18, 19 Mart’ta Alaska’da bir araya gelecek.
“İsrail önemli bir ortağımız”
Psaki, İran ile nükleer anlaşmaya İsrail’in karşı çıkması durumunda nasıl bir tavır takınacaklarının sorulması üzerine, “İran ile nükleer anlaşmaya muhalefetlerin olacağının farkındayız. İsrail ile çalışmayı sürdüreceğiz, önemli bir ortağımız.” yanıtını verdi.
İran ile bir nükleer anlaşmaya varılması için Avrupalı ortakları ile de görüşmeye devam ettiklerini belirten Psaki, bu ülke ile ilişkilerde diplomasiyi önemsediklerini kaydetti.
ABD’den Çin’e Hong Kong tepkisi
Bu arda Amerika Birleşik Devletleri, Çin’in en üst düzey yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi’nin (UHK), Hong Kong’un seçim sisteminde değişiklik yapılması yönündeki kararı kabul etmesine sert tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken, değişikliği Çin’in “Hong Kong’daki demokratik kurumlara yönelik devam eden saldırısı” olarak niteleyerek, bu adımı kınadı.
Bakan Blinken’in ardından Pekin’in adımına bir tepki de ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’dan geldi.
Price, değişikliği, “Hong Kong’un özerkliğine, özgürlüklerine ve demokratik süreçlere doğrudan bir saldırı” olarak tanımladı.
Çin’den, ABD’nin Hong Kong açıklamalarına tepki
Çin’in Hong Kong ve Makao İşleri Bürosu Başkanı Şia Baolong, ABD’nin Hong Kong’un seçim yasasının değiştirilmesine yönelik eleştirisini tepkiyle karşıladı.
Şia, Hong Kong’un Çin’in iç meselesi olduğunu ve hiçbir yabancı ülkenin müdahale etme hakkına sahip olmadığını söyledi.
Şia Baolong, Hong Kong’u seçim sistemindeki değişiklikleri, “şehrin demokratik sistemine yeniden sağlık kazandıracak bir operasyon” olarak değerlendirdi.
Söz konusu değişikliğin, “demokrasi yanlısı muhalefeti şehrin yönetiminden uzaklaştırmak” anlamına gelmediğini savunan Şia, “Muhalefetin de vatanseverler isimleri var ve onlar hala seçime aday olabilir ve seçilebilir.” dedi.
[TÜHA Haber Ajansı, 15 Mart 2021]