enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:25 “Ben Benim” adı ile Sanatçı Yücel Kale’nin sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:01 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
00:01 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
12:42 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:01 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:45 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:24 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
00:06 Irak’ın kuzeyinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
00:05 Birleşmiş Milletler’in (BM) Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre, dünyada her yıl 1,05 milyar ton gıda israf ediliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bilimsel araştırma yapan Arap kadınların karşılaştığı zorluklar neler?

Bilimsel araştırma yapan Arap kadınların karşılaştığı zorluklar neler?
07.06.2022
A+
A-

DUBAİ – TÜHA HABER / Arap kadınlar, Orta Doğu’da bilim, araştırma ve inovasyonun gelişmesinde hayati rol oynuyor. UNESCO verileri Arap ülkelerindeki bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarından mezun olanların yüzde 57’sinin kadınlar olduğunu ortaya koyuyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde bu rakam yüzde 61.

Content Congress Agenda || CABSAT 2022

HABER : Laura BUCKWELL

Peki küresel çapta kadınların sahip olduğu dereceler verimli bir şekilde kullanılıyor mu? Ve bugün kadınları hala geride tutan şey tam olarak ne?

euronews’e Alexandra Palt (L'Oréal): “In the field of sustainable development, you learn by doing”konuşan L’Oreal Başkan Yardımcısı-Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başkan Yardımcısı ve L’Oreal Vakfı Başkanı Alexandra Palt, “Kadınların bilim kariyerlerinin farklı aşamalarında okulu bıraktığını görüyoruz. Yani ilk olarak okulda başlayan bir engel var. Kızlara bilimin matematik olduğu ve bilgisayarın onlar için daha az önemli olduğu telkin ediliyor. Bu, dünyanın birçok yerinde bir kopuşa yol açıyor. Bir başka konu da genellikle ebeveynlerin bunun kızların okuması için ilginç bir alan olmadığını düşünmesi olabilir. Üniversiteye gittiklerinde cesaretlerini kırabilecek çevre, ebeveynler, aile ve öğretmenler olabilir. Cinsiyet önyargısı ve ayrımcılık gibi başka engeller de var. Yani bilim kadınlarının kariyerlerinin her aşamasında engeller mevcut.” ifadelerini kullandı.

Expo 2020 Dubai’de düzenlenen yıllık L’Oreal l’UNESCO ‘Bilimde Kadın Genç Yetenekler Ödül Töreni’nde, ikisi Birleşik Arap Emirlikleri’nden olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinden 14 Arap bilim kadını öne çıkmıştı.

Arap kadınlar, fotonik ve organ nakillerinde çığır açan araştırmaları ve büyüleyici keşifleri nedeniyle tebrik edildiler.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden L’Oréal-UNESCO, “Bilim Kadınları İçin” Bölgesel Genç Yetenekler kazananı Dr. Ghada Dushaq, yaptıkları işin çok zor olduğunu ancak BAE’nin kendisine sonsuz destek sunduğunu anlatıyor.

euronews Ghada Dushaq (@GDushaq) / Twittermuhabiri Laura Buckwell’e konuşan Dushaq, şunları söyledi:

“Çok fazla sabır ve azim gerektiren bir alan. Dolayısıyla, yaptığımız araştırma türünün çok özel olduğunu çokça kaynak ve çokça özveri gerektirdiğini düşünüyorum. Ama bence Birleşik Arap Emirlikleri’nde olmanın olumlu yanı, bize araştırma yapmak için doğru ortamı sunan birçok üniversitenin bulunması. Burada olmaktan gerçekten gurur duyuyorum”.

Kadınları güçlendirmek ve eğitmek, sadece gelecekteki yenilik ve büyüme için değil, aynı zamanda genel olarak ekonominin gelişimi için kritik öneme sahip.

BAE’deki kadınlar kendi alanlarında öncü oluyor ve hükümetin yanı sıra burada, Dubai Bilim Parkı’ndakiler gibi iş topluluklarından ilave destek alıyorlar. Bu ileriye dönük çok önemli olacak.

Emirliklerdeki kadınlar özellikle, tıpta artan bir varlıkla iz bırakmaya devam ediyor ve ülkedeki sağlık sektörü çalışanlarının en az yüzde 35’ini oluşturuyorlar.

L’Oreal-UNESCO, Dr. Halima Saeed Alnaqbi, GP Dentist | Healthpoint, Abu Dhabi UAEBilimde Kadın Genç Yetenekler Ödülü sahibi (BAE) Halima Alnaqbi, hem hocaları hem de hükümet tarafından araştırmacı olmak için teşvik edildiğini belirtiyor:

“Bilim alanında çalışan bir Emirlik kadını olarak STEM’deki çalışmalarımı sürdürmeye teşvik edildim ve ayrıca üniversitemdeki farklı danışmanlardan ve hükümetten araştırmacı kariyerinde devam etmeye teşvik edildim. Araştırmam, BAE ve dolayısıyla Arap bölgesindeki organ naklini geliştirmeyi hedefliyor. Bunun nedeni, Arap genomunun küresel genom veritabanında yeterince temsil edilmemesi. Arap bölgesindeki sağlık hizmetlerinin biyomedikal araştırmalarını klinik uygulamaya dönüştürmek için benzersiz zorluklarla karşı karşıya kalmasının nedeni de budur”.

Covid-19 salgını, artan bilimsel talepler ve karmaşıklıklar dahil yeni zorluklara neden oldu ve kadınların, BAE ile Dubai’deki rolü her zamankinden daha önemli hale geldi.

BAE’nin ‘Emirates Mars’ misyonu, kadınların misyonun yüzde 34’ünü ve bilim ekibinin de yüzde 80’ini oluşturduğu Dubai’den başladı.

UAE well-positioned to enable future space innovations: HE Sarah Al Amiri - ITP.netBirleşik Arap Emirlikleri İleri Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı ve  BAE Uzay Ajansı Başkanı Sarah el Amiri, “Özellikle Emirates Mars misyonunun bilim ekibinde olağanüstü kadınlarla çalışma ayrıcalığına sahip oldum. Misyon üzerinde çalışan herkesin başarma şansının eşit olduğu bir ortama sahip olmayı sağladık. Çünkü gelişimden taviz veremezsiniz. Aynı zamanda BAE’de yaşayan farklı geçmişe sahip birçok insanı kabul etmeye de açık olmalısınız. Benim sahip olduğum ayrıcalığın temel yönlerinden biri, de hayatımın her aşamasında eğitim, bilim ve matematiğe erişimimdir” sözleriyle ülkesindeki olağanüstü kadınlarla birlikte çalıştığını dile getirdi.

Artan küresel tanınırlık, farkındalık ve BAE’nin kadınlara hem profesyonel olarak hem de hükümet içinde daha fazla fırsat aracılığıyla desteği; ülkenin, bölgeyi daha rekabetçi, bilgiye dayalı bir ekonomiye doğru yönlendirmeye yardımcı olduğu anlamına geliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.