Bir havzanın su potansiyeli öncelikle havzası içerisinde değerlendirilmeli!
* Bir havzanın su potansiyelinin öncelikle havzası içerisinde değerlendirilmesi esas olmalıdır.
* Zorunlu hallerde havzalar arasında su aktarma için her iki havzada da gerekli şartlar sağlanmış olmalıdır.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, kaleme aldığı “Bir havzanın su potansiyeli öncelikle havzası içerisinde değerlendirilmeli!” başlıklı yazısında, özellikle zorunlu hallerde havzalar arasında su aktarma için her iki havzada da gerekli şartların zamanında sağlanmış olanmış olması gerektiğine dikkat çekiyor.
Konuk Yazar, Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ’ın, kaleme aldığı “Bir havzanın su potansiyeli öncelikle havzası içerisinde değerlendirilmeli!” başlıklı yazısının detayı şöyle:
Havzalararası Büyük Su Aktarma Projelerinin özellikle iklim değişikliği etkisi altındaki havzalarda doğal çevre ve ekosistem dengesine olan olumsuz etkileri oluşabilir. Bunlar;
Sulak alanlar , sucul canlıların yasam alanlarının tahrip olması, iklim değişikliğinin etkisi ile suyun alındığı havzada sosyoekonomik sistemin etkilenmesi ,havzalararasında su paylaşamı konusunda gerilimlerin artması, ekosistemin tahrip olması gibi sorunlardır.
Havzalararası su transferi uygulamaları ile su genellikle kırsal alanlardan kentsel alanlara taşınmaktadır. Ekonomisi sulu tarıma, balıkçılık ve rekreatif alanların varlığı nedeniyle turizm gelirlerine dayanan kırsal alanlarda ürün veriminde azama, balıkçılık faaliyetlerinin sona ermesi, turizm gelirlerinde azalma vb. nedenlerle ciddi ekonomik problemler yaşanabilmektedir
Havzalar arasında su gerilimi yaratabilir
Suyun transfer edildiği havzada çeşitli nedenlerle meydana gelen/gelebilecek ekonomik kayıplar bu konuda su kullanıcıları arasındaki gerilimi arttırıp çatışmalara neden olabilir . Transferin yapılacağı havza sınıraşan su havzası olduğunda bu konu daha da karmaşık bir hal almakta ve herkesin üzerinde uzlaşabileceği çözümlerin geliştirilmesi daha da zorlaşmaktadır.
Ülkemizde bazı akarsu havzalarında su ihtiyaçları, o havzadaki kaynakların potansiyelini aşmış durumdadır. Bu durum eksik planlama,verimsiz kullanım, su potansiyeli nispeten daha büyük olan havzalardan komşu havzalara su aktarımı projelerinin artmasına neden olmaktadır.
Yılda toplam 10 milyar m3 lük su transferi düşünülüyor.
Mevcut ve planlanan havzalar arası su aktarımı projelerine ilişkin DSİ verilerine göre ülkemizde yılda 2 milyar m3 su havzalararası transfer edilmektedir. Bu suyun büyük bölümü içme ve kullanma suyu amaçlı küçük bir bölümü de sulama amaçlı olarak kullanılmaktadır. Buna ilave olarak 2,3 milyar m3 suyun transfer projeleri de inşaat halinde bulunmaktadır. Ayrıca yılda yaklaşık 5 milyar m3 lük havzalararası su tranferi projeleri de ön inceleme ,master plan ve planlama aşamasındadır. Bu durumda yıllık tranfer edilecek su miktarı 10 milyar m3’e çıkacaktır.
Hangi hususlara dikkat edilmeli ?
Öncelikle su transferi yapılacak olan havzadaki su kullanımın en verimli şekilde yapıldığı ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından tespit edilmeli ve hazırlanacak olan rapor havza su kurulu tarafından onaylanmalıdır. Havzalararası su transferi dışında geliştirilebilecek ilave su kaynakları (yağmursuyu hasadı, arıtılmış atık su kullanımı gibi alternatifler detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.
Ayrıca su transferi nedeni ile suyu veren havzada çevre/ekosistem kalitesinde önemli bir bozulmanın/ değişimin olmayacağı konusunda hazırlanacak olan rapor havza su kurulu tarafından kabul edilerek onaylanmalıdır.
Havzalar arası su transferi öncesinde havza yönetim planları, havza su tahsis planları, su kaynakları üzerine iklim değişikliği etkisi projeksiyonları detaylı olarak dikkate alınmalıdır.
Koruma altında bulunan veya ekonomik değeri olan canlıların mevcut ve gelecekteki koşullar altında yasama alanlarının tahrip edilmemesi garanti altına alınmalıdır. Suyun alındığı havzanın ekonomik gelişiminde transfer edilecek olan su miktarının hiçbir şekilde sorun yaratmaması konusu detaylı olarak incelenmelidir. Çok zorunlu hallerde suyun alındığı havzada gelecekte oluşabilecek ekonomik kayıpların karşılanacağı konusunda devlet garantisi verilmesi durumunda su transferi gerçekleştirilmelidir.